Prva regionalna E-Commerce platforma u BiH, svi propisi e-trgovine u CEFTA regionu na jednom mjestu – Poslovne.com

Kako bi imali veću mogućnost širenja tržišta, u Bosni i Hercegovini je pokrenuta prva regionalna E-Commerce platforma, a svi pravni propisi za osnivanje i vođenje e-trgovine u CEFTA regionu dostupni su na jednom mjestu.

Jedna od prednosti vođenja e-commerce biznisa, kao najbrže rastuće grane ekonomije, jeste stvarna i održiva mogućnost širenja tržišta preko fizičkih granica i korištenje potencijala regiona. Imajući na umu da region naseljava oko 20 miliona stanovnika, za bh. e-trgovce ovo bi značilo postizanje višesturko rasta potencijalnih e-kupaca.

Mogućnosti takve regionalne ekspanzije i osnivanja e-commerce firme na CEFTA tržištima su fokus nedavno pokrenutog modula regionalne platforme Ecommerce4All.eu – “Propis u e-commerceu”, pri čemu su specifični pravni propisi, zakoni i priručnici dostupni na jednom mjestu za svako od sedam CEFTA tržišta i koji jednostavno pokazuju na koji način osnovati i voditi e-commerce firmu na svakom od tržišta.

Iz E-Commerce asocijacije u Bosni i Hercegovini, koji su implementatori projekta u BiH, pijašnjavaju da priručnici, koji su napravljeni za svako CEFTA tržište posebno, su glavna tačka tog modula, posebno zbog činjenice da sadrže sve važne informacije o tome kako započeti i voditi firmu sa e-commerce, koje su neophodne informacije koje bi svaki e-prodavac trebao znati, i koja su prava za zaštitu online kupaca na svakom od ovih tržišta.

– Tako, naprimjer, ukoliko firma želi proširiti svoje tržište i poslovati u Makedoniji, bit će jednostavno provjeriti koje su aktuelne norme po pitanju zaštite prava potrošača, da li oni mogu vratiti proizvod, koliko dugo, ko snosi troškove, itd. Tu mogu provjeriti koji su neophodni dokumenti za pravnu registraciju svoje firme u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Moldaviji i Kosovu – ističu iz E-Commerca.

Osim tog modula, tokom budućeg perioda, platforma će biti nadograđena sa još nekoliko modula: modul “uspješne priče u e-commerce-u”, gdje će biti predstavljene uspješne priče sa svakog CEFTA tržišta, i sa još dva modula koji će pokrivati ključne aspekte poslovanja u e-commerce – online plaćanje i dostava proizvoda.

Svaki od ovih modula će sadržavati relevantne informacije specifične za određeno CEFTA tržište, kao i uputstva, priručnike, dokumente za određene teme i video prezentacije.

– Za sve biznise koji žele da trguju izvan BiH granica ova platforma je od iznimnog značaja. Nudi mnoštvo informacija i podataka koje pomažu našim kompanijama da brže i lakše plasiraju proizvode na tržišta CEFTA regiona – izjavila je izvršna direktrorica e-Commerce asocijacije u BiH Belma Agić.

Razvoj Ecommerce4All platforme je podržan od  Otvorenog regionalnog fonda za JI Evropu – za unaprijeđenje vanjske trgovine kojim upravlja EU i Njemačko federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), implementiran od strane GIZ-a GmbH. Cilj je unaprijediti međunarodnu saradnju koja promovira regionalni i lokalni ekonomski razvoj i podržava autonomnu implementaciju politika koje zastupa EU, s ciljem postizanja balansiranog regionalnog razvoja države.

(fena)

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima