Nikada niste previše mladi za pokretanje vlastitog biznisa

Nema sumnje u to da su godine i iskustvo potpuno legitimni razlozi zbog kojih prihvatamo prijedloge i sugestije upravo onih starijih i iskusnijih – pogotovo ako su vezani za poslovne prilike s kojima se suočavamo po prvi put.

Da nikada niste previše mladi za pokretanje vlastitog biznisa dokazat ćemo vam u današnjem tekstu.

Ipak, možete li da zamislite da vas o tome savjetuje neko čije godine ne prelaze granicu punoljetstva? I šta biste, uopće, mogli da naučite o upravljanju preduzećem od jednog osmogodišnjaka ili dvanaestogodišnjaka?

Pa, za početak, to da dugogodišnje iskustvo i uzrast ne moraju biti preduslov za ostvarivanje zapaženih rezultata u poslovanju. Ovo pokazuju i primjeri petoro mališana koji su vrlo rano savladali neke od važnih poduzetničkih lekcija.

Potraga za investicijama nije uvijek jedino rješenje

Među prvim zaposlenima u njegovoj firmi bile su majka i baka. A maleni Moziah Bridges nalazio se na mjestu osnivača i direktora Mo’s Bows, kompanije u kojoj je ovaj trojac započeo prodaju ručno izrađenih leptir mašni i ostalih modnih detalja namijenjenih muškarcima.

nikada niste previše mladi za pokretanje vlastitog biznisa

Želeći da privuče investitore koji bi u njegovom poduhvatu učestvovali s 20% kapitala, Moziah se u pratnji svoje majke pojavio u emisiji Shark Tank (TV serijal u formi „rijalitija“ u kome poduzetnici izlažu svoje biznis ideje, nakon čega nekolicina investitora odlučuje hoće li uložiti finansijska sredstva u njihov biznis). Međutim, Mozajin mentor Dejmond Džon, savjetovao mu je da odbije ponude investitora i nastavi sam da razvija svoj biznis, što je mališan naposljetku i učinio.

Od svoje devete godine, Moziah je ostvario prihode od preko 300 hiljada dolara.

Ustupanje dijela prava svojine investitorima u zamjenu za kratkotrajne subvencije ne mora uvijek biti jedino moguće rješenje. Dugoročno gledano, ponekad je bolje posao razvijati „natenane“ i pritom ostati vjeran svom brendu.

Društvena odgovornost prije profita

Ko god da je doživio ujed pčele, teško da bi mu palo na pamet da je na osnovu ovakvog iskustva mogao da napravi biznis. Vjerovatno o tome nije razmišljala ni Mikaila Ulmer, simpatična teksašanka koja je sa svoje 4 godine upravo iz tog razloga postala fascinirana pčelama. Iz te fascinacije izrodila se ideja na osnovu koje je Mikaila osmislila vlastiti recept za limunadu zaslađenu medom.

nikada niste previše mladi za pokretanje vlastitog biznisa

Nakon što je s trgovinskim lancem Whole Foods potpisala ugovor težak 11 miliona dolara, ovaj osvježavajući napitak se, iz njene kompanije Me & The Bees Lemonade, preselio i na police preko 55 maloprodajnih objekata širom Amerike.

Ipak, Mikaila je ostala vjerna svojim „ljubimicama“. Dio prihoda koji ostvaruje namijenjen je lokalnim i međunarodnim organizacijama za zaštitu pčela, a za ovu brižnu djevojčicu, svijest o ekološkoj dobrobiti i dalje je ispred profita.

Za manje troškove proizvodnje, obratite se lokalnim dobavljačima

Da su kućni ljubimci gotovo kao članovi porodice, složit će se svi kojima je društvo njihovih četveronožnih prijatelja jednostavno nezamjenljivo. A kada pritom cijela porodica koristi kvalitetne preparate za njegu na prirodnoj bazi, želeće da ih priušti i svojim ljubimcima. Bar je tako bilo u slučaju Mie Felber, osmogodišnjakinje koja je u svojoj kompaniji Paleo Pets pokrenula proizvodnju 100% prirodnih preparata za njegu ljubimaca.

Uz pomoć svoje majke počela je da kreira proizvode koji su potpuno sigurni za upotrebu, a sastojke je nabavljala isključivo od lokalnih dobavljača. Ovakva odluka rezultirala je smanjivanjem materijalnih troškova i vremena neophodnih za proces proizvodnje, što je Miji omogućilo i da odredi optimalnu cijenu svojih proizvoda.

Gdjegod nađeš zgodnu nišu…

Pohađajući tečaj za mlade poduzetnike, četrnaestogodišnja Rejčel Zic je tokom školovanja uspjela da stekne osnovna znanja iz oblasti samostalnog vođenja biznisa. A kada se suočila s činjenicom da u prodavnicama sportske opreme ne može da nabavi adekvatnu opremu za treninge lakrosa, shvatila je da je možda upravo pronašla savršenu nišu za svoj budući poduzetnički poduhvat.

nikada niste previše mladi za pokretanje vlastitog biznisa

Shvativši da je njenom školskom timu neophodna kvalitetnija i izdržljivija oprema, Rejčel nije gubila vrijeme. Uz podršku i pomoć roditelja, također dugogodišnjih poduzetnika, napravila je plan i osnovala kompaniju Gladiator Lacrosse. Pritom, činjenica da je ova mlada djevojka na dobrom putu ka ostvarivanju milionskih prihoda, samo dokazuje da se poduzimljivost, prepoznavanje potreba tržišta i dobar tajming i te kako mogu isplatiti.

Šta to biješe ljubav prema poslu?

„Ne mješaj posao i zadovoljstvo“ – parola je koje se pridržavaju svi koji su postavili jasne granice između vremena posvećenog radu i trenutaka rezervisanih za zabavu i užitak. Ipak, sve je više i onih koji te granice prekoračuju, i to iz vrlo jednostavnog razloga – njihovo zadovoljstvo proistječe upravo iz posla kojim se bave.

To je vrlo rano shvatio i Oli Forsajt, tinejdžer iz Oksfordšira u Engleskoj. Ovaj disleksični mladić teško se uklapao u školi i nerijetko je bivao izvrgnut podsmijavanju od strane svojih vršnjaka. Uprkos tome, nije odustajao od „malih stvari“ koje mu pričinjavaju zadovoljstvo, te je svoje interesovanje za biznis i prodaju odlučio da pretoči u onlajn prodavnicu poklona.

Olijeva upornost, osim što mu je donijela solidan profit, ušutkala je i one koji su ga u početku obeshrabrivali. Također, osnivanjem i finansiranjem udruženja koje podržava mlade poduzetnike, Oli se trudi da svoj entuzijazam prenese i na druge. A pod parolom „nema poente zarađivati milione ako ne volite svoj posao“, i dalje se dobro zabavlja uživajući u onome što radi.

Oli, Rejčel, Moziah, Mia i Mikaila samo su neki od mališana koji su svoje jednostavne ideje pokušali da iskoriste radi stjecanja znanja iz oblasti poduzetništva. A njihova iskustva u osmišljavanju strategija, planiranju budžeta i osiguravanju proizvodnih resursa, pokazuju da se i od mnogo mlađih može štošta naučiti o načinima uspješnog poslovanja.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima