back to top

Zbog veće kontrole Facebook uvodi novo pravilo, tiče se fotografije i vlasništva

Novo pravilo uvodi Facebook. Pomoću njega će će korisnici moći deklarirati vlasništvo nad određenom slikom te tražiti skidanje ponovnih objava. A kako se razvija situacija, čini se da je došao kraj ponovnim objavama slika na Instagramu, prenosi biznis portal poslovne.com

Facebook će korisnicima pružiti veću kontrolu nad slikama koje objavljuju. U novoj nadogradnji platforme za menadžment korisničkim pravima, kompanija počinje saradnju sa izabranim partnerima. Oni će imati kontrolu nad mjestima na kojima će se objavljivati njihove slike – uključujući Facebook i Instagram.

Konačni cilj Facebook-a

Konačni cilj je otvoriti značajku svima, nešto što je već sprovedeno u slučaju muzike i videa.

Facebook nije napisao o kojim se partnerima radi. No Verge pretpostavlja da je riječ o velikim igračima poput National Geographica koji će pomoću Facebook Rights Managera nadgledati gdje se njihove slike opet objavljuju. U tom trenutku kompanija će moći odlučiti želi li ostaviti te fotografije tamo gdje jesu. Može narediti micanje slika s platforme ili ograničavanja teritorija na kojima se ta fotografija smije prikazati.

Veća prava vlasništva nad fotografijom

Procedura preuzimanja vlasništva nad slikom počinje sa slanjem CSV-a Facebookovom Righs Manageru. Oni također definiraju na što se prava apliciraju i koji su teritoriji izuzeti. Nakon potvrde da se podaci koje šalje korisnik i informacije na slici podudaraju, procesirat će sliku i pratiti gdje se ona tačno nalazi. Ako neka druga osoba odluči objaviti vlasništvo nad istom slikom, dvije stranke mogu raspravljati o tome (razmjeniti nekoliko poruka). A Facebook će u određenom trenutku, ako ne dođe do dogovora, prava dodijeliti osobi koja je prva poslala CSV. Ako imaju prigovor, moći će ga poslati Facebooku putem formulara za prijavu vezanu uz intelektualno vlasništvo, prenosi tportal.

Novo pravilo mijenjaju način funkcioniranja Instagrama

Ova nadogradnja bi mogla promijeniti način na koji funkcionira Instagram. Naime, s obzirom da na platformi postoje profili koji objavljuju tuđe slike, ali u objavi spominju izvornog umjetnika. Vlasnici prava od sad će moći poništiti ponovne objave bez odgode. Konačno, tvorci sadržaja će morati investirati u vlastitu fotografiju kako bi izbjegli brisanje radova. Instagram, prema izvoru, možda to i želi – postati mjestom gdje se objavljuju samo originalne slike.

Dio pripreme za novi način regulacije zahtjeva određeni oprez pri radu s slikama koje su na nekoliko načina uređene i izmjenjene. Memeovi se, podsjećamo, stalno uređuju i izmjenjuju, pa Facebook mora odrediti hoće li ljudima dozvoliti micanje tih slika ili ne.

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima