back to top

Šta bi nam danas poručio Nikola Tesla?

Neki od najvećih umova u historiji često su od strane svojih savremenika – pa i čitavog društva – dobijali etikete čudaka i ekscentrika. Jedan od takvih je i jedini i neponovljivi Nikola Tesla. Šta bi nam danas poručio Nikola Tesla?

Neuobičajeno smjele tvrdnje – poput onih o postojanju nekakve globalne mreže koju danas nazivamo „internet“ – obilježile su njegov put ka nesvakidašnjim i revolucionarnim otkrićima. I ne samo to: Teslina osobenost otkrivala je čoveka koji je pribjegavao izrazito kreativnim načinima da udahne svrhu svojoj životnoj misiji.

Pitanje je koliko smo i danas, više od pola vijeka nakon njegove smrti, u stanju da spoznamo sve što nam je Nikola Tesla ostavio u amanet. A dugujemo mu mnogo, uz opravdanu sumnju u (kolektivnu) sposobnost razumijevanja i prihvatanja uvida koje je nesebično dijelio sa čovječanstvom. Neki od tih uvida, međutim, nisu vezani isključivo za Teslinu naučno-istraživačku djelatnost, već bi se mogli primjeniti u ma kojoj oblasti ili disciplini koja počiva na kreiranju trajnih vrijednosti.

Iako ga možda ne bismo nazvali preduzetnikom u pravom smislu te riječi, načela kojih se slavni naučnik doslovno pridržavao bez izuzetka bi se mogla primjeniti i u savremenom svjetu preduzetništva.

Neka vas ne dotiče šta drugi govore o vama

„Nije mi žao što su ukrali moje ideje. Žao mi je što nisu imali svoje.“

Uprkos brojnim tvrdnjama o prisvajanju njegovih otkrića od strane drugih naučnika, Nikola Tesla nikada nije odustajao od stvaranja, istraživanja i implementiranja svojih ideja. Po prirodi ponizan i skroman, smatrao je da mnogo važnije kakvu korist neka ideja donosi čovječansvtu, nego kome će pripasti zasluge za njenu realizaciju.

Njegov stav je, prema tome, nedvosmislen: umjesto da strahujemo od toga šta bi svijet od nas mogao „uzeti“, fokusirajmo se na ono što bismo mi mogli pružiti svijetu.

Gledajući unutar sebe, stičemo svijest o sopstvenoj autentičnosti.

„Još od detinjstva sam bio primoran da usredsredim pažnju isključivo na sebe. To mi je donijelo mnogo patnje; ali sa ove tačke gledišta to biješe i nevjerovatni blagoslov. Uvidio sam neprocenjivu vrijednost introspekcije, a ona mi je omogućila (samo)ostvarenje i sačuvala moj život.“

Sposobnost da načinimo neku promjenu – bilo u sopstvenim životima ili u našem neposrednom okruženju – nezamisliva je bez negovanja istinske autentičnosti. Da bismo je u potpunosti spoznali i prihvatili, moramo najprije otkriti svoje talente i vrline, ali i slabosti koje nas ograničavaju u njenom neposrednom ispoljavanju. Refleksija i samoispitivanje stoga su nam najbolji saveznici u nastojanju da autentičnost iskoristimo kao svoj najjači adut.

U redu je biti ispred drugih

„Dozvolite budućnosti da progovori o istini i svakome presudi prema sopstvenim dostignućima. Sadašnjost je njihova. Budućnost, za koju sam se istinski zalagao – ona pripada meni.“

Da li ste ikada doživjeli da vam drugi govore kako vaše ideje i planovi nemaju smisla, ili da treba da se spustite na zemlju i prestanete juriti za kakvim nedostižnim idealima? „Savjete“ ovakvog tipa Nikola Tesla je gotovo redovno dobijao. Ima li smisla u tim situacijama odustati i podleći mišljenju većine – i to samo zato što je kudikamo bezbolnije kretati se linijom manjeg otpora?

Potpuno je u redu ako vas tuđa mišljenja ponekad obeshrabre. U redu je i ako se zbog toga osjetite iznevjereno ili izopšteno. Međutim, neće svi uvijek uočiti vrijednost vaših ideja, i dovoljno je ukoliko to za početak znate samo vi. Naučite da prihvatite tuđe podozrenje, ali ostanite dosljedni sebi i budite ponosni na svoje talente.

šta bi nam danas poručio nikola tesla
Šta bi nam danas poručio Nikola Tesla

Nikada ne prestajte sa učenjem

„Od svih stvari, knjige su mi najdraže.“

Uprkos svim pozitivnim stranama globalne mreže, mnogi se i dalje slažu sa tim da ništa ne može zamijeniti dobru, kvalitetnu literaturu. Da bismo saznali nešto novo, nije uvijek neophodno da smo prikačeni na net. Naprotiv, „analogna“ literatura nudi nam isto toliko – ako ne i više – raznolikih i dragocjenih saznanja, pobuđujući istovremeno i našu maštu i kreativnost.

Strpljenje je ključ (samo)ostvarenja

„Čovek od nauke nikada ne stremi kratkoročnim rezultatima, niti očekuje da će njegove ideje biti lako prihvaćene. Njegova dužnost je da postavi temelje i pokaže put onima koji će nastaviti njegovim stopama.“

Ukoliko shvatimo da nam je za ostvarenje ideala potrebno dugo, dugo vremena, da li ćemo zbog toga odustati ili ćemo ipak nastaviti da ih sljedimo?

Na primjer, pisci će svojim idejama posvetiti nedelje, mjesece, pa čak i godine prije nego ih pretoče u likove i događaje koji čine suštinu priče. Slikari će nastojati da postignu savršen balans boja, dok će se naučnici i pronalazači iznova vraćati svojim izumima sa ciljem da ih rastave, ponovo sastave a potom i usavrše do perfekcije.

Bez istrajnosti i strpljenja, ni kreativnost neće stati u službu napretka i (samo)ostvarenja.

Nije uvijek sve u novcu

„Novac nikada neće imati vrijednost koju mu pridajemo. Sva moja sredstva uložena su u oglede koji su me doveli do novih pronalazaka i omogućili čovječanstvu lakši i udobniji život.“

U savremenom svijetu, većina je u potrazi za održivim biznis idejama ili, pak, izumima od milion dolara. Nasuprot tome, Tesla nas ohrabruje da pokušamo stvarati isključivo radi stvaranja. Da li nam to uvijek garantuje i očekivanu (materijalnu) dobit?

Odgovor na ovo pitanje znaju svi koji su uložili pravo malo bogatstvo u svoje samostalne projekte, da bi naposljetku ipak ostali „kratkih rukava“. A u kojoj mjeri će nam materijalna kompenzacija biti mjerilo uspjeha, zavisi i od ličnog osjećaja satisfakcije koji nalazimo u stvaralačkom procesu.

Nikada ne prestajte da stvarate

„Inventivnost je najvažniji produkt čovekovog kreativnog uma. Suština je u dostizanju potpune nadmoći uma nad materijom i podređivanju ljudske prirode potrebama čoveka.“

Šta god nam drugi govorili – i šta god mi ponekad govorili sami sebi – važno je da nikada ne prestajemo da stvaramo.

Svijetu je potrebno sve što imamo da mu ponudimo. Iako će nam se naše ideje ponekad činiti besmislenim ili ništavnim, težnja da kreativnošću razbijemo unaprijed definisane i ustaljene šeme svakako je ključ promjena koje želimo da vidimo u svijetu. Stoga nas Tesla podsjeća na našu odgovornost da iskoristimo svoje talente u cilju kreiranja vrijednosti koje bi jednog dana zaista ovaj svijet učinile boljim mjestom.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima