back to top

Dolar na najvišem nivou u zadnjih 20 godina – Poslovne.com

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 109,50 bodova i dosegnuo novu najvišu razinu u 20 godina.

Pritom je dolar prema europskoj valuti stagnirao, pa je cijena eura u petak iznosila 0,9965 dolara, gotovo isto kao i tjedan dana prije. No, tečaj dolara porastao je prema japanskoj valuti gotovo 2 posto, na 140,12 jena, najvišu razinu u 24 godine. Jačanje dolara treći tjedan zaredom zahvaljuje se porukama iz američke središnje banke o daljnjem agresivnom zaoštravanju monetarne politike kako bi se zauzdala inflacija, koja pomalo popušta, ali se i dalje kreće nedaleko najviših razina u više od 40 godina.

Nakon što je prije tjedan dana predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu, slične poruke poslali su i drugi čelnici američke središnje banke. Među ostalim, Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je da će središnja banka morati povećati kamate iznad 4 posto početkom iduće godine i držati ih neko vrijeme na toj razini kako bi svela inflaciju na ciljane razine Feda, a da zbog toga rastu rizici od recesije.

Fed podiže kamate do 4 posto?

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a očekuje se i daljnje povećanje kamata već u rujnu. Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 posto, a do ožujka iduće godine i 4 posto.

Kamate će uskoro ponovno povećati i Europska središnja banka (ECB), s obzirom da je inflacija u eurozoni u kolovozu dosegnula novu rekordnu razinu od 9,1 posto. Nakon što su u srpnju povećali kamate za 0,50 postotnih bodova, čelnici središnje banke poručuju da će u rujnu ponovno podići cijenu novca, a neki predlažu povećanje i za 0,75 postotnih bodova.

Stoga će idućega tjedna u fokusu ulagača biti sjednica čelnika ECB-a. Premda će i ECB i Fed uskoro ponovno podići kamatne stope, tečaj eura se i dalje kreće na najnižim razinama u 20 godina, ispod jednog dolara. Posljedica je to procjena da, s obzirom na trenutnu snagu gospodarstava, Fed ipak ima više prostora za povećanje kamata u odnosu na ostale najveće središnje banke u svijetu.

(Poslovne.com)

biznis.ba

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima