-0.1 C
Sarajevo
Poslovne vijestiRelax Livno – Relax portal Livno no1 sajt za Livno i okolinu

Relax Livno – Relax portal Livno no1 sajt za Livno i okolinu

Relax Livno portal namijenjen je za svakodnevno informisanje javnosti o najnovijim vijestima u Livnu i okolini.

Relax portal Livno je broj 1 sajt u ovom gradu već dugi niz godina. U samo nekoliko klikova možete pronaći važna obavještenja za Livno.

Također, na ovom portalu možete pronaći razne oglase. Ukoliko vam je potrebno oglašavanje na Relax Livno portalu to možete i ostvariti.

Relax Livno nudi obavještenja lokalnih organizacija, te nudi prenos uživo iz ovog bosanskohercegovačkog grada.

Relax Livno oglasi za posao je jako korisna kategorija za sve koji tragaju za poslom u ovom gradu. Od oglasa tu izdvajamo i rubriku Relax Livno prodaja stanova koja je jako popularno.

Jedna od najpopularnijih rubrika su zasigurno Relax Livno osmrtnice u Livnu i okolini što je danas veoma bitna infomacija s obzirom da su lokalni portali najbolji način da obavijestite rodbine i prijatelje diljem svijeta o smrti najbližih.

Relax Livno najnovije vijesti i crna hronika su očekivano najposječenije rubrike na ovom lokalnom portalu koji je zasigurno jedan od najpopularnijih i najvalitetnijih lokalnih web sajtova u Bosni i Hercegovini.

Za sve stanovnike Livna i okolice Relax portal Livno je sajt na kojem možete pronaći sve vijesti informativnog, zabavnog i sportskog karaktera iz Livna ali i regije. Posebno je važan za mnoge Livnjake u dijaspori jer se sigurno provjeren izvor informacija iz rodnog mjesta.

Relax Livno – Relax portal Livno no1 sajt za Livno i okolinu
Relax Livno Osmrtnice jako bitna rubrika na ovom lokalnom web portalu

Relax Livno i kratka historija Livna

Livno ke grad u jugoistočnom dijelu Livanjskog polja, 74 km jugozapadno od Bugojna, BiH (Federacija BiH); 7927 st. (2013; 10 080 st., 1991). Leži na obalama rijeke Bistrice, na 750 m nadmorske visine.

Sačuvane su džamije iz XVI. st. (Balaguša sa sat-kulom, Lala-pašina ili Begluk, Hadži-Ahmed Dukatarova ili Glavica); Pirijina kula, kameni lučni most (XVII–XVIII. st.), pravoslavna crkva iz 1858, franjevački samostan s crkvom sv. Petra i Pavla iz 1859. Prehrambena industrija (sir i dr.).

Ležišta smeđeg ugljena i lignita te kamena i kamenih agregata. Područje Livna bilo je naseljeno već u prapovijesno doba. Epigrafski i drugi nalazi upućuju na pretpostavku da se u Livanjskome polju u drugoj polovici I. st. razvio rimski municipij Pelva.

Relax Livno – Relax portal Livno no1 sajt za Livno i okolinu
Livno je grad kojeg sigurno trebate posjetiti

Povijest Livna je duga i bogata

Livno prvi put spominje bizantski car Konstantin Porfirogenet polovicom X. st. kao sjedište istoimene starohrvatske županije (Hlevne, Hlijevno), a ona se prvi put izravno spominje 892. u naslovu njezina župana Želimira.

Osim Livanjskoga, ta je starohrvatska županija obuhvaćala još Duvanjsko i Kupreško polje. U sastavu srednjovjekovne Hrvatske Livno je bilo do 1326., kada je prvi put ušlo u sastav srednjovjekovne Bosne, a trajno 1387. Od kraja XIII. st. do 1485.

Livno je bilo pod vlašću više velikaških obitelji, među kojima se ističu Šubići, Kotromanići, Galešići, Anžuvinci, Hrvatinići i Kosače.

U sklopu Bosne Livno je bilo do 1463., kada su ga osvojili Osmanlije, koji su – privremeno potisnuti – zavladali njime 1485. U sklopu Osmanskoga Carstva Livno je bilo sjedište Kliškoga sandžaka, a nakon 1699. kapetanije.

God. 1878. zauzele su ga austro-ugarske postrojbe. Za Kraljevine SHS i Jugoslavije bilo je sjedište kotara u travničkoj oblasti (1922–29), Primorskoj banovini (1929–39) i Banovini Hrvatskoj (1939–41). Za II. svjetskoga rata nalazilo se u NDH u sklopu velike župe Pliva–Rama (1941–43) i Hum (1943–44).

Livno novija historija

Tijekom 1942–43. više su ga puta zauzimale i napuštale partizanske postrojbe, neko vrijeme ondje je bio smješten i Vrhovni štab NOVJ, a 6. XII. 1943. zauzele su ga združene njemačko-ustaške snage. Jedinice NOVJ ušle su u Livno 10. X. 1944.

Tijekom rata u BiH (1992–95) livanjsko područje dijelom su zauzele srpske snage, a Livno su napadale u travnju 1992. Od lipnja 1995. snage Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) nadzirale su cijelo livanjsko područje.

Relax portal Livno je jedan od najpopularnijih lokalni portala u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će ekipa koja vodi ovaj sajt nastaviti sa odličnim poslom i napredovati još više. Sretno!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img