Oprema za novorođenče

Priprema opreme za bebu jedan je od najvažnijih zadataka za buduće roditelje, a i zadatak koji izaziva najviše stresa. Šta trebate za bebu? Odjeća, higijenski pribor, krevetac… – svaka stavka sa liste potrebne opreme za bebu jednako je važna. Provjerite kako kompletirati opremu za novorođenče i osigurati udobnost i sigurnost već od prvih dana života vašeg mališana!

Osnovni elementi opreme za novorođenče

Odjeća za novorođenče

Odabir pravih veličina i vrsta odjeće ključan je kako biste osigurali udobnost i sigurnost vaše bebe od prvih dana života. Veličina odjeće za novorođenče obično počinje od 56 cm (što odgovara prosječnoj dužini tijela novorođenčeta), ali vrijedi imati i nekoliko komada veličine 62 cm kako biste se pripremili za brzi rast bebe.

Provjerite važeću ponudu odjeće za novorođenče i bebe u Pepcu!

Spisak osnovne odjeće koja se treba naći u opremi za novorođenče:

 • Bodi (4-5 komada) – sa dugim ili kratkim rukavima (ovisno o sezoni) i sa kopčama na dnu za lakše presvlačenje.
 • Gegice (4-5 komada) – od mekog i prozračnog pamuka, nježnog za kožu, a kojipruža udobnost.
 • Majice (4-5 komada) – vezane ili na kopčanje, majice koje ne morate stavljati preko nježne glave novorođenčeta.
 • Kape i rukavice (po 2 komada) – šeširi će spriječiti da bebina glava izgubi toplinu, a rukavice će smanjiti rizik od slučajnih ogrebotina na licu (nokti novorođenčeta su mekani, ali njihovi vrhovi mogu biti relativno oštri).
 • Kombinezon – za bebe rođene na zimu i jesen.

Pribor za hranjenje

Za mame koje doje, neophodan je pribor za bebe kao što je pumpica, koja omogućava izdajanje mlijeka i čuvanje.Ulošci za dojenje pomoći će u održavanju udobnosti i higijene, posebno u prvim sedmicama nakon porođaja, kada je laktacija intenzivna i nepredvidiva. Poseban jastuk za hranjenje ne samo da će olakšati pronalaženje udobnog položaja tokom hranjenja, već će pružiti i adekvatnu podršku bebi.Za roditelje koji hrane bebu adaptiranim mlijekom, flašice i dude će biti od ključne važnosti. Važno je odabrati boce od sigurnih materijala koji ne sadrže BPA i druge štetne tvari. Flašice također treba prilagoditi potrebama novorođenčeta – sa dovoljno malim otvorom na bradavici da spriječi prebrzo otjecanje mlijeka. Dude za flašicu treba da budu mekane i fleksibilne kako bi što bliže oponašale prirodan osećaj dojenja.

Oprema za krevetac

Udoban, siguran i pravilno odabran madrac, posteljina i dekice osnovni su elementi koji stvaraju idealno okruženje za odmor djece. Oprema za krevetac treba ispunjavati visoke standarde kvaliteta i sigurnosti.

Ovo je potrebno za novorođenče:

 • Madrac i zaštita za madrac – udoban, siguran i prikladno tvrd madrac treba da odgovara veličini kreveta. Zaštita za madrac će zaštititi njegovu površinu od mogućih nezgoda.
 • Posteljina – lagana i prozračna, od prirodnog pamuka.
 • Deke – 2-3 komada dekica razne debljine, koji će omogućiti da pokrijete bebu kod kuće i tokom šetnje, prilagođavajući termičku zaštitu trenutnim uslovima.

Higijenski artikli u opremi za bebu

Prilikom brige o novorođenčetu pravilna higijena igra ključnu ulogu. Odabir pravih higijenskih proizvoda je neophodan kako biste nježnoj koži vaše bebe pružili optimalnu zaštitu i udobnost.

Neophodni higijenski proizvodi za novorođenče uključuju:

 • Pelene – izbor između jednokratnih i višekratnih pelena zavisi od preferencija roditelja. U slučaju jednokratnih pelena, obratite pažnju na njihovu upijajuću sposobnost i delikatnost materijala! Višekratne pelene su ekološki prihvatljiva alternativa, ali zahtijevaju redovno pranje.
 • Vlažne maramice ili kozmetičke blaznice – za nježno čišćenje bebine kože kod promjena pelena. Odaberite maramice bez alkohola i mirisa koje su nježne za osjetljivu kožu vaše bebe! Alternativa maramicama mogu biti higijenski jastučići koji će, kada se urone u mlaku vodu sa dodatkom blagog sapuna, jednako efikasno očistiti bebinu kožu.
 • Kozmetika – kreme za pelenski osip ili posebne zaštitne masti pomoći će spriječiti iritaciju kože oko pelenskog područja. Potražite proizvode koji sadrže prirodne sastojke kao što su cink, lanolin ili biljni ekstrakti. Kozmetička torbica za novorođenče treba da sadrži i nježnu tečnost za kupanje i šampon – birajte preparate namijenjene upotrebi od prvih dana života!

Šta još vrijedi zapamtiti? Komplet opreme za novorođenče treba da sadrži termometar za mjerenje temperature, tekućinu za dezinfekciju pupka, nazalni aspirator i osnovne zavoje.

Imajte na umu da je pravilno pripremljena oprema za bebu osnov koji će osigurati mir i sigurnost i roditeljima, a i djetetu.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima