TOP 10 turističkih destinacija tokom pandemije

TOP 10 turističkih destinacija – Ljeto je skoro gotovo. Pandemija Covid-19 i globalna kriza koja se javila kao posljedica u svim aspektima života, ne jenjava.

Mnogo je ljudi širom svijeta, koji su planiranje godišnjih odmora, bila to ljetovanja ili zimovanja, zbog pandemije stavili na čekanje.

Ipak, dolaze nam dobre vijesti. Širom svijeta, zemlje i turističke atrakcije ponovno otvaraju nakon višemjesečnog karantina, a turizam se polako vraća u život.

Usljed pandemije turističke destinacije su drugačije

Ipak, drugačije je sa socijalnim distanciranjem i obaveznim nošenjem zaštitnih maski koje su na snazi u mnogim dijelovima svijeta.

Nekoć prepune atrakcije opet su aktuelne ali ovih dana izgledaju malo drugačije. Iako će u budućnosti putovanja izgledati sasvim drugačije, ove su destinacije ljubiteljima putovanja omiljena čak i za vrijeme pandemije.

Top 10 turističkih destinacija

Prema procjenama koje je radio američki Visual Capitalist, jedan od najbrže rastućih internetskih izdavača na svijetu, fokusiran na teme uključujući tržišta, tehnologiju, energiju i globalnu ekonomiju izdvojili smo top turističke destinacije.

TOP 10 turističkih destinacija u toku i nakon pandemije su:

  1. Hong Kong (Kina)
  2. Bangkok (Tajland)
  3. London (Engleska)
  4. Macau (Kina)
  5. Singapur (Singapur)
  6. Pariz (Francuska)
  7. Dubai (UAE)
  8. New York City (SAD)
  9. Kuala Lumpur (Malezija)
  10. Istanbul (Turska)

Imajte na umu da se New York City nalazi na ovoj listi vodećih 10 destinacija za turiste. Također, azijski gradovi čine polovinu grupe vodećih lokacija.

Dva od 10 najboljih gradova nalaze se u Kini. Iako je Hong Kong na čelu liste 100 najboljih, politička previranja dovela su do značajnog pada međunarodnih posjetitelja. Koja idu od 4,2% u periodu od 2017. do 2019. godine.

Najveće promjene ranga u prvih 10 napravili su Makao i Istanbul, ali uspon je bio suptilan.

top 10 turističkih destinacija tokom pandemije

Domaći turizam za vrijeme pandemije – TOP 5

Sve su evidentnije pretpostavke da će pandemija doprinijeti ekspanziji bh. turizma. Te napuniti brojne lokacije širom zemlje koje su do sada češće posjećivali i više cijenili stranci.

Destinacije za koje nikada nisu čuli

Silom prilika veliki broj stanovnika BiH odlučilo se istražiti ljepote svoje domovine. Jednako koliko su bili pozitivno iznenađeni prirodnim ljepotama i historijom. Ali, su bili razočarani u naš mentalitet jer za mnoge destinacije nisu nikada ni čuli.

Gotovo svaki grad u našoj domovini ima srednjovjekovnu tvrđavu, jezero, rijeku, vodopad ili planinski vrh, koje vrijedi posjetiti. Portal travnik.ba sastavio je neke od njih:

Prašuma Perućica, jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi, kod Foče dio je Nacionalnog parka „Sutjeska“, u okviru kojeg se nalazi i atrakcija oko 70 metara visokog vodopada Skakavac.

Pješčane piramide u blizini Foče, manje je poznata turistička lokacija ali je tokom pandemije dosta promovisana na društvenim mrežama. Ove su piramide rijetke i moguće ih je vidjeti još samo u Đavoljoj varoši u Srbiji i Koloradu u SAD.

Plivski vodopad u Jajcu jedini je na svijetu vodopad smješten u centru grada i jedan je od 12 najljepših na svijetu, dok je Jajce grad muzej na otvorenom, sa čak 27 bh. nacionalnih spomenika.

Stari most, UNESCO spomenik, vrijedi posjetiti što svake godine i radi desetine hiljada turista iz cijelog svijeta. Stari grad Počitelj nalazi se samo 30 kilometara južnije od Mostara, dok je u obližnjem Blagaju vrelo rijeke Bune sa derviškom tekijom.

Sarajevo, glavni grad i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u BiH, prozvan je evropski, Jerusalemom zbog raznolikosti bogomolja svih vjerskih zajednica. Pored toga tu su i nadaleko poznata kuhinja, Trebevićka žičara, Vrelo Bosne i druge atrakcije glavnog grada.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima