back to top

Poslovi za dodatnu zaradu

Možda ste spremni za promjenu karijere ili još uvijek niste sigurni koju ćete karijeru uopće nastaviti. Ili  sve što stvarno znate je da želite voditi vlastiti posao, ali nemate ideja za male biznise, zato su ovo najbolji poslovi za dodatnu zaradu.

Iako gledanje na procvat industrija iz godine u godinu može biti primamljivo, također je dobro potražiti svoje snage i vještine. Fokusirajte se na to koje su vaše vještine i  u čemu uživate raditi, možete doći do izvrsne poslovne ideje koje uistinu pristaju vama.

Lista prijedloga koju smo sastavili trebali bi vam dati mjesto za početak.

Koji su najbolji poslovi za dodatnu zaradu

1. Pokrenite vodovodni, električni ili  bilo koji „majstor“ posao

Ako ste ljubitelj petljanja i rješavanja problema, pokretanje manjeg biznisa vodoinstalatera, električara ili općeg poslovnog tipa možda bi vam dobro odgovaralo.

Iako to nije tako jednostavno kao, hej, krenite s vodovodom, ako tražite praktičnu karijeru, možda biste trebali razmisliti o traženju stručne spreme u jednom od ovih područja i stvaranju posla oko toga.

2. Pokrenite građevinski posao

Slično tome, građevinski posao mogao bi izvrsno odgovarati nekome ko uživa u praktičnom poslu.

Ako ste ovakav posao radili za nekoga drugoga, može vam biti drago pokrenuti vlastiti posao. Ako ste još uvijek amater, vjerojatno ćete morati započeti ili naukovanje ili trgovinski program da biste započeli, međutim, ako već imate neke vještine ili ste u prošlosti radili na građevini (ili ste jednostavno zainteresirani za obrazovanje), ovo bi moglo biti izvrsno.

3. Mehaničarski posao

Volite li raditi na automobilima? 

Možda već nekoliko godina radite na automobilima u svojoj garaži. Ne otpisujte svoje zanimanje samo kao hobi; mogla bi stvoriti sjajnu ideju za malo poduzeće.

4. Pokrenite posao šivanja

Ako uživate u šivanju, možda će vam se svidjeti posao specijaliziran za prepravku ili popravak odjeće.

Iako vam nije potreban određeni stupanj ili trening, trebat će vam određena razina vještine da biste započeli s poslom. Međutim, ako ste već sjajni u šivanju, posao s preinakama mogao bi se izvrsno uklopiti. To je savršena poslovna prilika za kuću i imat ćete ograničene troškove – ako imate šivaći stroj i dobru peglu, na pola ste puta.

Razmislite o pokretanju posla u industriji u nastajanju

5. Računovođa

Uživate li u knjigovodstvu, pripremi poreza i općenito upravljanju novcem? Razmislite o pokretanju računovodstvenog posla. Područje strateškog savjetovanja raste i postoji veća potražnja nego ikad za računovođama da pružaju usluge izvan uobičajene pripreme poreza.

Za razliku od mnogih prijedloga na ovom popisu, postajanje knjigovođom i otvaranje vlastite tvrtke zahtijevat će odgovarajuće obrazovanje – općenito će vam trebati prvostupnička diploma, a vjerojatno će vam trebati i neka licenca.

6. Pokrenite posao financijskog planiranja

Poput pokretanja računovodstvenog posla, i vi ćete htjeti proučiti zahtjeve za pokretanje posla financijskog planiranja. Međutim, ako se bavite financijama ili biste se željeli školovati, pokretanje poduzeća za financijsko planiranje moglo bi biti prava ideja manjeg biznisa za vas.

Ako izvrsno motivirate ljude:

7. Pokrenite posao s osobnim treninzima ili otvorite teretanu

Ako se bavite nekim aspektom sporta, otvaranje teretane ili pokretanje osobnog treninga moglo bi biti izvrsna ideja za malo poslovanje. Od općeg treniranja kondicije do postajanja instruktorom (Zumbu ili Pilates), preko osobnog treninga ili otvaranja vlastite teretane, u fitnes sferi ima mnogo mogućnosti, ovisno o tome gdje leže vaši interesi. Napokon, najbolje poslovne ideje za vas će biti one koje se poigravaju s vašim snagama.

Imajte na umu da će vam, kao i mnoge opcije na ovom popisu, trebati certifikat. 

8. Pokrenite posao životnog trenera ( life coach ) 

Jeste li uspješno vladali u teškoj situaciji bez obzira na sve, a na drugoj strani izašli jači? Vidite li najbolje u ljudima i želite im pomoći da ostvare svoj puni potencijal? Ako je to slučaj, možete razmisliti o izgradnji malog poduzeća oko životnog treninga.

Ako ste dobar pisac:

9. Pokrenite vlastiti posao pisanja samostalne djelatnosti

Web stranice poput Elancea i Upwork-a izvrsna su mjesta za početak slobodnog pisanja i lako možete stvoriti mali posao oko svojih vještina slobodnog pisca ili se potencijalno proširiti tako da uključuje i druge autore (ili grafičke dizajnere, web dizajnere itd.) 

Još jedna sjajna stvar u vezi s pokretanjem samostalne tvrtke je ta da možete ga prilagoditi svojim snagama. Bilo da vas zanima copywriting, tehničko pisanje ili pisanje za stručne publikacije, pisci su uvijek traženi.

Poslovi za dodatnu zaradu

10. Pokrenite posao uređivanja i lekture

Slično tome, usluge uređivanja i lekture uvijek su potrebne i stvorile bi sjajnu ideju za malo poduzeće. Možete započeti s slobodnim poslom i nastaviti sa širenjem djelatnosti.

11. Pisanje životopisa

Ako imate oko za detalje ( ne dopuštate da pogreške prođu nezamijećeno), Vaše bi vještine mogle biti dobro iskorištene pomažući  drugima da usavrše životopis.

Možete usmjeriti osobe na koje vještine da se fokusiraju u svom CV-u,ili ukazati na greške koje se nalaze u životopisu. 

12.  Vrtni centar

Ako volite vrtlarstvo, ali radije ćete podijeliti svoju stručnost nego fizički pomagati drugima u njihovim osobnim vrtovima, pokretanje vrtnog centra moglo bi biti prava biznis ideja za vas. Možete savjetovati i educirati druge entuzijaste o tome što je potrebno za uljepšavanje njihovih vrtova.

13. Pokrenite posao uređenja okoliša

Ako, pak, volite ideju o praktičnom radu, možete razmotriti posao uređenja i održavanja travnjaka. Iako će vam za početak sigurno trebati skup vještina, neke usluge njege bašte izuzetno su osnovne za početak (razmislite o košnji), a s vremenom možete naučiti i dodati više usluga.

Ako volite biti kreativni:

14. Fotograf

Ako imate sjajno oko i uvijek ste oni koji dokumentiraju posebne trenutke, možda biste trebali razmisliti o stvaranju karijere iz svoje fotografske strasti.

Iako je konkurencija prilično velika, specijalizacija u određenom području, poput fotografiranja kućnih ljubimaca, vjenčanja ili portreta, može vam pomoći u izdvajanju.

Ako ste orijentirani na detalje:

15. Pokrenite posao s detaljima automobila

Uzimajući ideju „orijentirane na detalje“ u najdoslovnijem smislu, posao s detaljima automobila mogao bi biti ideja malog poduzeća koja nije samo unosna, već i efikasna.

16. Posao čišćenja kuća

Ako ste prirodno uredni i uživate održavati mjesta čistima, razmislite o pokretanju posla za čišćenje kuća. Prilično je lako započeti, ne zahtijeva nikakvu obuku ili certifikat, a ako ste orijentirani na detalje, to bi zaista moglo igrati u vašu korist. 

Poslovi za dodatnu zaradu

17. Pokrenite posao s masažnom terapijom

Iako je potrebno licenciranje da biste postali masažni terapeut, pokretanje posla s masažnom terapijom može biti izvrsna karijera za nekoga ko uživa u radu s ljudima, učiniti ga opuštenim i mirnim ili im pomoći u rješavanju bolova ili ozljeda

18. Kozmetički salon ili spa

Poput masažnog terapeuta, trebat će vam licenca za frizera, estetičara ili tehničara za nokte. Međutim, ako vam trening zvuči ugodno, razmislite o pokretanju salona ili spa poduzeća. Ova vrsta posla je jedna od profitabilnijih biznisa u posljednje vrijeme. 

Ako uživate pomagati ljudima:

19. Pokrenite neprofitnu organizaciju

Postoji bezbroj načina na koje možete pomoći drugima započinjanjem neprofitnog posla. Osnivanje neprofitnog posla može biti koristan životni put, jer vam može omogućiti i zarađivanje i stvaranje promjene.

Ako ste prirodni učitelj:

20. Podučavanje

Ako znate više jezika, u školi ste uspješni u određenom predmetu ili ako dobro objašnjavate koncepte na jednostavan način za razumijevanje, razmislite o pokretanju poduke. Možete se specijalizirati za određeno područje, ovisno o vašem skupu vještina, poput jezika, matematike ili pripreme za test. 

21. Započnite posao podučavajući svoje vještine

Dakle, ako volite predavati razmislite o pokretanju posla koji se temelji na podučavanju onoga što volite.

Možda ste vješti lončar ili istrenirana plesačica? Volite vježbati jogu i želite li postati instruktor? Bez obzira na vašu vještinu, vjerojatno postoje ljudi koji bi voljeli učitelja u toj sferi.

22. Izradite prijeko potrebnu aplikaciju

Imate li rješenje za uobičajeni problem za koje smatrate da ih doživljavaju mnogi? Razmislite o izradi aplikacije – lakše je nego što mislite. Čak ne morate imati znanje u sferi programiranja, jer postoji dosta slobodnih programera koji su željni sarađivati.

23. Pokrenite konzultantsku tvrtku

Slično predavanju  na temelju vaših vještina, možda biste trebali procijeniti ono u čemu trenutno imate izvrsnost i provjeriti bi li to bilo dobro poslovno savjetovanje.

Postoje konzultantske tvrtke koje pokrivaju širok spektar tema, od poslovanja, IT-a, odnosa s javnošću i još mnogo toga. Živjeti i disati društvenim mrežama? Pokrenite tvrtku za savjetovanje o društvenim mrežama, pomažući tvrtkama da iskoriste svoju društvenu prisutnost. 

Ako ste dobro organizirani:

24. Pokrenite posao s planiranjem događaja

Ako se uzbudite zbog dobro isplaniranog plana puta, možda biste trebali potražiti pokretanje posla za planiranje događaja.

Od vjenčanja do zabava do korporativnih događanja, ako se možete popeti iznad konkurencije (koja je doduše vrlo prisutna), planiranje događaja idealna je biznis ideja.

25. Osobni asistent 

Slično tome, ako se izvrsno držite zadatka i obavljate stvari učinkovito i organizirano, pokretanje posla osobnog asistentom moglo bi vam dobro doći. Ovaj posao možete obavljat čak i online

Ako uživate izvan radnog vremena, ranih jutra ili kasnih noći:

26. Otvorite bar, pivovaru ili noćni klub

Ako ste osoba koja ne ide na spavanje rano i koja uživa u interakciji s ljudima, pokretanje bara ili kluba možda bi izvrsno odgovaralo vašoj osobnosti.

Bez obzira gdje živite, vaše je područje za početak vjerojatno puno barova, zato svakako istražite tržište. Što nedostaje vašoj zajednici? Na kakvom biste se mjestu osobno željeli družiti? Postavite sebi navedena pitanja prije upuštanja u ovaj posao.

27. Otvorite pekaru ili kafić

S druge strane, sanjate li o poslu koji bi vam večeri ostavio slobodnim – i volite dobru šoljicu kafe  i pecivo? Razmislite o pokretanju kafića ili pekare. Industrija hrane i pića općenito je pomalo mač s dvije oštrice – trajno popularan, ali u kojem je teško preživjeti – zato budite sigurni da ste proveli istraživanje tržišta i potvrdili svoju poslovnu ideju.

28. Otvorite restoran

Nema sumnje da je u otvaranju restorana teško uspjeti. Međutim, ako cijenite karijeru koja je uzbudljiva, ima nestandardno radno vrijeme i omogućava vam da ispunite potrebu u svojoj zajednici, otvaranje restorana možda bi bilo prava opcija za vas. Samo budite spremni na naporni rad da biste se istakli.

Ako volite brinuti o drugima (uključujući četveronožne prijatelje):

29. Pokrenite vrtić

Ako ste dobri s djecom, imate sreće – briga o djeci uvijek je potrebna usluga.

Imate i puno mogućnosti; mogli biste ići na put dadilje s punim radnim vremenom, uspostaviti uslugu čuvanja djece izvan svog doma ili unajmiti komercijalni prostor, ovisno o vašim ciljevima.

30.  Posao čuvanja ili njege kućnih ljubimaca

Volite li životinje? Da li vam šetanje psa bio omiljeni posao dok ste bili u srednjoj školi? Pretvorite ovo u karijeru pokretanjem usluge ukrcavanja kućnih ljubimaca, dnevnog vrtića za pse ili usluge njege kućnih ljubimaca.

Poslovi za dodatnu zaradu

31. Otvorite posao za pomoć starijim građanima

Imate li strast pomagati starijim osobama da imaju bolji kvalitet života? Ako je to slučaj, mogli biste pokrenuti mali posao usmjeren na pomoć starijim građanima.

Bilo da se radi o poslovima, odvođenju članova na društvene funkcije ili pomaganju oko kuće, postoji puno mogućnosti, a pokretanje posla koji pomaže drugima može biti korisno.

Ako ste zainteresirani za iskorištavanje novih poslovnih trendova

32. Razmislite o pokretanju posla u industriji u nastajanju

Ako želite biti na vrhu, razmislite o pokretanju posla u novoj trendovskoj industriji. To je potencijalno težak put, ali sa velikom željom i voljom možete ostvariti velike ciljeve. To se ne odnosi samo na ovaj posao, već na bilo koje polje koje smo naveli u tekstu. 

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima