back to top

Kako zaraditi novac s Dronom

Kako zaraditi novac s Dronom? Dronovi su danas sve popularniji, pa raste i potražnja za njima.

Daleko smo došli od prvih dronova koji su bili veliki spori i slabo okretljivi do modernijih, piše poslovni portal poslovne.com.

Danas živimo u svijetu gdje dron može stati u ruksak ili torbu koja nije velikih dimenzija. Također dosta su ojačani što znači da mogu podnijeti veći teret.

Prije par godina dronovi su predstavljali skup hobi. Međutim kako želja za dronovima raste tako i proizvođaći ovih dronova pokušavaju sniziti cijene kako bi se više nadmetali na tržištu. Dronovi danas za vrlo nisku cijenu nude:

 • 4K kameru koja vam nudi mogućnost snimanja i slikanja u visokoj rezoluciji
 • GPS i autopilot
 • Bluetooth kompaktibilnost
 • Mogućnost izbjegavanja objekata
 • Aktivno praćenje

Također mnoge su pogodnosti vezane za pouzdanost i kontrolu uređaja kao i veliku bateriju.

Kako zaraditi novac s Dronom
kako zaraditi novac s Dronom?

Ako ste razmišljali o pokretaknju posla, evo par prijedloga kako vaš dron možete iskoristi, a pri tom da zaradite novac.

Kako zaraditi s Dronom sa fotografisanjem

Ako ste prije imali želju da uslikate visoko kvalitetnu sliku iz zraka za to vam je bilo potrebno iznajmljivanje jednog leta u helikopteru što je relativno skupo.

Danas ipak postoji druga mogućnost. Sa jeftinim dronovima koji imaju i visoko kvaltietnim kamerama slikate bilo koju sliku vi želite.

Možete povećati vašu ponudu u odnosu na konkurenciju zato što ćete moći da uslikate ono što oni ne mogu. Dronovi vam omogućavaju lakše fotografisanje:

 • Pejzaža,
 • Sportskih događaja,
 • Nekretnina,
 • Vjenčanja,
 • Prirode,

Sigurnosno nadgledanje

Dronovi mogu biti vrlo korisni kada je riječ o nadgledanju kuće ili nekog važnog poslovnog prostora. Može snimati snimak provale uživo i poslati ga na vaš smartphone uređaj kao i istovremeno pozvati policiju ako je to potrebno.

Kako zaraditi s kako zaraditi novac s Dronom?

Mogu također pomagati u pregledavanju imanja ako dođe do požara ili popuštanja vode iz cijevi. Jednostavno mogućnost snimanja uživo i automatskog slanja snimke na vaš telefon daje vam milion opcija kada je riječ o tržištu sigurnosti odnosno nadgledanja određenog područja.

Inspekcija kuće ili zgrade

Ako recimo pregledavate krov ručno to može biti dosta zahtjevan i opasan posao. Pogotovo ako je riječ o visokim zgradama. Dok ako radite sa njim i iskoristite sve njegove pogodnosti inspekcija nekog objekta može biti lagan posao. Koji vas neće dovoditi u konstantnu opasnost po vaš život.

Ako imate već znanja u ovoj branši onda vam pokretanje vlastite kompanije koja koristi dronove kao sredstvo rada može biti savršena prilika da promijenite svoj život.

Poljoprivreda

Trenutno se dešava prava revolucija poljoprivrede i dronovi su upravo zaslužni za ovu revoluciju. Mogućnost da nadgledate vaše usjeve iz zraka sa laganim i jefitnim letećim sredstvom. Te na to još kad dodate da postoji mnoštvo senzora koji vam donose informacije kakve još niste ni vidjeli pokazala se revolucionarnom. Možete dobiti informacije o:

 • Količini vlažnosti zemlje;
 • Varijantama kompozicije zemlje;
 • Da li vaše usjeve napadaju štetočine.
kako zaraditi novac s Dronom?

Izdvojili smo ove tri informacije zato što se one najviše koriste. Međutim postoji mogućnost dobivanja mnogo više informacija. Možete koristiti dron kada god želite bilo to dnevno, sedmično ili mjesečno. Dakle sami određujete o količini podataka koju ćete dobiti.

Mjerenje i nadgledanje zemljišta

Osobe koje se bave mjerenjem zemljišta uveliko se okreću dronovima kako bi svoj posao učini preciznijim i kvalitetnijim. GPS i autopilot također dobro dođu kada je riječ o ovom poslu.

kako zaraditi novac s Dronom?

Mogućnost da vi stojite na jednom mjestu a dron snima za vas vaš posao čini ujedno i lakšim. Nadgledanje zemljišta koristi se u mnogim industrijama kao što su:

 • Izgradnja;
 • Arheologija;
 • Mjerenje količine zagađenosti zraka;
 • Provjera da li je teren podoban za kopanje ruda ili nafte;
 • Planiranje izgradnje urbanih naselja;

Servisiranje dronova

Nova tehnologija je često krhka i lomljiva. Pogotovo ako je to uređaj koji leti i mogući su razni vjetrovi i loše terensko poznavanje da se dogodi neka vrsta štete.

Upravo vi možete biti ti koji će naučiti kako funkcioniše dron, šta je u njemu i naučiti kako popraviti bilo koji kvar. Kao što možemo vidjeli ovo je tržište koje konstantno raste. Dakle ako naučite kvalitetno popravljati dronove ova ideja predstavlja idealno novo tržište u koje možete uploviti.

Također nije jednostavno upravljati dronom, te ako vi imate znanje o upravljanju drona to možete monetizovat i pretvoriti u zaradu.

Jednostavno kreirate poligon, obezbjedite par dronova, reklamirate se. Mušterije će dolaziti kako bi naučili vješto upravljati dronom. A više osoba koje poznaju korištenje dronova čini da se više kupuju što širi potražnju i vama obezbjeđuje više posla i zarade.

Svakako, prije svega, vlasnici dronova u BiH moraju se upoznati sa novim Pravilnikom. Koji reguliše gdje i kako mogu da se koriste dronovi, te ko njima smije da upravlja.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima