back to top

Zvezdana Žujo: Mentorstvo predstavlja snažnu kariku u procesu razvoja profesionalne karijere

Naša sagovornica Zvezdana Žujo, suvlasnica je i direktorica agencije Communis Sarajevo, jedne od najkreativnijih marketinških agencija koja je iznjedrila brojne reklamne kampanje u Bosni i Hercegovini.

Prve korake u advertising industriji napravila je prije 27 godina u agenciji Saatchi&Saatchi Beograd, tada najvećoj agenciji na ovim prostorima.

Nakon četiri godine prihvatila je novi izazov, doselila se u Sarajevo i registrovala Communis, neovisnu full service agenciju. Danas predvodi tim od 20 uposlenika koji vrlo uspješno sarađuje sa više od 60 klijenata iz različitih industrija i dolaze sa 15 različitih tržišta.

Na brojne osvojene nagrade su ponosni, ali najdraža nagrada su klijenti sa kojima su počeli saradnju na samom početku, davne 1998 godine i ta saradnja jos uvijek traje.

Zvezdana je u prvom ciklusu Ženske Mentorske Mreže bila mentorica, te smo je zamolili da sa nama podijeli neka svoja iskustva.

Zvezdana Žujo

Kako sama institucija “mentorisanja” utječe na razvoj jedne profesionalne karijere?

Kako u životu, tako i u poslu susrećemo se s brojnim izazovima i dilemama. Šta učiniti, kojim putem krenuti, hoće li određeni korak doprineti postizanju cilja, samo su neka od pitanja koja sebi postavi svaka mlada osoba na početku karijere i koja znaju zadati velike glavobolje.

Koliko god je u takvim situacijama važno posedovati određeno znanje i veštine, iskustvo je ono što neretko ‘presudi’ i dovede do rešenja.

U tom kontekstu, mentorstvo predstavlja snažnu i važnu kariku u procesu razvoja profesionalne karijere. Imati pored sebe nekoga ko će vam pružiti podršku, savet, saslušati i analizirati vaše ideje, podstaći samopouzdanje, usmeriti vas ka rešenju i cilju je dragoceno.

Marljive i ambiciozne osobe, koje žele uspeti, znat će to prepoznati i iskoristit će svaki vid mentorstva kako bi brže i jednostavnije napredovale, te ostvarile napredak u karijeri. A to je ujedno najveća nagrada za jednog mentora.

Zvezdana Žujo
Zvezdana Žujo Agencija Communis

Koji su glavni faktori koji utječu na profesionalni razvoj jedne mlade osobe te da li su oni drugačiji kod nas od onih drugdje?

S razvojem tehnologije i savremeno poslovno okruženje se kontinuirano i brzo menja, donosi mnogo više izazova, ali i prilika za profesionalni razvoj mladih. Određene profesije izumiru, ali se rađaju nove. Celoživotno učenje je postalo imperativ za uspeh.

Ne možete kao nekad završiti određenu školu i očekivati da više nikad ne otvorite knjigu, odete na seminar, radionicu, kurs i ne razmenjujete znanja i iskustva s kolegama. Ono što je ostalo isto jeste da je za profesionalni razvoj i uspeh, pre svega, potrebna volja i želja da radite, učite i pomerate svoje granice.

Ne želim potceniti značaj povoljnog poslovnog okruženja i ukupnog poslovnog ambijenta za profesionalni razvoj, kamo sreće da je svuda sjajno i podsticajno, ali činjenica je da svuda na planeti možete pronaći bezbroj primera uspešnih mladih ljudi koji su uspeli uprkos nepovoljnom okruženju.

Na nama je da damo sve od sebe da taj ambijent učinimo što boljim, kako bismo u budućnosti imali što više snažnih i uspešnih mladih ljudi.

kako pokrenuti online biznis bez novca

Da li ste vi u svojoj karijeri imali nešto slično?

Imala sam ludu sreću i nekoliko mentora. Bili su iz različitih branši, različitih godina u periodu mentor sesija, potpuno drugačijeg karaktera, navika, osobina.

Muškarci i žene. Još uvek sam sa svima u kontaktu, razmenjujemo mišljenja, stavove, a ja ne propustim priliku da se zahvalim za njihovo prisustvo u mom životu.

Šta vama lično znači Ženska Mentorska Mreža?

Drago mi je da su organizatori projekta ŽMM u meni prepoznali nekog ko ima, iskustva u radu sa mladima, veštine i znanja koje im može preneti tokom mentoring procesa, pozitivne energije koju može udahnuti i time dati inicijalni impuls za nastavak karijere.

Čast mi je družiti se sa drugim mentoricama, snažnim, uspešnim i samosvesnim ženama koje pored svih svojih obaveza, nalaze vremena za učestvovanje i sprovodjenje projekta ovog tipa.

Zbog čega biste preporučili učešće u ŽMM mladim djevojkama na početku karijere?

Da osete da je moguće uspeti ukoliko se dovoljno trudiš i želiš da se ostvariš u poslu.

Da dobiju “vetar u ledja”, da kroz praktične primere uvide prednosti a i nedostatke na svom poslovnom putu, da dobiju mentoricu i to ne samo tokom trajanja projekta, upoznaju druge mentorice i mentorine i čuju njihove pozitivne priče.

Zvezdana Žujo

Šta je najveća vrijednost ŽMM?

Brojni su benefiti projekta ŽMM. Najveća vrednost je uticaj na razvoj i osnaživanje mladih na početku karijere.

I mentorice i mentorine su naučile mnogo tokom trajanja projekta, jer se pri svakoj prezentaciji čulo nešto novo, intrigantnije uobličeno i definisano. Ne treba zapostaviti networking, koji čini osnovu celog projekta.

Ženska Mentorska Mreža je jedinstven mentorski program koji okuplja više od 100 poslovnih žena, sa jedne strane iskusne liderice koje nesebično dijele svoja znanja i iskustva, a sa druge strane mlade žene u početnoj fazi karijere.

Cilj programa je da im olakša napredovanje i omogući da se lakše izbore sa preprekama koje ih očekuju.

Ženska Mentorska Mreža je koncipirana sa idejom da postane redovan godišnji program razmjene znanja iskusnih liderica iz različitih industrija i poslovnih segmenata.

Inicijatorice programa su Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i Sabina Softić, direktorica Deloitte BH.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima