Porezna Uprava FBiH/ Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun

()

Porezna Uprava FBiH apeluje da se izdaju i traže fiskalni računi.

U cilju podsticanja poreznih obveznika da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i izdaju račune i podsticanja građana da traže račune, te doprinosu transparentnijeg izvještavanja i obezbeđenja podataka za analizu i planiranje ekonomske aktivnosti u Federaciji BiH, Porezna uprava FBiH objavljuje podatake o broju fiskalnih uređaja i ukupnom evidentiranom prometu na području Federacije BiH                                                           

Prema službenim podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 31.10.2020. godine na području Federacije BiH instalirana su ukupno 85.152 fiskalna uređaja, putem kojih je u oktobru 2020. godine evidentiran ukupan promet u iznosu 3.737.777.640,93 KM.

U odnosu na 31.10.2019.godine broj fiskalnih uređaja je veći za 11.852, a evidentirani promet u mjesecu oktobru 2020.godine je manji u odnosu na oktobar 2019. godine za 465.305.401,78 KM

Općina sa najvećim brojem fiskalnih uređaja na dan 31.10.2020. godine je općina Centar Sarajevo na čijem području je instalirano 4.767 fiskalnih uređaja.

Općina sa najmanjim brojem fiskalnih uređaja na dan 31.10.2020. godine je općina Pale-FBiH na čijem području je instalirano 12 fiskalnih uređaja.

Općina na kojoj je evdentiran najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u mjesecu oktobru 2020. godine je općina Novi Grad Sarajevo na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu od 290.428.338,02 KM.

Općina na kojoj je evdentiran najmanji ukupan promet putem fiskalnih uređaja u mjesecu oktobru 2020. godine je općina Dobretići na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu od 67.056,02 KM.

Porezna uprava FBiH poziva sve obveznike da posluju legalno

Podatke o broju fiskalnih uređaja i evidentiranom prometu putem fiskalnih uređaja za mjesec oktobar možete preuzeti OVDJE.

Porezna Uprava FBiH/ Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun
Porezna Uprava FBiH/ Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun 3

Porezna uprava FBiH poziva sve obveznike da posluju legalno i da svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i kupcu izdaju račun.

Izdavanjem računa obveznici neće biti izloženi izricanju sankcija i mjera kao što su privremeno zatvaranje objekata i plaćanje visokih novčanih kazni.

Za neposjedovanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane su novčane kazne u iznosu od 2.500,00 KM do 20.000,00 KM za pravna lica, od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000,00 do 10.000,00 KM za poduzetnike.

Molimo obveznike da svoj teško zarađeni novac troše za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne za plaćanje kazni i kamata.

Važno je poštivanje zakona

Cilj Porezne uprave Federacije BiH nije izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje zakona, stoga poziva obveznike fiskalizacije da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i drugih važećih propisa.

Porezna uprava Federacije BiH poziva građane da za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu traže fiskalni račun, te podsjeća da je Zakonom o fiskalnim sistemima propisana novčana kazna u iznosu od 50,00 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu inspektoru pokazali fiskalni račun u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje naplata javnih prihoda i umanjuju sredstva za obrazovanje, penzije, invalidnine, zdravstvo, policiju, vojsku, pravosuđe i infrastrukturu.

Neizdavanje fiskalnih računa negativno se odražava na postizanje kvalitetnijeg, sigurnijeg i ugodnijeg života svih građana.

Sve ne zakonite radnje prijavite Poreznoj upravi FBiH

Porezna uprava FBiH poziva građane da sve slučajeve neizdavanja računa i drugih nezakonitih aktivnosti poreznih obveznika prijave Poreznoj upravi. Prijave se mogu dostaviti putem:

  • e-maila: [email protected] i [email protected],
  • SMS poruke na broj: 061 724 610,
  • besplatnog poziva na broj: 080 020 333 i
  • pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.
Porezna Uprava FBiH/ Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun
Porezna Uprava FBiH/ Izdajte fiskalni račun, tražite fiskalni račun 4

Ne dozvolimo da našu sreću umanjuju oni koji varaju državu i ne plaćaju poreze, jer porezi i doprinosi su novac svih građana.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Kako da otvorite radnju polovne robe ? (UPUTSTVO)

Kako da otvorite radnju polovne robe - Ukoliko Vam se dopada visoka moda i niske cijene i još biste želeli da tu kombinaciju ponudite...

Kako da otvorite prodavnicu igračaka? (UPUTSTVO)

Kako da otvorite prodavnicu igračaka - Imate poduzetničkog duha i znate kako dijete obradovati, trebalo bi da razmislite o otvaranju prodavnice igračaka, piše poslovni...

Biznis ideje koje su dokazane na Balkanu

Biznis ideje - Pokretanje bilo kojeg biznisa je rizik, traži mnogo odricanja, edukacije, rada i upornosti Ali, kao poduzetnik, mogu vam reći da nema boljeg...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.