Kako se pravilno odjenuti za posao ?!

Kako se pravilno odjenuti za posao poštujući sva pravila

Što biste trebali odijevati na radnom mjestu zavisi o tome na kakav posao ili u kakvoj kompaniji radite, možda u istoj nema striktinh pravila, ali postoje i ona nepisana pravila odnosno neki opći kodeks odjevanja.

About.com poslovni kodeks odijevanja definira kao skup mjera koji kompanije razvijaju kako bi pomogle, te usmjerile svoje zaposlenike na to šta je prikladno odjenuti na posao, a Business Insider prenosi riječi Darlene Price autorice knjige “Well Said!: Presentations and Conversations That Get Results” koja kaže kako je važno biti svjestan kodeksa odijevanja i što oni znače.

– Iako je odjeća privatna stvar ona je i vrlo javna i profesionalna stvar na poslu. Od zaposlenika se očekuje da se pridržavaju standarda kompanije – rekla je stručnjakinja za ljudske resurse Susan M. Heathfield, koja  za About.com piše o odgovarajućoj poslovnoj odjeći za kodekse odijevanja koje je podijelila prema stepenu formalnosti.

kako se pravilno odjenuti za posao
Kako se pravilno odjenuti za posao i poštovati pravila

Kako se pravilno odjenuti za posao?

Ležerni kodeks odijevanja može se prepoznati po tome što omogućava zaposlenicima da nose traperice, kratke hlače, vrlo neformalne hlače i košulje, sandale i sportske tene svakoga dana.

kako se pravilno odjenuti za posao ?!
Ležerni kodeks odijevanja

No, i kad zaposlenici rade u kompaniji u kojoj je dopušten takav stil odijevanja neke stvari su zabranjene. Bilo kakva odjeća koja sadržava riječi, pojmove ili slike koji mogu biti uvredljivi za druge zaposlenike nije prihvatljiva, kao ni poderana ili prljava odjeća.

Poslovni ležerni kodeks odijevanja  “korak je ispred” običnog ležernog kodeksa odijevanja. Na radnom mjestu gdje je propisan ili se poštuje traperice obično nisu poželjne osim ako je to dopušteno na određeni dan (npr.’ležerni petak’).

Također nisu dopuštene kratke hlače, sandale, majice, majice bez rukava i ljetne haljine. U takvom okruženju zaposlenici će vjerojatno nositi košulju kratkih ili dugih rukava s ovratnikom, pamučne hlače, veste, pulovere, ležerne cipele ali ne sportske tene, suknje koje bi trebale biti do koljena ili ispod njega…

kako se pravilno odjenuti za posao ?!
Poslovni ležerni kodeks odijevanja

Kako se pravilno odjenuti za posao?

“Smart Casual” je kodeks koji je “korak ispred” od biznis casuala, ali ne tako svečan poput formalnog. Prema pisanju stručnjakinje Susan M. Heathfield za About.com radi se o kodeksu koji uključuje razne opcije za muškarce i za žene.

Kodeks je to koji dopušta feleksibilnost radi vlastitog modnog ukusa a uključuje hlače ili suknje nešto bolje od onih koje se nose u poslovnom ležernom kodeksu odijevanja, veste na kopčanje, nošenje nakita, kravate… 

Formalni poslovni kodeks odijevanja vezan je uz tradicionalna radna okruženja. Zaposlenici se moraju odijevati u odijela, sakoe uz hlače ili suknju te haljine uz prikladne dodatke. Zabranjena je odjeća koja otkriva previše dekoltea, leđa, prsa, noge, stopala, trbuh ili donje rublje.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima