Sajam pčelarstva u Gradačcu – Uručene medalje za najkvalitetniji med – Biznis.ba

Na Petom međunarodnom sajmu pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara “Pčela“ Gradačac, dodijeljenja su priznanja i medalje za kvalitet ocjenjenih medova. Hemijska i senzorna analiza dostavljenih uzorka vršena je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a uručeno je 189 medalja i dodijeljeni pehari za najkvalitetniji med.

– Uzorci meda dostavljeni su od pčelara sa područja Bosne i Hercegovine, susjedne Hrvatske i Crne Gore.

– Značaj sajma pčelarstva je promocija pčelarskih proizvoda i da se posjetioci sajma, ali i naši sugrađani upoznaju sa upotebom i konzumacijom pčelarskih proizvoda. Naši sajmovi mogu doprinijeti što boljoj promociji, ali i da građani uzimaju med od pčelara i na taj način izbjegnu patvoreni med, a znamo da ga na teritoriji BiH ima prilično – rekao je predsjednik Udruženja pčelara ‘’Pčela’’ Gradačac Mirsad Delibašić.

Nikola Gvozdenović iz Bara (Crna Gora) ima najbolje ocijenjeni med na ovogodišnjem sajmu pčelarstva u Gradačcu. Prvo mjesto u kategoriji lipov med osvojili su Samid Omerčić i Senad Bristrić iz Mionice kod Gradačca.

Pehar za najbolje ocijenjeni kestenov med pripao je Salem Poriću iz Bužima, a prvo mjesto u kategoriji cvijetni med osvojio je Hasan Huseinagić iz Ledenica (Gradačac).

U kategoriji bagremov med najbolje ocijenjen je uzorak Ruzmira Hodžića iz Zelinje Srednje, a pehar za livadski med dobio je Mirsad Suljić iz Vučkovaca.

Na Sajmu pčelarstva održano je stručno predavanje za pčelare.

Gost predavač bio je Rasim Porić iz Bužima koji je govorio o temi “Uslovi za kvalitetno zimovanje pčela, sređivanje plodišta, zalihe i kvalitet hrane”.

– Nakon prosječno dobre sezone, upoznali smo pčelare sa nekim aktivnostima gdje su prisutni mogli da čuju kako i na koji način uzimiti svoje pčelinjake, da bi pčele uspješno prezimile i dočekale sljedeću sezonu – rekao je Porić.

Na sajmu je predstavljena i SMS vaga, uređaj koji omogućuje pčelarima da u bilo kojem trenuku mogu izmjeriti prinos meda u košnicama, ali i dobiti podatke kao što su pozicija vlažnost i temperature vazduha, temperature unutar košnice i obavještenja o bezbjednosti pčelinjaka.

Na sajmu pčelarstva “Gradačac 2022”, koji je podsajamska manifestacija 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu, učestvovalo je tridesetak izlagača, pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz Bosne i Hercegovine i susjednih država, saopćeno je iz Službe za informisanje “Sajam šljive 2022”.

(Fena)

biznis.ba

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima