Pet načina da maksimalno iskoristite svoj stan

Dom u kome živite je vaše utočište i bijeg od stresnog i napornog spoljašnjeg svijeta.

Pred kraj dana, kada završite sve poslovne i lične obaveze, jedino što želite je da se umirite i opustite u udobnom i prijatnom okruženju.

Kako da maksimalno iskoristite svoj stan


Međutim, budite iskreni prema sebi i zapitajte se da li maksimalno koristite sve mogućnosti svog životnog prostora? Kada ste posljednji put realno sagledali koliko su funkcionalne i iskorištene sobe i namještaj u stanu? Možda su se vaše navike promijenile u odnosu na one koje ste imali kada ste prvi put uređivali dom ili vas tek očekuju velike životne promjene. Vrijeme je da prostor prilagodite svojim sadašnjim potrebama.

Zato predlažemo da pogledate pet načina koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite mogućnosti okruženja u kome živite.

Procijenite neiskorišteni prostor

Skoro svi vlasnici kuća žele više prostora za odlaganje stvari. I zaista, bilo da se radi o spoljašnjim ili unutrašnjim prostorijama, uvijek je moguće iskoristiti neki novi kutak ili ugao za odlaganje. Stručnjaci za uređenje enterijera reći će da se čak i u malim stanovima mogu pronaći nove mogućnosti za stvaranje funkcionalnog prostora.
Na primjer, ako u kući postavite police ispod stepeništa, dobijate lako dostupan i praktičan ormar za obuću.

Potkrovlje i podrum su neiscrpni izvori inspiracije za ljude koji razmišljaju praktično. Ako to niste vi, neko od vaših prijatelja ili rođaka sigurno jeste. Pozovite ga i pokažite mu prostorije koje biste mogli da iskoristite, ali ne znate kako. Vidjet ćete da su mogućnosti ogromne.

maksimalno iskoristite svoj stan
Kako da maksimalno iskoristite svoj stan

Još ako nađete nekoga ko voli kućne majstorije i vješt je u samostalnom montiranju polica i elemenata za odlaganje – riješili ste veliki problem.


U velikim prodavnicama pronaći ćete sve mašine i alati potrebne za ostvarenje zamisli.

Ko zna, možda vam ostane dovoljno prostora za još neke ideje. Zato je najbolje da odmah počnete s razmišljanjem o preuređenju.

Riješite se nepotrebnih stvari

Ovo je možda i najteži deo posla prilikom preuređenja doma. Uvijek mislite da će nešto ponovo zatrebati, ako ne vama, onda nekom drugom. Realno, neće. To što godinama stoji u nekom ćošku i sakuplja prašinu, nije vam potrebno.

Da jeste, koristili biste ga. Taj prostor koji zauzima može da se upotrebi za nešto bolje. Ako mislite da je nekome potrebno, prodajte ga. Sada imate priliku da to uradite na sajtovima na kojima se prodaju polovni proizvodi.

pet načina da maksimalno iskoristite svoj stan
Kako da maksimalno iskoristite svoj stan

Jednom kada počnete da se oslobađate nagomilanih stvari, vidjet ćete koliko neiskorištenog prostora imate. Zbog toga ćete kasnije sa zadovoljstvom poklanjati, prodavati ili bacati sve što ne koristite.

Uredite dvorište


Ako ste vlasnik kuće s dvorištem – pravi ste sretnik! Ništa ljepše od uživanja napolju! Gajenje cvijeća, igranje s djecom, roštiljanje i druženje s prijateljima – sve je lijepo u sopstvenom dvorištu. Postoji samo jedan uslov, a to je da ga sredite i adaptirate prema svojim potrebama i navikama, ali i prema njegovim karakteristikama.

Da li je vaše dvorište strmo ili ravno, veliko ili malo, kakva je vrsta zemljišta i koje su njene mogućnosti? Vjerojatno ste kao vlasnik dvorišta već upoznati s ovim. Međutim, oni kojima je u planu kupovina kuće, trebalo bi da razmisle o svim prednostima i nedostacima koje nose određene karakteristike dvorišta.

maksimalno iskoristite svoj stan
Kako da maksimalno iskoristite svoj stan


Spoljašnje okruženje važno je koliko i unutrašnje. Zato ne treba da zapostavite brigu o zelenilu i biljkama oko kuće.

Ojačajte ogradu, osvježite pločnike, zasadite nove biljke. Ukoliko mogućnosti dozvoljavaju, napravite poseban kutak za druženje, roštiljanje pa čak i odlaganje stvari koje koristite isključivo u dvorištu. Značit će vam tokom svih godišnjih doba, a na taj način ćete i u kući stvoriti dodatni prostor za korištenje.

Osvježite i promijenite dekoraciju

Zvuči čudno kada pomislite da će vam promjena dekoracije donijeti više prostora, ali istinito je. Kada dodate nove detalje ili uklonite suvišne, dobit ćete potpuno drugačiji pogled i ideje. Probajte da preuredite bar jednu prostoriju u stanu.

Na primjer, da promijenite raspored knjiga, slika, raznih dekorativnih elemenata i figura. Jedna ideja stvarat će drugu i ubrzo ćete biti u prostoru sa svježim bojama i novom organizacijom elemenata.

Stvorite više prirodne svjetlosti

Prirodno svjetlo osvježava svaku prostoriju i vizuelno je čini prostranijom. Za vlasnike potkrovlja, krovni prozori su idealno rješenje.


Međutim, ukoliko nemate ovu mogućnost, upotrebite trik s ogledalima koja će vam osigurati više svjetlosti u mračnijim prostorijama. Zadivit će vas potpuno novi izgled hodnika ili stepeništa s više prirodne svjetlosti.

maksimalno iskoristite svoj stan
Kako da maksimalno iskoristite svoj stan

Sve u svemu, potrebno je malo truda i praktičnog razmišljanja za stvaranje nove atmosfere u domu. I zato, ako želite promijenu menu, počnite od prostora u kome živite. To je kao da ste počeli od sebe. Uživat ćete u procesu i rezultatima.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima