back to top

Razlike između startupa i kompanije/ ŠTA OTVORITI

Koje su osnovne razlike između startupa i kompanije ?

U posljednjih nekoliko godina, kako kod nas tako i u inostranstvu, primjetno je spominjanje startup firma. Mnogi miješaju pojmove startup i firma, misleći da je to u biti isto.

Ovaj tekst ne služi da se pojmovi razgraniče u gramatičkom ili leksičkom, već u njihovom pravnom značenju.

Startup – Definicija i suština

Po definiciji startup značenje, “startup firma” ili “startup” ili “startap” (koje u EU nazivaju inovativno malo ili srednje preduzeće ili inovativni MSP) je poslovni poduhvat ili novi biznis u obliku privrednog društva, partnerstva ili privremene organizacije, koja je usmjerena na pronalaženje skalabilnih poslovnih modela koji mogu biti ponavljani na različitim teritorijama ili tržištima.

Izraz je postao međunarodno popularan tokom takozvanog dot-com balona, u kom periodu je osnovan veliki broj dot-com kompanija.

Iz ovog razloga, mnogi smatraju da su startupi isključivo tehnološke kompanije, ali to ne mora uvijek biti slučaj.

Suština je da startup firma ima više veze sa visokim ambicijama, inovativnošću, skalabilnošću i rastom.

Firma- Definicija i suština

Firma, kako jednom riječju označavamo preduzetnike i privredna društva (društva lica – ortačko i komanditno društvo, i društva kapitala – akcionarsko i društvo s ograničenom odgovornošću), je po svojoj definiciji lice registrovano za obavljanje djelatnosti radi sticanja dobiti.

Suština se može razlikovati od firme do firme, ali im je cilj svima isti – zarada.

Razlike između startupa i kompanije
Razlike između startupa i kompanije

Suštinska razlika

Startupom se smatra i neformalna organizacija koja još ne ostvaruje dobit (niti to može dok se ne registruje), dok firme nastaju tako što Privredna / Gospodarska komora Federacije BiH ili Privredna komora Republike Srpske donese odgovarajuće Rješenje kojim upisuje firmu u registar preduzetnika ili registar privrednih društava.

Ovo Rješenje ima takozvano konstitutivno dejstvo, što znači da firma nastaje momentom upisa u odgovarajući registar.

U pravnom smislu startup može biti firma, ukoliko je prema Zakonu o privrednim društvima („Sl. novine Federacije BiH“, br. 81/15 ) i Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH( „Službene novine Federacije BiH“, broj: 27/05, 68/05, 43/09 i 63/14) upisan u registar preduzetnika ili privrednih društava koje vodi Privredna / Gospodarska Komora FBiH i RS.


Startap ne mora nužno da bude firma. Ukoliko ste Vi grupa od nekoliko ljudi koji razrađuju nekakav koncept zarade, odnosno biznis modela koji se može skalirati, ili koji se može prodati drugoj kompaniji, ili u koji vjerujete da može da bude investirano, a pri tome faktički trenutno ne zarađujete – onda ste vi startup.

Sa druge strane, nije ni svaka novoosnovana firma startup. Ukoliko joj nedostaju elementi koji definišu startup, ona to nije.

Automehaničarska radionica, ili privredno društvo za proizvodnju čarapa, ili agencija za promet nepokretnosti, ili apoteka, ma koliko novi bili, jednostavno nisu startup. Oni to mogu biti, samo ako svoju djelatnost ostvaruju na inovativan, skalabilan način.

Cilj svakog startupa je da postane konkretna firma.

Dok Vi kao fizičko lice sa ljudima sa kojima radite na istom startupu možda možete sebi da priuštite da znanje, vrijeme, novac i energiju koji su potrebni za ostvarenje startupa, ulažete besplatno, investitori to nisu.

Oni za svoj novac očekuju mnogo novca. U slučaju primanja investicije se i osniva firma. Pravno gledano, firme su i smišljene iz ovog razloga.

Dakle, startup firma može a ne mora biti firma. Niti je svaka firma startup. Jedino startup koji je privukao investicuju mora imati svoj registrovani oblik, a to je firma.

Preporuka:

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima