Zoom aplikacija: Webinari i sastanci preko besplatne aplikacije

Zoom aplikacija – koristite usluge dijeljenja audio i video sadržaja putem pouzdane cloud platforme, piše biznis portal poslovne.com

Nekada smo previše zaokupljeni nekim stvarima ili se jednostavno nalazimo pod sresom. Naročito je to vidiljivo kada se nalazimo na fakultetu, poslu ili možda čak na nekoj radionici ili seminaru. Kada nam nešto bitno promakne od govornika, pomislimo bilo bi lijepo vratiti film u glavi i čuti razgovor još jednom.

Tehnologija nam je sve to sada i omogućila, prateći sve naše potrebe. Pa tako želite li snimiti vaš video sastanak ili webinar, danas je to moguće uz besplatnu aplikaciju Zoom.

Zoom aplikacijom možete trajno zabilježiti cijeli sastanak i preslušavati ga koliko god vam je potrebno. A možete ga poslati i drugima kako bi ga i oni mogli koristiti.

Zoom aplikacija – Šta je to

Zoom je Američka komunikacijska i tehnološka kompanija sa sjedištem u San Jose – u, u Kaliforniji. Zoom pruža usluge dijeljenja audio i video sadržaja putem pouzdane cloud platforme.

Trenutno Zoom je na prvom mjestu kada je riječ o programu koji nudi ovu vrstu sadržaja. Ispostavio se idealnim za konferencije, učionice, razne vrste sastanaka. U prilog Zoom – u ide i također kompaktibilnost sa raznim elektronskim uređajima (mobitel, laptop, tablet, računar, itd).

Zoom omogućava svojim korisnicima da se koriste osnovnim alatima u komunikaciji sa više osoba. Osnovne mogućnosti koje Zoom nudi su:

  • Dijeljenje fotografija, dokumenata i video snimka;
  • Dijeljenje ekrana sa osobama unutar zajedničke sobe;
  • Korištenje online table za prezentovanje kao i za pisanje;
  • Snimanje komunikacije u MP4 ili M4A verziji.

Zoom aplikacija – Virtuelna učionica

Sinonim koji se danas veže za Zoom jeste virtuelna učionica. Ovaj naziv je dobila zbog jednostavnog dizajna i jednostavnog načina upotrebe.

Naime učenici za vrijeme predavanja imaju opciju da uključe svoj mikrofon i govore pred ostatkom učionice. Također, imaju i mogućnost da uključe kameru kako bi ih ostali učenici vidjeli. Tu je i opcija slanja poruke putem chat usluge koja je integrisana u učionicu.

Zoom aplikacija – Nastanak i razvoj

Zoom je osnovan od strane Eric Yuan. Koji je 2011. godine napustio kompaniju Cisco i zajedno sa četrdeset inžinjera započeo vlastitu kompaniju. U samom početku problem je bio novac, jer Eric nije mogao da pronađe adekvatne investitore kako bi realizirao svoj plan.

Rijetki su bili koji su htjeli uložiti u ovu ideju. Iz čistog razloga što je u to vrijeme tržište u koje je tek ulazio Eric bilo već prezasićeno. Prva verzija Zoom – a koja je lansirana omogućavala je maksimalan broj učesnika u jednoj sobi da bude 25. U prvom mjesecu poslovanja zabilježili su broj korsika koji je dostigao 400. 000, a do maja 2013. godine zabilježili su  1 milion korisnika.

Zoom od samog starta nije izgledao profitabilno, sve do 2019. godine nisu poslovali u plusu. Možda da nije bilo karantene koja je uvedena kao vid prevencije korona virusa, Zoom danas ne bi ni postojao. Tačno je bilo da je ovo tržište prezasićeno. Ali je Zoom istrajao i sada zauzima prvo mjesto kada govorimo o servisu za audio i video djeljenje.

Do kraja februara 2020. godine, Zoom je objavio novih 2. 2 miliona korisnika, što je znatno povećanje kada vidimo podatak da su u kompletnoj prošloj godini imali 1.99 miliona korisnika. Također dotakli smo se i zarade koja je u 2019. godini iznosila 622 miliona dolara. Ukupna vrijednost kompanije Zoom iznosi 1. 2 milijarde dolara trenutno i po svim procjenama stručnjaka ovaj broj je u konstantnom rastu.

Zoom aplikacija – Razne kritike korisnika

Naravno Zoom od samog starta nije idealan. Glavna kritika koju su korisnici imalo što se tiče Zoom – a jeste sigurnosti.

Naime sigurnost, tačnije zaštita privatnosti korisnika predstavlja krucijalnu stvar kada govorimo o kompaniji koja dijeli vrlo osjetljive informacije. Zoom – ov sigurnosni sistem nije bio onako dobar kako su oni tvrdili, te su lični podaci korisnika bili virtuelno na dohvat ruku osoba koje imaju barem malo iskustva kada se govori o enkripciji.

Ono s čim se Zoom ponosio je  takozvana „end  to end“ enkripcija. Koja je realno izgledala kao enkripcija od Zoom servera do Zoom klijenata. Ovu činjenicu su mnogi mediji okarakterisali kao zavaravanje vlastitih korisnika i dodali na Zoom mnogo negativnog PR – a.

Zoom aplikacija – usvojena mnoga unaprijeđenja

Usljed ove kontroverze Zoom je morao da učini nešto te su sav svoj fokus bazirali na unapređenje samog softvera. Te je u aprilu započeta akcija u kojoj su za devedeset dana donijeli mnoga softverska unapređenja. Što je napokon omogućili svojim korisnicima „end to end“ enkripciju

Kontroverze nisu tu stale, činjenica je da od 2. 500 radnika koje zapošljava Zoom, njih 700 je bazirano u Kini. Pa se postavlja pitanje, da li Kina koristi Zoom kako bi dobijala podatke i lične informacije o korisnicima samoga Zoom – a koji su bazirani u Americi.

Naravno Zoom se ogradio od ovih optužbi. Tvrde da ni u kojem smislu ne dovode svoje korisnike i njihove lične informacije u kompromitirajući položaj. Međutim činjenica stoji da Kina ima već historiju prisiljavanja kompanija da im otkriju njihovu kompletnu bazu podataka. Na taj način dovede svoje korisnike u vrlo negativnu situaciju.

Kada površinski gledamo Zoom predstavlja aplikaciju koja nam nudi platformu koja je vrlo elegantno dizajnirana. Ima razne alate koje možemo koristiti uz malo vježbe. Međutim, dobro treba paziti kada se koristi ovaj vid aplikacije. Jednostavno, zato što upravo za obavljanje jednostavnih radnji na Zoom – u nudimo naše najvrijednije podatke.

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima