Koferi

Mislim da ne postoji ljepša stvar od traženja kofera da se pakuju stvari. To automatski znači da se spremate na određeni put. Bilo da se radi o poslovnom ili privatnom putovanju spremanje kofera je po meni cijela euforija. Ruksaci također jedna vrsta euforije međutim koferi znače znatno duže ostajanje na odmoru ili putovanju.

Prije kupovine kofera trebate uzeti u obzir više faktora. Prvenstveno koje su Vaše potrebe za putovanjem, da li će Vam trebati koferi sa tvrdim oklopom (kao školjke), veličina, oblik i sve što trebate dodatno još uzeti u obzir. Sve ovisi od toga za koju Vam je avanturu potreban.

Kofere s 2 točkića lako je povući iza sebe i definitivno je lakše njima upravljati po grubljem terenu, dok verzije s 4 točkića mogu kliziti pored Vas i njima je puno lakše upravljati u uskim prostorima poput prolaza za avione.

Cijena, praktičnost i lične preferencije glavni su faktori odabira opcije s 2 ili 4 točkića.

Svaki od ovih ima svoje prednosti i mane. Odabir je naravno isključivo vezan uz odgovor na pitanje za koju svrhu Vam je potreban.

Pored točkića, kada birate kofer potrebno je obratiti pažnju i na ručke kofera.

Čvrsta ručka apsolutno je obavezna na srednjem ili većem kovčegu. Niko ne želi na kraju morati nositi svoj kofer po aerodromu ili bilo kojem drugom mjestu – gore navedeni točkići su tu da se koriste!

Teleskopske ručke koje se lijepo uklapaju u okvir kućišta kada se ne koriste. Ako kupujete premium marku, oni bi također trebali imati ergonomske ručke kako bi spriječili da Vam ruke postanu  bolne dok vučete kofer.

koferi
Koferi

Pord gore navdenih faktora bilo bi dobro do Vaši koferi imaju određeni vid zaštite.

Torba svakog putnika pregledava se prije nego što se stavi u avion, ili bilo koje drugo trasportno sredstvo kojim putujete, ali nekada se desi da se Vaš kofer izgubi i onda je bolje da imate zaštitu na njemu ukoliko se to dogodi.

Također, spoljašnji izgled Vašeg kofera je bitan ili manje bitan, opet ovisno od toga za šta Vam je potreban.

Tvrdi koferi mogu biti nevjerojatno izdržljivi s elegantnim zavojima i šarenim vanjskim dijelovima, ali nude i manje fleksibilnosti u pogledu unutrašnjeg prostora (i skloniji su nesigurnim točkićima i nefunkcionalnim ručkama).

Mekani koferi su ponekad nesigurniji. Međutim, oni često imaju korisniji uutrašnji prostor, korisne vanjske džepove, a daleko su lakši za nošenje i upravljanje.

Kvaliteta i trajnost svakako će ovisiti  o marki i modelu, zato zapamtite staru izreku “tri put mjeri jednom sijeci“,prije nego što se odlučite na kupovinu.

Koferi s tvrdom „školjkom“ napraljeni su od trajnih materijala koji će bolje podnositi uobičajene udarce i putovanja. Najpopularniji tvrdi materijali su polikarbonat, aluminij, ABS i polipropilen.

Što se tiče mekanih kućišta, ne dopustite da Vas tkanina odbaci i da je odma otpišete. Nisu izrađene od fine svile i neće se raspasti na prvi dodir! Obično se proizvode od super jakih sintetičkih materijala poput balističkog i Cordura najlona ili poliestera ako se odlučite za jeftiniju opciju.

Tako da ukoliko budite željeli da kupite svog novog prijatelja za putovanje, bilo kakvo putovanje, poslovne ili privatne prirode postavite sebi pitanje: „U koju svrhu kupujem kofer?“, „Za šta ću ga koristiti?“. Uvjek razmotrite sve navedene faktore koje trebate uzeti u obzir. Realno kofer nije nešto što koristimo svaki sekund, ili u Vašoj situaciji jeste, ali svakako nije nešto što je prejeftino i što se svako malo kupuje. Zato je najbolje da pri kupovini uzmete sve faktore u obzir od materijala, zaštite, točkića. Naravno da trebate uzeti i cijenu u obzir, ali kažem kofer nije nešto što kupujemo svake sekunde, prema tome cijena ne bi trebala da Vam bude presudna u odabiru kofera.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima