Sabina Mujanović: Žene mogu učiniti svijet boljim u svakom pogledu

Sabina Mujanović je predsjednica Uprave Vienna osiguranja VIG, društva za osiguranje koje pripada Vienna Insurance Group, najvećoj osiguravajućoj grupaciji u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi. Magistrica je menadžmenta, diplomirana ekonomistica, ovlaštena revizorka i certificirani računovođa.

Više od 20 godina iskustva u finansijskom sektoru, od čega 17 godina na pozicijama u Upravama banaka i osiguravajućih društava, čine je iskusnom i uspješnom menadžericom. Društvo koje vodi je lider na tržištu životnog osiguranja u BiH, nagrađeno sa Best Buy Award 2017/2018, Customers’ Friend – Vrhunska izvrsnost 2018/2019 te proglašeno Najboljim životnim osiguranjem u 2018. godini.

Predsjednica je Skupštine Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH te dobitnica Priznanja za doprinos razvoju osiguranja u BiH, a proglašena je i za najbolju direktoricu u osiguravateljnoj branši za 2019. godinu od strane britanskog finansijskog magazina “Finance Central Europe”.

Udata, sretna majka dvoje djece koja svaki slobodni trenutak provodi u druženju sa porodicom.

Da li i na koji način mentorstvo doprinosi ravnopravnosti žena u poslovnom svijetu, ali i generalno?

Mentorstvo je proces koji može doprinijeti ohrabrivanju i motiviranju mladih poduzetnica da ruše rodne stereotipe i hrabro koračaju ka vrhu svoje poslovne karijere. Ako se desi da stereotipi nadvladaju ambicije mladih uspješnih žena, stvara se još više uslova za neravnopravnost u poslovnom svijetu, ali i društvu općenito. Mentorstvo može i treba da doprinese savladavanju strahova i jačanju samopouzdanja mladih žena, te promovira rodnu ravnopravnost. Bitno je da mlade poduzetnice prepoznaju sve ove vrijednosti mentorstva i iskoriste svoje prilike.

Šta je bio vaš motiv za uključene u ŽMM?

Osjećala sam ličnu, profesionalnu i moralnu odgovornost da se uključim u ovaj projekat i svoja znanja i iskustva prenesem mladim i ambicioznim damama, ohrabrim ih i potaknem na profesionalni razvoj. Dalje, vjerujem da žene u svakom pogledu mogu svijet učiniti boljim, samo ako se odvaže, a često im nedostaje upravo hrabrost kao prvi korak.https://8440317c97fbf370a1994f69d801d03b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Šta vama lično znači Ženska Mentorska Mreža?

Vodeći se gledištem da su obrazovanje te stalno učenje neki od osnovnih sredstava za društveni razvoj te da ih nikada nije dovoljno, jako me obradovala prilika da putem programa Ženske Mentorske Mreže svoje dugogodišnje iskustvo i znanje dijelim s mladim poslovnim ženama. Smatram da je žensko poduzetništvo jedan od najvažnijih generatora privrednog rasta svake zemlje pa tako i kod nas, te da je mladim poduzetnicama potrebno pružiti pomoć i podršku kako bi njihov put ka uspjehu bio lakši. Mentorstvo je ključni dio te podrške a ova inicijativa omogućava mladim ženama da se što prije i bolje razvijaju i što lakše ostvare svoje želje i ambicije.

Zbog čega biste preporučili učešće u ŽMM mladim djevojkama na početku karijere?

Ovaj impresivni mentorski program, u kojem učestvuju veoma uspješne poslovne žene, pruža mogućnost mladim poduzetnicama da na samom početku svoje karijere steknu znanja i vještine koje dolaze iz dugogodišnjeg iskustva. Kroz formalno i neformalno dijeljenje dobrih praksi, zasnovano na uzajamnom razumijevanju i poštovanju, mentorice pružaju smjernice koje mladim ženama pomažu i olakšavaju put da postignu svoje ciljeve, kako poslovno tako i privatno.

Pored toga, kada sam preuzela ulogu mentorice, jedan od prvih važnih zadataka je bio da upoznam osobu koju mentorišem. To je dosta olakšalo razumijevanje prepreka na koje mlada poduzetnica nailazi i samim tim je i pronalazak adekvatnog rješenja bio jednostavniji.

Koji su to benefiti koje mlade djevojke mogu ostvariti učešćem u ovom projektu?

Brojni su benefiti koje ovaj projekat nudi a izdvojila bih sljedeće: Mlade žene dobijaju bolji uvid u vlastite mogućnosti i bolje razumijevanje vlastitih snaga i oblasti za razvoj. Uče kako da formulišu ciljeve svog kontinuiranog razvoja, kako ličnog tako i profesionalnog, Imaju mogućnost direktne komunikacije sa mentoricom kao posebnim sagovornikom za savjete i smjernice. Učešćem u Ženskoj Mentorskoj Mreži imaju jedinstvenu priliku da „odvoje“ vrijeme za promišljanje, planiranje i samoanalizu. Mlade poduzetnice putem ovog pristupa dobijaju mogućnost usvajanja životnih vještina i znanja koji mogu da pomognu u prepoznavanju i izbjegavanju neprijatnih i pogrešnih situacija i zamki u koje mnogi neiskusni poduzetnici upadaju. I na kraju, jedna od neprocjenjivih vrijednosti je mogućnost proširenja mreže kontakata koju dobija od svoje mentorice.

Kakva je situaciju u kompaniji koju predvodite po pitanju položaja žena i njihovom karijernom razvoju?

Osiguravajuće društvo na čijem sam čelu mnogo ulaže u razvoj profesionalnih kompetencija svojih zaposlenih, pruža jednake razvojne šanse svima, bez obzira na rodni status. Naime, jedan od ključnih principa našeg poslovanja je različitost i kreiranje inkluzivnog radnog okruženja u kojem svi mogu napredovati. Drago nam je da su naši napori u tom segmentu prepoznati te da smo prva kompanija u finansijskom sektoru BiH nagrađena certifikatom “Izvrsnost u različitosti” za kontinuiran angažman na unapređenju u oblasti ljudskih prava kroz ravnopravno tretiranje svih zaposlenika i zaposlenica te kandidata i kandidatkinja za posao, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu karakteristiku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva. Takođe, činjenica da žene čine preko 70% ukupnih ljudskih resursa u Vienna osiguranju te da su 90% svih naših rukovodilaca žene, ukazuje da su za naše poslovne uspjehe u najvećoj mjeri „krive“ žene. To je najbolji dokaz da uz dobro organizaciju, planiranje i vrhunsku posvećenost žene mogu ostvariti odlične rezultate.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela Čabro
Rahela Čabrohttp://poslovne.com
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima