back to top

Uposlenici Wiener osiguranja VIG omogućili smanjenje karbonskog otiska

Sadnjom 1.600 sadnica, uposlenici Wiener osiguranja VIG omogućili smanjenje karbonskog otiska za 2.200 metričkih tona karbon dioksida

Šume Bosne i Hercegovine znatno se smanjuju, nerijetko uslijed požara koji skoro svake godine pretvaraju zelene šume u crna zgarišta. Upravo je pošumljavanje požarom zahvaćenih područja bilo u fokusu ovogodišnjeg Social Active dana, programa korporativnog volontiranja koji se dvanaestu godinu održava u više od 30 zemalja VIG Grupacije uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Volonterska akcija pošumljavanja požarišta održana je u prvoj polovini oktobra sadnjom mladica crnog bora na brdu Homolje iznad Konjica, uz stručni nadzor radnika Šumarskog društva Prenj. Homolje je do prije nekoliko godina bilo prekriveno hiljadama sadnica crnog bora, ali uslijed katastrofalnih požara, kultura crnog bora stara oko 70 godina nažalost je, u svega nekoliko dana, uništena do temelja. Crni bor je vrsta koja služi kao pročišćivač zraka i predstavlja pluća tog predjela naše zemlje zbog čega je njegova sadnja posebno značajna. I baš zato je bilo poželjno napraviti nešto na tom području, a najkorisnije je bilo zasaditi nova stabla.

Sadnjom više od 1.600 sadnica, uposlenici Wiener osiguranja VIG omogućili su smanjenje karbonskog otiska za 2.200 metričkih tona karbon dioksida.

“Pošumljavanje požarom zahvaćenih područja u mnogočemu predstavlja suštinu osiguravajuće branše – pruža priliku da solidarno, udruženim snagama, vratimo prirodi ono što joj je požarom oduzeto. Iako 1.600 sadnica možda nije mnogo u odnosu na hiljade koje su izgorjele u požaru, svaka posađena mladica je dokaz naše svijesti o nužnosti učešća u akcijama zaštite naše okoline. Društvo u kojem živimo, danas je generalno osviještenije u tom pogledu i svima nam je jasnije koliku ulogu ima okoliš na naše zdravlje i naš planet” – istakao je tokom akcije pošumljavanja Borislav Doder, generalni direktor Wiener osiguranja VIG. 

Suština programa Social Active Day je pružiti uposlenicima priliku da volonterski, svojim radom, pruže konkretan doprinos zajednici, a posebno raduje što ovaj program iz godine u godinu okuplja sve veći broj uposlenika.

U ovogodišnjoj akciji učestvovalo je rekordnih 90% uposlenika kompanije čime je ova akcija postala najobimniji volonterski poduhvat Wiener osiguranja VIG do sada održan. Osim učešća u sadnji mladica koje je obezbijedilo Wiener osiguranje VIG, uposlenici su i ličnim donacijama sadnica crnog bora putem web stranice TvojCO2.ba dodatno podržali ovu humanu akciju. U proteklim godinama kolektiv Wiener osiguranja VIG je učestvovao volonterski u humanitarnim maratonima, farbanju ograda osnovnih škola, proljetnom čišćenju grada, pripremi obroka, pomaganju sa učenjem djeci iz Domova za nezbrinutu djecu, donacijama knjiga, školskog pribora i opreme te mnogim drugim humanitarnim projektima.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima