Poslovne vijestiŠirom otvorena vrata za privrednike i investitore

Širom otvorena vrata za privrednike i investitore

S ciljem unapređenja privrednih odnosa i promocije ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije u Sarajevu je osnovano Slovensko udruženje privrednika u Bosni i Hercegovini. Kako je rečeno, primarni cilj Udruženja je iznalaženje potencijalnih rješenja za probleme nastale na poslovnoj saradnji između članova Udruženja te unapređenje poslovne saradnje između članova s poslovnim subjektima i asocijacijama u BiH i Sloveniji.

Podrška

– Izuzetno mi je drago što mogu najaviti nove aktivnosti Udruženja na području cijele BiH, čiji je najvažniji cilj poboljšanje i promocija ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije. Radujem se realizaciji uspješnih projekata koji su pred nama, a ponosno najavljujem i prvu zvaničnu prezentaciju Udruženja najesen, kada ćemo se predstaviti javnosti, kazao je Jure Peljhan, predsjednik Udruženja.

Inače, suosnivače Udruženja čine NLB Banka d. d. Sarajevo, Triglav osiguranje d. d. Sarajevo, Triglav osiguranje a. d. Banja Luka, Petrol BH Oil Company d. o. o. Sarajevo i MIBO komunikacije d. o. o. Sarajevo.

U 2021. trgovinska razmjena između BiH i Slovenije iznosila je 1,55 milijardi eura

Udruženje djeluje i na području ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa i razvoja investicionih mogućnosti kompanija u BiH i Republici Sloveniji, kao i na dodatnoj podršci za organizaciju stručnih predavanja, seminara i savjetovanja iz oblasti tržišne ekonomije i komplementarnih disciplina.

– Povodom mog prvog susreta sa slovenskim privrednicima u augustu 2021. na početku mog mandata u Bosni i Hercegovini izrazio sam želju da se ponovo oformi udruženje. Privredna saradnja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine je značajna. U 2021. je trgovinska razmjena iznosila 1,55 milijardi eura, odnosno više od tri milijarde KM. Svjesni smo potencijala za dodatni rast, ali istovremeno smo svjesni da je nužno unaprijediti saradnju između svih subjekata koji su već prisutni u BiH, kazao je Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije u BiH.

Dodao je kako Slovensko udruženje privrednika otvara svoja vrata za sve privrednike i investitore.

Raskrsnica

– BiH se nalazi na raskrsnici svog puta prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, koja primarno zavisi od provođenja reformi i cjelokupnog napretka BiH. Slovenija snažno i glasno podržava kandidaturu BiH i također na raspolaganje stavlja svoja iskustva. Značajnu misiju o ovom kontekstu imaće i Slovensko udruženje privrednika, poručio je Sedar.www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima