22 C
Sarajevo

ISTRAŽIVANJE/ Ispunite PHQ-9 test za depresiju

Simptomi depresije su tjeskoba, nesanica, nemir, razdražljivost … Ispunite test za depresiju i vodite računa o svom mentalnom zdravlju

Drugi najčešći očekivani psihijatrijski poremećaj vezan za epidemije je depresija. Sa ciljem utvrđivanja učestalosti subkliničke depresije u našoj populaciji, Promo&CME u saradnji sa Mojom klinikom provodi PHQ-9 screening test za depresiju.

Simptomi depresije, kao što su tjeskoba, nesanica, nemir, razdražljivost, smetnje koncentracije, napadi plača itd. znaju biti veoma neugodni. Najčešće ljudi nisu ni svjesni da se radi o klinički značajnim simptomima koji zahtjevaju liječenje. Nova usluga omogućava anonimno popunjavanje testa, te po odgovorenim pitanjima, dobijate interpretaciju koja će skrenuti pažnju na eventualnu potrebu za medicinskom konsultacijom.

Anketu možete popuniti ovdje.

Statistiku i analizu o zastupljenosti depresivnog poremećaja, objaviti ćemo nakon deset dana uz komentare odgovarajućih stručnjaka. Za popunjavanje testa potrebno je maksimalno dvije minute.

Pandemija COVID-19 jedinstven je oblik prijetnje i treba imati na umu da za posljedicu može imati različite mentalne poremećaje. Osim PTSP-a, depresije i bolesti ovisnosti, nerijetko se javljaju opšti anksiozni poremećaj, strah od smrti, panični poremećaj, fobije te somatoformni poremećaji i somatski simptomi kao glavobolja, umor, bolovi u trbuhu i kratak dah. Simptome koji se jave tokom epidemije, a ne utiču na funkcioniranje pojedinca treba pratiti. Stručnu pomoć potrebno ja zatražiti ukoliko simptomi traju duže, pogoršavaju se ili utječu na funkcioniranje pojedinca – bilo na osobnom planu, bilo na funkcionisanje u porodici, na radnom mjestu ili društvu.

Mentalno zdravlje je značajan aspekt zdravlja, preduslov i temeljna odrednica kvalitete života. Ispunite i vi test Moje klinike i vodite računa o svom mentalnom zdravlju.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
spot_img