Biznis savjetiKrediti za Freelancere

Krediti za Freelancere

Krediti za Freelancere napokon postoje i na našim prostorima koji općenito kasne po pitanju usluga i regulativa vezanih za Frelancing kao posao.

Freelancing, odnosno slobodno bavljenje radom, bez šefa, ureda ili ugovora o radu, javlja se kao odgovor na neučinkovit i ponekad nehuman kapitalistički odnos poslodavaca spram radnika.

Umjesto da cilj poslovanja bude ostvarivanje najboljih rezultata kvalitetnim radom i zadovoljnim radnicima, danas se on često svodi na izrabljivanje radnika u svrhu maksimiziranja profita.

S druge strane, freelancing, kao jedna od najboljih metoda zarađivanja novca, nudi pregršt poslovnih mogućnosti u kojima osoba sama organizira svoje radno vrijeme. Freelance način rada podrazumijeva samostalan i neovisan rad za klijente.

Koncept freelancinga nije ograničen samo na zaposlenike, već je jednako koristan i za poslodavce. Poslodavci u mogućnosti su pronaći iskusne radnike bez dugoročnih ugovora i po vrlo povoljnoj cijeni, za usluge koje trebaju.

To su odlične prenosti ove vrste posla, ali postoje i značajna ogrnaičenja u našoj kao npr. krediti za freelancere i regulativa samog koncepta ovog posla.

savjeti za freelancere krediti za freelancere
Savjeti za freelancere sa naših prostora i krediti za freelancere u regiji

Freelancing kao full time posao

Generalno tradicionalna predodžba o stalnom zaposlenju i klasičnom radnom odnosu uvelike se promijenila.

U samom početku freelancing je predstavljao dodatan posao i izvor zarade, a s vremenom i sve većim brojem klijenata postao je „full time“ posao koji je u krajnjem slučaju jedini izvor prihoda za pojedince.

Sukladno povećanju opsega posla, povećao se i priliv novca kojeg banke karakteriziraju kao inozemni kapital i uzimaju određenu proviziju na svaku od transakcija.

Takav pristup definitivno zahtjeva prilagođavanje, te određene banke nude posebne pakete pogodne isključivo za osobe koje se aktivno bave freelancingom.

Ti pakete uglavnom sadrže popuste za elektronsko plaćanje do 30% prema stranim, te do 50% za plaćanje prema domaćima tarifama kao i povlaštene tarife za prilive iz inostranstva uz fiksne prilive.

najbolje web stranice za freelancing
Krediti za Freelancere su jedna od mana ovog psla u zemljama rigije

Koje su vrste freelancering posla

Freelancing kao takav predstavlja obavljanje gospodarske djelatnosti i/ili honorarnog posla te s obzirom na navedeno, može se obavljati na dva načina:

  • kao fizička osoba,
  • kao pravna osoba/obrt

Krene li se u svijet freelancinga kao fizička osoba, navedene aktivnosti tretirat će se kao drugi dohodak te se u tom slučaju najčešće sklapaju ugovori o djelu ili autorski ugovori za obavljanje poslova.

Druga opcija za freelancere rad je putem nekog oblika društva, primjerice putem j.d.o.o. ili d.o.o. ili pak otvaranjem obrta. No to također sa sobom nosi izazove kojih freelanceri moraju biti svjesni.

Vođenje poslovnih knjiga, praćenje zakonskih izmjena ili predaja raznih obrazaca nadležnim institucijama samo su neke od obveza s kojima se freelanceri mogu susresti.

Freelancing nije samo posao ili rad od angažmana do angažmana, već na neki način predstavlja stil života. Zbog nepostojanja radnog vremena, freelancer može raditi kad ima najviše inspiracije, vremena, volje i želje.

U slučaju nepredviđenih situacija, ne mora uzimati slobodne dane ili otvarati bolovanje, već jednostavno reorganizira svoje poslovanje.

Ipak, izgubiti balans je lako, stoga se preporuča vođenje evidencije svih projekata u koje je freelancer uključen, rokova isporuke, svih najavljenih projekata i vlastitih ideja.

krediti za freelancere
Online poslovi su odlična šansa za zaradu ali kod nas imaju i dosta mana kao što su Krediti za Freelancere

Krediti za freelancere sa stalnim mjesečnim prihodima

Kao što je ranije spomenuto freelancing odstupa od klasičnog pristupa zaposlenju ali predstavlja glavni izvor prihoda za velik broj ljudi pogotovo u zemljama trećeg svijeta koji uz pomoć nisko razvijene ekonomije i tržišta države u kojoj žive.

Potencijalnim zaposlenicima mogu ponuditi konkurentnije cijene od drugih freelancera, što je u većini slučajeva i odlučujući faktor kod izbora pravog freelancera za obavljanje posla.

Ovisno o tipu zaposlenja, mjesečni prilivi od obavljanja online poslova mogu postati redovni i tretirati se kao i svaki klasični način zarađivanja.

Domaće banke krediti koje izdaju fizičkim licima temelje se na osnovu visine mjesečnih primanja koja u online svijetu znaju biti izdašna upravo zbog vremenske fleksibilnosti i mogućnosti rada na više projekata istovremeno.

kako zaraditi dodatni novac
Kako zaraditi dodatni novac

Domaće banke nemaju kredite za freelancere

Međutim banke vrlo rijetko nude kredite takvim osobama jer spomenuti priliv novca nije u većini slučajeva jasno evidentiran, a posušivanje novca kao šro su krediti za freelancere ili nekog manjeg zajma ne garantira u potpunosti mogućnost njegovog vraćanja.

Ono što je sigurno je da je ekonomski potencijal ove vrste djelatnosti ogroman.

Prosječna zarada je zasigurno neusporedivo viša od statističke prosječne plate u zemlji, a na određenim projektima i poslovima moguće zaraditi i hiljade, pa i desetine hiljada. O

visi čim se bavite i koliko je to čim se bavite deficitarno na tržištu, u kojoj ste industriji, koliko kvalitetno radite, koliko ste spremni raditi količinski i slično. Dosta je faktora koje ulaze u ovu kalkulaciju koja neposredno utičče i na kalkulator kredita za freelancere.

Zakoni za freelancere u regiji gotovo da ne postoje

Zakonska regulacija ovog tipa posla u zemljama regije dosta je slabo regulirana.

Ukoliko vam se ne nudi ugovor o radu zbog složenih i ograničavajućih propisa, s stranim firmamo možete sklopiti ugovor o djelu, ali u oba slučaja ne stječete pravo napenzioni staž kao ni prava na našem Zavodu za zapošljavanje.

Radnici koji žele zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, BiH, Srbiji itd., ostvarivanje prava na penziju u te pravo na naknadu pri zavodu za zapošljavanje moraju biti u radnom odnosu kod poslodavca registriranom u zemlji.

Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje imaju osobe koje se vode kao nezaposlene, ali postoje i krediti za nezaposlene u našoj regiji.

Ideje za nove freelancere video

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima