Mlijeka sve manje, a cijene sve više: Proizvođači smatraju da je za opstanak neophodno povećati otkupnu cijenu

mlijeka sve manje, a cijene sve više: proizvođači smatraju da je za opstanak neophodno povećati otkupnu cijenu

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je donedavno, prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, imala dovoljne količine proizvedenog mlijeka za domaće tržište.

Nestašice

– Međutim, trenutna situacija na tržištu u okruženju, gdje već imamo nestašice, znači da će se slično desiti i u BiH, jer mi i dalje izvozimo, a samim tim doći će vjerovatno i do sporadičnih nestašica u našoj zemlji. Uz nestašice, sigurno je da će potrošače pogoditi i rast cijena mlijeka, kazao je Bićo, dodajući kako na sve to utiču prije svega cijene koncentrata, stočne hrane, što dovodi do smanjenja broja stoke, a samim tim i do manje proizvodnje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac kazao nam je da je on prije pet godina upozoravao da će doći do nestašice mlijeka.

Povećanje cijena hrane za životinje, suša i nedovoljne količine vještačkog đubriva donijeli su probleme i u mljekarstvu

– Godinama upozoravam da nema mlijeka. Sve je manje proizvođača, niko ne želi na selo, niko neće u štalu i situacija može biti samo gora nego što je danas. I oni proizvođači koji se bave proizvodnjom mlijeka mogli bi odustati ukoliko se ne promijene otkupne cijene. Naime, sada je cijena litra mlijeka u trgovini 2,50 KM, dok je otkupna cijena od 0,50 do 0,80 feninga, što je jako malo. Ukoliko želimo da spasimo mljekarstvo, neophodno je da proizvođačka cijena ide minimalno na 1,20 KM, a do Nove godine ta bi cijena trebala biti 1,40 do 1,50 KM, kazao je Usorac.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je sve poskupjelo i da će cijene samo ići gore.

– Svi su protiv seljaka i proizvođača i krajnje je vrijeme da se i država uključi ukoliko želi spasiti bh. poljoprivredu, poručio je Usorac, dodajući da je jedno od rješenje i uvođenje plavog dizela.

Da bi država trebala i morala reagovati, smatra i Bićo.

– Nama je potrebno da država donese mjere koje će ići u pravcu bolje zaštite domaće proizvodnje kroz povećanje poticaja, ograničavanje uvoza, donošenje mjera koje će prevashodno biti usmjerene na proizvođače, dodao je Bićo.

Nenad Vukoje, direktor mljekare Pađeni, kazao nam je da je cijena mlijeka generalno porasla svuda, ne samo u BiH.

Reakcija države

– Mlijeka ima dovoljno, možda se zbog veće potražnje negdje pojavljuju nestašice, ali ne mislim da će ga nestati. Međutim, zbog rasta cijene sirovina, hrane, ambalaže, sigurno je da će cijena mlijeka nastaviti da raste, neće, nažalost, mirovati, ali vjerujem da se možemo izboriti sa situacijom, kazao je Vukoja.

Dodao je da se oni kao mljekara trude da koriguju i otkupne cijene kako bi proizvođači bili relativno zadovoljni, a za sve to ključno je da konačno država reaguje i uključi se u stabilizaciju cijena.www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima