back to top

U što uložiti: Iskoristite svoj novac da biste zaradili

Hrvatski ideal temelji se na gomilanju bogatstava. Ono u što ulažete značajno utječe na vaš uspjeh, bilo da se radi o financiranju obrazovanja djeteta, osiguravanju sretne mirovine ili postizanju financijski neovisnog statusa koji će vam promijeniti život. To uključuje više od jednostavnog odabira profitabilnih dionica ili vaganja dionica u odnosu na obveznice. Stvarno se radi o odabiru pravih ulaganja ovisno o vašim ciljevima, ili, točnije, datum na koji se planirate osloniti na dobitke od svoje imovine.

Pogledajmo pobliže neka od najpopularnijih sredstava ulaganja. Možda nisu svi prikladni za vas danas, ali s vremenom se najbolja ulaganja za vaše potrebe mogu promijeniti. Udubimo se.

●       Dionice

●       Obveznice

●       Nekretnina

●       Računi s povlaštenim porezom, poput mirovinskih računa

●       Mogućnosti

Zašto su dionice dobra investicija za gotovo svakoga

Gotovo svatko bi trebao posjedovati dionice. To je zato što su se dionice dosljedno pokazale kao najbolji način da prosječna osoba dugoročno izgradi bogatstvo. Američke dionice dale su bolji prinos od obveznica, prinosa na štednju i zlata tijekom posljednja četiri desetljeća. Dionice su nadmašile većinu investicijskih klasa tijekom gotovo svakog 10-godišnjeg razdoblja u prošlom stoljeću.

Zašto su se američke dionice pokazale kao tako velika ulaganja? Jer kao dioničar, posjedujete tvrtku; kako taj posao postaje veći i profitabilniji, i kako globalno gospodarstvo raste, vi posjedujete posao koji postaje sve vrjedniji. U mnogim slučajevima dioničari također zarađuju dividendu.

Kao primjer možemo uzeti proteklih desetak godina. Čak i tijekom dvije najbrutalnije recesije u povijesti, SPDR S&P 500 ETF, izvrsna zamjena za burzu u cjelini, donosi bolje povrate od zlata ili obveznica:

Zbog toga bi dionice trebale biti temelj za portfelje većine ljudi. Ono što se razlikuje od osobe do osobe jest koliko dionica ima smisla.

Na primjer, netko u tridesetima koji štedi za mirovinu može prebroditi mnoga desetljeća nestabilnosti tržišta i trebao bi posjedovati gotovo sve dionice. Netko u svojim 70-ima trebao bi posjedovati neke dionice za rast; prosječni Amerikanac od 70 i nešto doživjeti će svoje 80-e, ali bi trebali zaštititi imovinu koja će im trebati u sljedećih pet godina ulaganjem u obveznice i držanjem gotovine.

Postoje dva glavna rizika kod dionica:

●       Volatilnost: Cijene dionica mogu se široko mijenjati u vrlo kratkim razdobljima. To stvara rizik ako trebate prodati svoje dionice u kratkom vremenskom razdoblju. Postoje i neki investitori koji taj rizik okreću u svoju korist. Zahvaljujući trgovanju binarnim opcijama, tržištu za predviđanje vrijednosti dionice u kratkom vremenskom razdoblju, iskusni trgovci mogu zaraditi mnogo novca iskorištavanjem volatilnosti tržišta. Trebali biste odabrati binarnog brokera ako razmišljate o tako agresivnim ulaganjima.

●       Trajni gubici: dioničari su vlasnici poduzeća, a ponekad poduzeća propadaju. Ako tvrtka bankrotira, vlasnici obveznica, izvođači radova, prodavači i dobavljači će prvi biti vraćeni. Dioničari dobivaju sve — ako išta — preostane.

Svoj rizik možete ograničiti na dvije gore navedene stvari tako da shvatite koji su vaši financijski ciljevi.

Upravljanje volatilnošću

Ako imate dijete koje će za godinu ili dvije krenuti na koledž, ili ako idete u mirovinu za nekoliko godina, vaš cilj više ne bi trebao biti maksimiziranje rasta – umjesto toga, trebao bi biti zaštita vašeg kapitala. Vrijeme je da prebacite novac koji će vam trebati u sljedećih nekoliko godina iz dionica u obveznice i gotovinu.

Ako su vaši ciljevi i dalje godine i godine u budućnosti, možete se zaštititi od volatilnosti ne poduzimajući ništa. Iako su se dogodila dva najgora tržišna pada u povijesti, dionice su donijele nevjerojatne povrate investitorima koji su ih kupovali i držali.

Izbjegavanje trajnih gubitaka

Najbolji način da izbjegnete stalne gubitke je posjedovanje diverzificiranog portfelja, bez previše vašeg bogatstva koncentriranog u bilo kojoj tvrtki, industriji ili krajnjem tržištu. Ova diversifikacija pomoći će ograničiti vaše gubitke na nekoliko loših odabranih dionica, dok će vaši najbolji dobitnici više nego nadoknaditi svoje gubitke.

Razmislite o tome na sljedeći način: ako uložite isti iznos u 20 dionica i jedna bankrotira, najviše što možete izgubiti je 5% svog kapitala. Sada recimo da jedna od tih dionica poraste u vrijednosti od 2.000%, to nadoknađuje ne samo tu jednu gubitnicu, već bi udvostručilo vrijednost vašeg cijelog portfelja. Diverzifikacija vas može zaštititi od trajnih gubitaka i omogućiti vam više izloženosti dionicama koje povećavaju bogatstvo.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima