back to top

Kako Facebook zarađuje

Facebook je jedna od najvećih društvenih mreža čija vrijednost prelazi preko 500 milijardi. Danas svi koristimo Facebook. Ova platforma je upotpunosti besplatna i vjerovatno se pitate kako Facebook zarađuje?

Jedna od prvih stvari koje ćete čuti na ovo pitanje je da Facebook prodaje sve kroisničke podatke i da je to jedan od glavnih prihoda koje ova tvrtka ostvaruje. Ovo je zapravo samo mit jer trenutno ne postoji dokaza koji upućuju da jedna od najvećih kompanija na svijetu prodaje korisničke podatke.

S obzirom da je u pitanju kompanija a ne samo društvena mreža Facebook je u posljednjih par godina kupio Instagram i WhatsApp. Tako je stvorena ogromna mreža preko kojih Facebook ostvaruje zaradu.

Smatra se da je kupovina tadašnje najveće konkurencije Instagrama jedan od najboljih poteza jer je  omogućila Facebooku da se još više izgradi i proširi kao kompanija.

Poznato nam je svima kako poznate socijalne platforme funkcionišu. No, mali broj ljudi zna kako zapravo Facebook zarađuje i šta ga je dovelo da danas bude kompanija od vrijednosti preko 500 milijardi dolara.

Reklame na društvenim mrežama

Najveći izvor prihoda ova društvena mreža ostvaruje putem oglašavanja i reklama. Čak 98 % prihoda koji Facebook ostvaruje dolazi od reklama i marketinga na Instagramu i Facebooku. Ukoliko želite promovisati vašu tvrtku, usluge i proizvode koje nudite oglašavanje na društvenim mrežama zahvaljujući ovoj kompaniji postalo je najisplativiji marketing za sve.

Doseg i utjecaj na buduće kupce ili klijente je zagarantovan jer svi koristimo socijalne platforme. Kompanija Facebook u ovoj činjenici je na vrijeme prepoznala potencijal i stvorila opciju reklamiranja na svojim platformama.

Većina oglasa ima PPC tj. plaćanje po kliku, što znači da oglašivači plaćaju Facebook svaki put kad osoba klikne na oglas. Iako svaki klik možda ne košta mnogo, brzo se zbraja na milijarde klikova i milijarde dolara.

Facebook je stvorio laganu opciju i alate za oglašavanje kako bi je svi, koji žele promovirati biznise, mogli koristiti. Postoje opcije pomoću kojih možete odabrati do kojih ciljnih skupina želite da vaša reklama dospije. Ovo je odlična stvar koja online marketing čini lakšim.

Osim toga, pristup takvim moćnim alatima za oglašavanje vrlo je vrijedan za manje ili srednje tvrtke, koje se sada mogu natjecati s velikim tvrtkama bez velikih odjela za oglašavanje.

Prema Facebooku, trenutno postoji 8 miliona tvrtki koje koriste njihovu platformu za oglašavanje.

Oglasi na naslovnim stranicama Facebook-a i Instagrama zarađuju najviše novca. Međutim oglasi koji se pojavljuju u pričama također postaju mnogo popularniji i svake godine stvaraju sve više novca.

Također, Facebook najviše zarađuje preko oglasa na mobilnim aplikacijama društvenih mreža. Ovo se dosta razlikuje od ranijih godina kada je većina prihoda dolazila od web stranice.

Kako Facebook zarađuje
Kako Facebook zarađuje

Oculus slušalice i aplikacije za virtualnu stvarnost

Oglašavanje nije jedini izvor prihoda za kompaniju Facebook. U 2014. godini Facebook je kupio kompaniju Oculus za vrtoglavih 2.3 milijarde dolara. Trenutno je Oculus vodeća tvrtka u kreiranju proizvoda za virtualnu stvarnost.

Oculus u svojoj ponudi nudi slušalice i naočale za virtualnu stvarnost koje koštaju preko 100 američkih dolara. Ova kompanija posjeduje posebnu platformu preko kojih se mogu kupiti aplikacije i igre namijenjene za virtualnu stvarnost. Iako je Oculus među prvim kompanijama u svijetu za virtualnu stvarnost ona i dalje ne donosi prihoda Facebook-u koliko to imaju putem oglasa.

Trenutno Oculus koristi dosta novca na istraživanja i kreiranje novih proizvoda za virtualnu stvarnost. Kupovina ove kompanije također je bio pametan potez od Facebooka koji će im biti od velike koristi u budućnosti kada virutalna stvarnost bude popularnija.

Workplace

Iako je korištenje ove društvene mreže potpuno besplatno, postoje određene opcije koje Facebook naplaćuje. Jedna od njih je Workplace. Kreirana je kako bi tvrtke mogle što bolje komunicirati online. Broj korisnika se povećao posebno na početku globalne pandemije u martu 2020. godine. Dok je na početku 2019. godine Workplace brojao preko 2 miliona korisnika koji plaćaju ovu opciju.

Workplace je trenutno najveći konkurent platformama poput Slack i Microsoft Teams-u koji su također namijenjeni za poslovne komunikacije.

Workplace ima besplatnu mogućnost pretplate, ali njegova napredna usluga košta 4 dolara mjesečno za svakog korisnika.

Trenutno postoji preko 30 000 kompanija i organizacija koje koriste Facebook-ov Workplace. Čak velike američke tvrtke poput Walmarta i Starbuksa koriste ovu platformu.

Online trgovine na Facebooku i Instagramu

Online trgovina je u konstatnom porastu. Facebook se već pokazao kao kompanija koja vidi potencijal u mnogim stvarima koje su popularne. Stoga, kreirana je posebna opcija na društvenim mrežama Facebook i Instagram koja je namijenjena isključivo za kupovinu.

Platforma Facebook Marketplace već ima stotine miliona korisnika. Mnogi brendovi i influenceri također se uveliko oslanjaju na Instagram da bi plasirali svoje proizvode.

Facebook je već pokrenuo Instagram Checkout u SAD-u. To omogućuje nekim tvrtkama prodaju proizvoda  izravno putem platforme.

Ovo je područje u koje Facebook intezivno ulaže i zasigurno će ovo biti glavni izvor prihoda za ovu kompaniju.

Facebook svakodnevno broji nove korisnike. Društvena mreža koja je kreirana davne 2004. godine ne prestaje sa ulaganjem i daljim napredovanjem u online svijetu.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima