Poslovne vijestiInvesticijom u infrastrukturu od 200 miliona eura Telemach BH kreirao preduvjet za...

Investicijom u infrastrukturu od 200 miliona eura Telemach BH kreirao preduvjet za digitalizaciju Bosne i Hercegovine

GIGA gradovi, s uvjerljivo najvećim brzinama interneta na tržištu, podstaći će ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine

Ulaganja Telemacha BH u infrastrukturu koja predstavlja temelj tehnološkog razvoja Bosne i Hercegovine, doprinijet će pozicioniranju zemlje na mapu digitalno poželjnih lokacija, kako za poslovni sektor, tako i za pojedince, zaključak je konferencije „Giga gradovi – pokretači digitalizacije i razvoja Bosne i Hercegovine“, održane u Sarajevu.
„Želimo digitalizovati zemlju i značajno unaprijediti njen tehnološki i ekonomski razvoj kroz jačanje sektora koji ima perspektivu, a trenutno još nije na nivou na kojem bi trebao biti. Bosna i Hercegovina je danas nažalost, na začelju digitalnog razvoja zemalja zapadnog Balkana, daleko iza susjednih država.
Konceptom GIGA gradova ali i drugim dosadašnjim ulaganjima aktivno radimo da se ta situacija promijeni“, kaže Admir Drinić, CEO Telemach BH, te naglašava da je ova kompanija tokom proteklih 12 godina uložila više od 200 miliona EUR (390 miliona KM) u infrastrukturne projekte usmjerene na digitalizaciju zemlje, a u narednih pet godina planiraju dodatnih 75 miliona eura (150 miliona KM) investicija u mrežu i servise.
Maruška Vizek, pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta iz Zagreba, u svom je obraćanju istakla kako je 10-postotno povećanje indeksa digitalizacije povezano s rastom BDP-a od čak 0,63 posto na zapadnom Balkanu te kako ulaganje u digitalnu infrastrukturu i digitalizaciju ubrzava rast BDP-a i doprinosi izjednačavanju jaza u dohotku.
U Telemachu BH ističu da žele biti rame uz rame sa naprednim, informatički i digitalno najpismenijim društvima. U skladu s tim je i činjenica da korisnici Telemach BH interneta uživaju u prosječnoj brzini koja je u rangu Irske ili Latvije, što je na svjetskoj ljestvici oko 50. mjesta i znatno iznad prosjeka bilo koje zemlje u regionu.

Admir Drinić CEO Telemach BH

„Koncept GIGA gradova novi je iskorak u tehnološkom razvoju Bosne i Hercegovine, baziran na uvođenju posebne infrastrukture u gušće naseljenim područjima, koja korisnicima omogućava čak 40 puta veće brzine u odnosu na tržišni prosjek. Trenutno su ove brzine dostupne u 27 GIGA gradova, sa namjerom da se i dalje širimo“, naglašava Ševal Bećirević, CTO Telemach BH. „Brži internet znači čak 77% veću produktivnost u visokotehnološkim kompanijama, te oko 40% u uslužnim djelatnostima, čemu svjedoče i naši klijenti na bh. tržištu“, dodaje Bećirević.

Na prestižnom testu Ookla aplikacije koja koristi bazu od 850.000 uzoraka za testiranje brzine, Telemach BH prošle je godine s prosječnom brzinom od 66,42 Mbps je zauzeo neprikosnoveno prvo mjesto i BiH, dok je najbliži konkurent na drugom mjestu zabilježio 26,36 Mbps.
U proteklih deset godina, broj priključaka širokopojasnog interneta u fiksnim mrežama je gotovo udvostručen, što je i u skladu s globalnim trendovima. Naprimjer, u razvijenim zemljama broj uređaja koji se spajaju na internet u domaćinstvima nakon pandemije godišnje raste više od 20 posto. Bosna i Hercegovina je ispod 10 posto, ali smjer razvijenih zemalja koje želimo sustići u konkurentnosti i kvalitetu života je više nego jasan.

Ševal Bećirević CTO Telemach BH

Na konferenciji koja je okupila predstavnike poslovne zajednice BIH, ugledni gosti raspravljali su na panelu „Kako digitalizacija doprinosi ekonomskom prosperitetu i ostanku mladih u zemlji“Hajdi Mostić, CMO Telemach BH, Manuela Naessl direktorica predstavništva EBRD u Bosni i Hercegovini, Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju Bosne i Hercegovine, Amina Karić – Authorithy Partners/AmCham i Mersed Čamdžić, Mistral Technologies kroz jednosatni su se razgovor složili kako bez konstantnog ulaganja u digitalizaciju i nove tehnologije nema niti napretka te kako je budućnost svijetla ako je praćena tehnološkim napretkom.
Konferencija je zaključena prezentacijom koju je održala tvrtka Orqa i kroz koju je Luka Studen, Head of Consumer Business Unit kompanije ORQA, pokazao kako naučiti upravljati dronovima kroz simulator.dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima