back to top

Brojke vrtoglavo rastu: Putnici osvajaju bh. aerodrome

Slike praznih aerodroma i prizemljenih aviona koje smo viđali proteklih godina ove su godine zamijenile suprotne, one prebukiranih letova i gužvi na aerodromima širom svijeta, pa i BiH. Napokon, možemo reći da se aviosaobraćaj oporavio od koronavirusa.

Rekordi

U planu je gradnja dva nova aerodroma u našoj zemlji. Za gradnju onog u Bihaću već je izdvojena velika suma i tu se stalo. U posljednje vrijeme često se spominje i onaj u Trebinju, čija se gradnja ispolitizirala

Brojke prevezenih putnika kroz četiri bh. aerodroma vrtoglavo rastu. Prema dostupnim podacima, do sada su kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošla 987.662 putnika, kroz Aerodrom Banja Luka 214.676, Aerodrom Tuzla 290.000 putnika, te kroz Zračnu luku Mostar 7.809 putnika.

Podaci govore da jedan aerodrom posebno prednjači i obara dosadašnje rekorde, to je aerodrom sa sjedištem u glavnom bh. gradu koji je u subotu prevezao milionitog putnika, skoro dva mjeseca prije u odnosu na 2019.

– Najprometniji mjesec ne samo u tekućoj godini već u historiji poslovanja Sarajevskog aerodroma jeste mjesec iza nas, august, tokom kojeg su opslužena ukupno 217.253 putnika, odnosno 21 posto više u odnosu na 2019. godinu, kazala je za O kanal i Oslobođenje Sabina Kovač, saradnica za informisanje i standardizaciju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ne treba da čudi ovako veliki broj putnika koji se odluče putovati preko Međunarodnog aerodroma u Sarajevo, jer je upravo ovaj aerodrom uspostavio saradnju sa najviše aviokompanija. Čak njih 22 redovne, šest kompanija koje obavljaju čarter-letove i povezuju Sarajevo sa 39 svjetskih i evropskih destinacija.

– Glavni grad Bosne i Hercegovine nikada nije bio bolje povezan sa Evropom, ali i ostatkom svijeta, kao što su Velika Britanija, Italija, Francuska, Belgija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, skandinavske zemlje i brojne druge svjetske i evropske destinacije. Veliku ulogu u povezanosti Sarajeva sa ostatkom svijeta ima kompanija Wizz Air, koja je 2017. otvorila bazu na Sarajevskom aerodromu i time povezala Sarajevo sa brojnim zapadnoevropskim gradovima sa kojima do sada nismo bili povezani, dodala je Kovač.

Drugi po frekventnosti jeste Tuzlanski aerodrom. Mnogi smatraju da upravo avioni Wizz Aira prave najveći promet. Ova kompanija ima letove sa čak 14 zemalja. No, tu su i druge aviokompanije, ali i čarter-letovi.

Kako je najavljeno, u Tuzlu će od novembra slijetati i avioni kompanije Ryanair, za čije letove zbog povoljnih cijena već vlada veliki interes

– Imamo osam destinacija u Njemačkoj. Imamo četiri destinacije u Švedskoj. Po jednu u Danskoj i Austriji. Imamo Basel koji formalno-pravno pripada Francuskoj, ali suštinski koristi Švicarska. Još postoje turistički letovi za Antaliju dva puta sedmično. Imamo čarter-letove za Tursku koji će se završiti sa desetim septembrom ove godine, istakao je Dževad Halilčević, direktor Aerodroma Tuzla.

Kako je najavljeno, u Tuzlu će od novembra slijetati i avioni kompanije Ryanair, za čije letove zbog povoljnih cijena i mnogobrojnih svjetskih destinacija već vlada veliki interes. Upravo je ova aviokompanije Banjalučki aerodrom povezala sa brojnim evropskim gradovima. Ove destinacije učinile su ovaj aerodrome prometnijim za više od 130.000 putnika nego godinu ranije.

– Zbog pandemije koronavirusa u 2021, saobraćaj je normalizovan tek od juna. Tako smo u prvih sedam mjeseci 2021. imali 40.727 preveznih putnika, dok smo u prvih sedam mjeseci 2022. imali 214.676 putnika, kazao je Milan Račić, direktor Aerodroma Banja Luka.

Gubitak

I dok ova tri aerodroma bilježe dobre rezultate, onaj koji ima najbolji položaj i najviše potencijala bilježi najgore. Zračna luka Mostar godinama posluje u gubitku. O razlozima lošeg učinka rukovodstvo aerodroma nije željelo pred kamerama, a pisano su nam odgovorili da je od početka godine pa do 31. augusta kroz mostarsku zračnu luku prošlo 7.809 putnika uz 165 operacija.

– Mostar je trenutno povezan čarter-letovima sa Italijom (Palermo, Catania), Irskom (Cork, Dublin) sa Libanonom (Bejrut), te Poljskom (Katowice). Trenutno surađujemo sa nekoliko zrakoplovnih kompanija, od kojih se ističu: Lot iz Poljske, Croatia Airlines iz Hrvatske, Electra Airways iz Bugarske, Euro Jet iz V. Britanije, kazali su iz ovog aerodroma, uz napomenu da trenutno nema izravnih linija na mostarskoj zračnoj luci, a početak njihovog prometovanja očekuju u aprilu ili maju 2023. godine.www.oslobodjenje.ba

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima