back to top

Kako ugasiti kompaniju ?!

Kako ugasiti kompaniju bez velikih problema, prije svega potrebno je da vaša kompanija nema dugovanja prema drugim pravnim i fizičkim osobama, kao i prema državnim agencijama

Ako je sve u redu, neće biti problema, a mi vam pomažemo sa koracima kako ugasiti kompaniju.

Koraci gašenja kompanije:

1) Potrebno je prvo donijeti odluku o likvidaciji kao osnivač preduzeća.

2) Zatim morate donijeti odluku o imenovanju likvidatora.

3) Tada je potrebno popuniti odgovarajuće obrasce koje možete naći na veb stranici Agencije za privredne register.

Kako ugasiti kompaniju
Kako ugasiti kompaniju

4) Kada donosite odluke, popunite obrasce i platite odgovarajuće naknade (čiji iznos možete vidjeti na web stranici), odnesite sve Agenciji i predajte.

5) Dobit ćete odluku da je vaša kompanija u likvidaciji, a to mora biti objavljeno na web stranici Agencije najmanje 60 dana.

6) U međuvremenu podmirite sve svoje povjerioce, nakon čega bi vaš računovođa trebao napraviti finansijski izvještaj o vašem poslovanju.

7) Po isteku ovih 60 dana potrebno je sačiniti izvještaj o provedenom postupku likvidacije, popuniti nove obrasce i zajedno sa finansijskim izvještajem knjigovođe i plaćenim naknadama dostaviti ga Agenciji.

8) Na kraju postupka, od agencije ćete primiti izvještaj da je vaša kompanija likvidirana.

Kako ugasiti kompaniju
Kako ugasiti kompaniju

Napomena

Ukoliko niste sigurni da gore navedeni postupak možete provesti u skladu s danim smjernicama, najbolje je unajmiti advokata. On će vas profesionalnim znanjem i iskustvom voditi kroz čitav proces i omogućiti vam da vas od gašenja firme ne zaboli glava i da u amanet sa zatvaranjem ne ponesete još veće probleme od onih koje ste možda imali tokom rukovođenja poslovanje.

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima