16.6 C
Sarajevo

Pogledajte ovo: Microsoft donosi testaturu koja prikazuje četiri jezika odjednom

Ako koristite jednu tipkovnicu za pisanje u nekoliko različitih jezika, vjerojatno ste upoznati sa frustracijom koju uzrokuju različitih rasporedi često korištenih tipki, piše biznis portal poslovne.com.

Microsoft ovo planira promijeniti najnovijim patentom – tipkovnicom koja na tipkama može prikazati četiri različita jezika odjednom.

Kako to funkcionira?
Prema dokumentu iz američkog Ureda za patente, ispod svake tipke nalazi se prizma. Prizma ima četiri strane koje reflektiraju četiri različite zrake svjetla na tipku iznad njih. Da bi prikazala znak, tipkovnica projicira svjetlo u obliku znaka na prizmu, ona se reflektira u podnožje tipke i na njoj se nakon toga vidi znak.

S obzirom da je svaki znak doslovno projekcija na površini, tipkovnica ga može mijenjati. Uređaj, naime, ima prekidač pomoću kojeg se na licu mjesta može prebaciti slika na tipkovnici, pruživši korisniku opciju izmjene rasporeda prema vlastitom ukusu, piše tportal.

Primjerice, ako želite promijeniti hrvatski u engleski, samo morate pritisnuti tipu i znakovi će se promijeniti sami. Nadalje, moguće je narediti tipkovnici da na tipki projicira nekoliko znakova odjednom.

Kada dolazi?
S obzirom da je ovdje riječ o patentu, ovu tipkovnicu još nije moguće kupiti u dućanu. Štoviše, postoji šansa da ju nikad nećemo ni vidjeti. Sve što znamo je da je Microsoft novu tehnologiju patentirao, što znači da će ju možda odlučiti koristiti, a možda i ne.

spot_img