Najbolji web hosting za početnike

Ako kreirate svoju prvu web stranicu, prije samog početka dizajna i izgleda vaše web stranice potrebno je da se odlučite za kvalitetan hosting

Kako se odlučiti koji je to najbolji web hosting. Ovo pitanje je dosta kompleksno i potrebno je da prije samog odabira odlučite koliko ste spremni da platite i koliki nivo detalja i interkacije želite imati sa hosting uslugom.

Činjenica je da postoji mnogo besplatnih hosting usluga, međutim iako pojedine besplatne opcije kvalitetne ipak ne bi trebali ograničavati na besplatne verzije. Ipak ste vi osoba koja je odlučila da pokrene ozbiljnu web trgovinu ili blog stoga morate da imate i ozbiljan hosting iza sebe.

Danas vam donosimo tri web hostinga koji ispunjavaju različitu svrhu, prvi se smatra najboljim za početnike, drugi ima najbolju korisničku podršku, dok je treći najjeftiniji.

1. Bluehost ($3, 95 USD/mj)

najbolji web hosting
Bluehost

Dakle započinjemo sa najboljim web hostingom za početnike, a to je Bluehost. Kreiran je 2007. godine i do dan danas ima više od 2. 000. 000 web stranica kojima pruža hosting uslugu. Sama statistika nam govori koliko je popularan Bluehost, a s obzirom na cijenu Bluehost nije čak ni skupa opcija.

Ako malo istražite na internetu većina blogera ili osoba koje su pokrenule vlastite web stranice će vam preporučiti Bluehost kao najbolji izbor kada je riječ o hostingu. Bluehost se ponosi sa stabilnosti od 99. 99%, što govori o stabilnosti i pouzadnosti kojom se Bluehost toliko ponosi. Stabilnost je vrlo bitna, zbog toga što se u početku trebate fokusirati na dizajn vaše web stranice ili trebate više vremena provoditi prilikom kreiranja sadžaja, a ne da se brinete da li će vam stranica biti dostupna ili ne.

Pored hosting usluge, Bluehost nudi također i domenu za web stranicu ili blog, kao i instalaciju WordPress – a, SSL certifikat i još mnogo funkcija za koje čak niste ni znali da postoje. Također nudi i neograničen protok podataka i 50 GB prostora za pohranu podataka. Vrlo je jednostavan za upotrebu i pruža najbolju uslugu web hostinga za početnike zbog toga što je pouzdan i siguran. Tu je i 24/7 korisnička podrška koja je uvijek tu da vam odgovori na bilo koje pitanje ili problem koji imate vezan za Bluehost uslugu.

Prednosti Bluehost usluge:

 • Dostupnost od 99. 99%;
 • Odlična brzina učitavanja;
 • Besplatna domena i SSL certifikat u prvoj godini korištenja;
 • Jednostavna instalacija WordPress – a;
 • Jednostavan za koristiti i prilagođen je početnicima;
 • Neogrnaičen protok podataka;
 • 24/7 korisnička podrška.

Mane Bluehost usluge:

 • Popusti su dostupni samo za pakete koji su vremenski duže aktivni.

Kao što možete vidjeti da relativno nema nedostataka i da sa BlueHostom ne možete pogriješiti.

2. SiteGround (5. 99 EUR/mj)

najbolji web hosting za početnike
SiteGround

SiteGround se nalazi na drugom mjestu i on predstavlja najbolju hosting uslugu kada je riječ o najboljij korisničkoj podršci. Kreiran je 2004. godine i kao i BlueHost u svom domenu ima 2. 000. 000 miliona web stranica i predstavlja jednu od tri najbolje web hosting usluge u svijetu.

SiteGround se također ponosi svojom stabilnosti koja iznosi 99. 99% i kvalitetnom brzinom učitavanja stranice. Upravo svi ovi atributi ga čine jednom od najboljih web hosting usluga iako je relativno skuplju od BlueHostinga.

Kada smo govorili o BlueHostingu spomenuli smo kvalitetnu korisničku podršku, SiteGround je uzeo ovaj termin i doveo ga na skroz novi i kvalitetniji nivo. Upravo je korisnička podrška ono po čemu je prepoznatljiv SiteGround u odnosu na ostale web hosting usluge. Uvijek su vam dostupni iskusni operateri koji za vrlo kratko vrijeme mogu riješiti vaš problem bilo da je on hositng prirode ili imate problem sa WordPressom.

Sve ove funkcije i pogodnosti koštaju, te je osnovni paket SiteGrounda jedan od najskupljih na web hosting tržištu. Međutim u cijenu vam ulaze web builder stranica, predmemorija koja vam pomaže da se vaša web stranica brže učitava, neograničen broj e – mail računa, SSL, dnevne sigurnosne kopije i mnogo toga drugog.

Osnovna cijena koja iznosi 5. 99 eura vam nudi 1 web stranicu koja je kreirana tako da sa lakoćom podnese 10. 000 mjesečnih posjeta, kao i 10 GB web prostora, neograničen protok podataka i 24/7 korisničku podršku.

Za razliku od ostalih web hosting usluga SiteGround nema svoje servere preko kojih vrši hosting, nego oni iznajmljuju servere od Google – a, te na taj način mogu da nude ovako kvalitetne performanse, a da je cijena samo malo skuplja od ostalih konkurenata.

Prednosti SiteGround usluge:

 • Dostupnost od 99.99 %;
 • Kvalitetna brzina učitavanja;
 • Odlična hosting i WordPress 24/7 korisnička podrška;
 • Jednostavno korištenje koje je prilagođeno početnicima;
 • Neograničen protok podataka;
 • Bespatni dnevni backup;

Mane SiteGround usluge:

 • Prostora za podatke je ograničen na jeftinijim paketima;
 • Viša cijena u odnosu na konkurenciju;
 • Prilikom registracije ne dobije se besplatna domena.

Ako se planirate ozbiljno baviti blogom ili otvarate web stranicu, a želite kvalitetnu hosting uslugu na koju se uvijek možete osloniti onda je to SiteGround.

3. Hostinger ($0. 99 USD/mj)

najbolji web hosting za početnike
Hostinger

Na trećem mjestu na ovoj našoj maloj listi nalazi se Hostinger i predstavlja jedan od najvećih web hositng usluga u svijetu. Kroz razne kompanije koje kontroliše kao što su 000webhosting, Hostinger ima u svom domenu skoro 30. 000. 000 korisnika. 

Sigurno se pitate kako Hostinger može biti ovako jeftin u odnosu na konkurenciju. Odgovor na ovo pitanje nalazi se u činjenici da je Hostinger razvio svoju tehnologiju kada je riječ o web hostingu, koja mu omogućava da su cijene operativnih troškova dosta niže u odnosu na konkurenciju.

Dostupnost od 99. 90% kao i je relativno dobra brzina učitavanja web stranice čine Hostinger jednim od najboljih jeftinih web hostinga koji možete pronaći. Sama cijena privlači nove korisnike, a Hostinger se pobrinuo da cijena ne utiče na kvalitet usluge. Iako razlike između skupljih usluga postoje u odnosu na Hostinger, ove razlike nisu prevelike. Hostinger nudi razne planove koji dolaze sa jednsotavnim alatom za izradu web stranica, zatim SSL certifikat kao i 24/7 korisničku podršku.

Podatci i sam protok podataka je ono u čemu Hostinger manjka. „Single Shared Hosting“ je sistem koji Hositnger koristi i ovaj sistem je ograničen na samo 10 GB prostora diska, dok je saobraćaj ograničen na 100 GB mjesečno. Također u najjeftiniji plan koji nudi Hostinger ne spada besplatna domena i procesorska snaga Hostingera je vrlo ograničena. Svi ovi podatci ne idu u korist početnicima koji žele da imaju sigurnost i neograničen prostor prilikom otvaranja svoje prve web stranice ili bloga.

Prednosti Hostinger usluge:

 • Dostupnost od 99. 90%;
 • Dobra brzina učitavanja;
 • Niska cijena;
 • Korisnička podrška 24/7;
 • Jednostavan je za koristiti.

Mane Hostinger usluge:

 • Ne dobije se besplatna domena prilikom registracije;
 • Protok podataka je ograničen na 100 GB mjesečno;
 • Prostor za pohranu podataka je također ograničen;

Korisnička podrška je dosta lošija u odnosu na konkurenciju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima