PoslovnePoslovne vijestiKnjižni fond školskih biblioteka ZDK uvećan za 6 hiljada knjiga

Knjižni fond školskih biblioteka ZDK uvećan za 6 hiljada knjiga

U saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškim zavodom Zenica, Rotay Club Zenica realizira projekat “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu“

U prvoj godini realizacije projekta obuhvaćene su 22 osnovne škole u opštinama: Tešanj, Usora, Doboj Jug, Maglaj, Zavidovići i Žepče. Zahvaljujući projektu, knjižni fond školskih biblioteka ovih osnovnih škola uvećan je za oko 6.100 knjiga za lektiru.

Gđa Mensura Beganović,  predsjednica Rotary kluba Zenica naglasila je cilj i sveobuhvatnost ovog veoma važnog projekta: „Cilj ovog projekta je da se, uz pomoć nastavnika u svih 59 osnovnih škola ZE-DO Kantona, učenici vrate čitanju knjiga i nauče kritički razmišljati. U te svrhe, svakoj školi smo donirali komplet od oko 200 knjiga za lektiru koje su škole odabrale u skladu s nastavnim planom i programom. Škole koje su imale oko hiljadu učenika, dobile su po 400 knjiga.”

U okviru projekta, Pedagoški zavod Zenica organizira seminare za oko 120 nastavnika razredne i predmetne nastave na temu metodologije i strategije za poboljšanje čitalačke pismenosti s krajnjim ciljem razvoja životnih vještina povezanih s komunikacijskim vještinama i kritičkim razmišljanjem učenika. Projekat će trajati 3 godine i njegova vrijednost je oko 124.000 USD, a planirano je da se na kraju trogodišnjeg projekta knjižni fond školskih biblioteka uveća za skoro 16.000 knjiga za lektiru. U finansiranju projekta učestvuju Rotary Club Zenica, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, Rotary Club Beč, Rotary Distrikt 1910 sa sjedištem u Beču i Global fond Rotary Fondacije sa sjedištem u Čikagu. Partner u projektu je bosansko-hercegovačko-austrijsko kulturno društvo MEDO.

knjižni fond školskih biblioteka zdk uvećan za 6 hiljada knjiga
Knjižni fond školskih biblioteka ZDK uvećan za 6 hiljada knjiga 1

Projekat su velikodušno podržali prijatelji iz Rotary kluba Beč, Vienna Insurance Group, Wiener osiguranje VIG, Vienna osiguranje VIG, a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica pokazali su puno razumijevanje i spremnost na saradnju.

„Vjerujemo da ćemo uspješno realizirati cjelokupan projekat na zadovoljstvo učenika i njihovih nastavnika koji se u ovim specifičnim uvjetima rada, zbog pandemije virusa COVID-19, nose sa brojnim izazovima. U prvoj godini projekta nastavnici i učenici koji sudjeluju u projektu prepoznali su značaj i korist ovog projekta i pokazali spremnost i visok nivo entuzijazma u njegovoj realizaciji. Ova donacija je izuzetno obradovala i učenike koji su se nakon dužeg perioda nedavno vratili u učionice. Pripremili su nam topao prijem u svojim školama, predali smo im lektirne knjige, a najaktivnijim učenicima uručili smo novčane nagrade i prigodnu knjigu.“ – zaključuje gđa Mensura Beganović,  predsjednica Rotary kluba Zenica.

Više informacija o Rotary Club Zenica

Rotary Club Zenica, uspješno djeluje od 2018. godine kada je osnovan i postao član internacionalne Rotary zajednice. Rotary International je međunarodna organizacija osnovana 1905. godine sa idejom na kojoj i danas postoji i djeluje: „služenje prije svega“. Organizacija okuplja dokazane pripadnike stručne i poslovne zajednice koji su spremni dio svog vremena i drugih resursa kojima raspolažu posvetiti društvenoj zajednici, promovirajući mir, boreći se protiv bolesti, obezbjeđujući čistu vodu, sanitaciju i higijenu, štiteći zdravlje majki i djece, podržavajući edukaciju i podstičući rast lokalne ekonomije.

Organizacija Rotary International okuplja preko 1.200.000 članova organiziranih u više od 35.000 klubova u oko 200 zemalja. Rotary klubovi iz nekoliko zemalja čine distrikt. Tako Rotary klubovi iz BiH zajedno sa Rotary klubovima iz Austrije čine Distrik 1910 i često smo u prilici surađivati na različitim projektima. Rotary Club Zenica je najmlađi klub u Bosni i Hercegovini i u dvije godine djelovanja uspjeli smo realizirati niz programa korisnih za širu zajednicu. Izdvajamo najznačajnije: dodjelu godišnjih studijskih stipendija – štićenicima J.U. Dom i porodica Zenica, pomoć udruženjima građana u borbi protiv različitih bolesti, pomoć zdravstvenim ustanovama i obdaništima u uslovima pandemije virusa Covid-19, te pomoć udruženjima koja podstiču razvoj nauke, sporta, kulture, itd.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima