Kako uštedjeti novac i vratiti dugove? Pročitajte korisne savjete!

Ako vam je dosta toga da preživljavate od jedne plaće do druge i da trošite čak i više od onog što zaradite, vrijeme je da se suočite s vlastitom financijskom situacijom, koliko god ona neugodna bila, piše poslovni portal poslovne.com

U rješavanju financijskih problema potrebno je biti strpljiv i uporan jer dugovi nisu nastali preko noći pa će i za njihovo vraćanje biti potrebno više vremena.

Umjesto da odbijate priznati da postoji problem i zakopavate glavu u pijesak, suočite se s problemom i poduzmite neke od sljedećih koraka.

Odredite prioritete i stavite sve na papir

Kako biste stekli punu sliku iznosa i strukture dugovanja, saznajte kome i koliko dugujete pa to stavite na papir. Posložite prioritete i ako imate dugove za vodu, struju, plin i slično, prvo otplatite njih, a zatim one koji imaju najveće zatezne kamate.

Kako uštedjeti novac? Izradite proračun

Napravite financijski plan koji uključuje visinu prihoda koje primate svaki mjesec te sve očekivane rashode koje morate pokriti. Dobro bi bilo da zapisujete na što ste sve tijekom mjeseca potrošili novac, jer tako možete spoznati gdje odlazi najveći dio novca.

Pametno kupujte i plaćajte gotovinom

Impulzivna kupovina može nas stajati nekoliko tisuća kuna godišnje, a ono što u takvim trenucima kupimo je zapravo nepotrebno. Ako se trudite uštedjeti novac, morate prestati s impulzivnom kupovnom i jasno odvojiti “želje” od “potreba”. Stvari koje kupujete radije plaćajte gotovinom jer kad koristimo kartice često nemamo osjećaj koliko smo novca zaista potrošili.

Kako uštedjeti novac? Smanjite izlaske i loše navike

Iako je odlazak na ručak i večer vani ili zabava vikendom prilika da se opustimo, to nas također može skupo stajati. Ako baš poželite izaći, pronađite manje skupe načine za zabavu, kao što su besplatni koncerti, kazališne matineje ili festivali na otvorenom.

Ako pušite, poradite na tome da prestanete. Osim što su štetne za vaše zdravlje, cigarete su svake godine sve skuplje i jako su velik trošak.

Kako uštedjeti novac? Provjeravajte račune

Svatko može pogriješiti, a tvrtke za režije, trgovački lanci, liječničke ordinacije i restorani nisu nikakva iznimka. Prije plaćanja bilo kojeg računa, trebate pregledati ima li pogrešaka. Mogli biste ostati iznenađeni kolika svota se tako može uštedjeti.

Uz sve navedeno, jedini način da se trajno riješite dugova je da krenete živjeti u skladu sa svojim mogućnostima i da odlučno odbijete bilo kakvu vrstu novog zaduženja. Ako i nakon svega toga ne uspijete uštedjeti nešto novca i staviti svoje dugove pod kontrolu, potražite pomoć stručnjaka.

Možda vas zanima

Povezani članci

Nedavne objave

Kako napisati Poslovni plan? Za sebe i investitore!

Većina potencijalnih investitora (Banke, Fondovi, Privatni investitori i sl.) želi vidjeti poslovni plan takozvani „Business Plan“ kao prvi korak u odlučivanju o tome hoće li ulagati...

Priča o Jusufu Saliću, budućem fizičaru iz Sjenine kod Doboja: Mladi traže prilike u struci

Dvadesetdvogodišnji Jusuf Salić dolazi iz povratničkog mjesta Sjenina kod Doboja i student je Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli na odsjeku Fizika, piše...

TOP 6 Razloga zašto se u vrijeme krize treba reklamirati?

Donosimo vam TOP 6 trazloga zašto se u vrijeme krize/recesije treba reklamirati... Naime brojni mediji trenutno bilježe rekordnu gledanost...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu. To je tako jednostavno!