26.6 C
Sarajevo
PoslovnePoslovne vijestiRazličite vrste termoizolacija

Različite vrste termoizolacija

Termoizolacija podrazumijeva upotrebu termoizolacijskog materijala, čija se funkcija ogleda kroz zaštitu objekta od spoljašnjih promjena i stalnog održavanja prijatne temperature u unutrašnjosti objekta

Termoizolacija omogućava područje izolacije, gdje se toplinska vodljivost smanjuje ili se toplinsko zračenje odražava. Na današnjem tržištu dostupni su cjenovno pristupačniji, ali i standardizovani termoizolacijski materijali.

To vas upućuje da budete pažjivi prilikom izbora materijala koji će se ugrađivati u vaš dom, ali i dobro informisani istim, tj. o njihovoj isplativosti i prikladnosti za prostor koji želite urediti.

Kada spominjemo termoizolacijske materijale i njihovo korištenje u savremenom građevinarstvu, najzastupljeniji su proizvodi na bazi plute, otpadaka od prerade drveta, međutim, apsolutnu dominaciju nose proizvodi načinjeni na bazi polistriola i mineralnih vlakana.

U ovom segmentu, Senigor vam nudi široku ponudu materijala:

Sve vrste materijala na bazi polistirola (stiropor EPS i XPS)

  • Mineralna vuna
  • Kamena vuna
  • Staklena vuna

Materijali na bazi polistriola – Sintetički izolacijski materijali

Sintetički izolacijski materijali predstavljaju materijale koji su izrađeni od plastike, kao što je polistrien i poliuretan. Ovim putem, materijali se pročišćavaju u krute pjene, gdje se najčešće koristi polistirenska kruta pjena (EPS ili stiropor). Pjenaste plastike pogodne su za toplinsku izolaciju temelja, jer predstavljaju jeftin i dovoljno krut materijal koji ne dopušta vodu.

Mineralna vuna – Mineralni materijali

Mineralnu vunu karakterišu proizvodi dobijeni od prirodnih ili sintetičkih minerala. Zbog odlične toplinsko – izolacijske strukture koju pruža, ali i jednostavne ugradnje, smatraju se veoma popularnim termoizolacijskim materijalom. Dvije bazne sirovine za proizvodnju mineralne vune su stijene (kamen) i staklo, te tako razlikujemo kamenu i staklenu vunu.  Mineralna vuna najčešće se koristi za vanjsku izolaciju zidova, podova i krovova.

PROČITAJTE:  Otvorene nominacije za nagrade Sarajevo Business Bridge Awards 2022
različite vrste termoizolacija
Različite vrste termoizolacija

Kamena vuna

Kamenu vunu karakteriše materijal izrađen od bazalta – stijene vulkanskog porijekla. Prateći svoju strukturu, izrađenu od prirodnog kamena, kamena vuna stekla je najbolje kvalitete izolacije. Otporna je na vatru i vrućine. Mogu se izraditi tri vrste kamene vune, kao što su: valjane, u pločama i oblikovane.  Ova izolacija je jedan od rijetkih građevinskih materijala sa pozitivnom ekološkom ravnotežom, što podrazumijeva da pomaže uštedjeti više energije, nego što je potrošeno na njegovu proizvodnju, a teoretski može proći beskonačnu obradu nakon kraja životnog vijeka.

Staklena vuna

Kao i kamena, i staklena vuna je najčešće korišteni toplinski izolator. Njena upotreba, prije svega, služi za izolaciju fasada. Ono po čemu se razlikuje od kamene vune, ogleda se kroz baznu sirovinu, od koje je napravljena. Nastaje od staklene šljake i pijeska, odnosno od kvarca i krečnjaka, a zanimljivo je da se tokom njene proizvodnje koristi i visok sadržaj reciklata. Staklena vuna se proizvodi i prodaje u obliku ploča i u obliku rola, koje mogu imati raznovrsna toplinska i mehanička svojstva. Lako se prilagođava svim oblicima i površinama.

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima