back to top

Kako podići novac sa PayPala

Često se postavlja pitanje kako podići novac sa PayPala. Potrebno je prije svega da razjasnimo da PayPal račun nije isto kao i račun u banci.

Ako zarađujete preko interneta ili se bavite prodajom preko eBay – a ili Amazon – a onda sigurno imate PayPal račun. Naime PayPal je postao jedan od najpopularnijih način kako da skladištite novac bez obzira u kojoj zemlji se nalazili i s kojom valutom poslovali.

Stoga se postavlja pitanje kako podići novac sa PayPala. Potrebno je prije svega da razjasnimo da PayPal račun nije isto kao i račun u banci, PayPal nema fizičku poslovnicu i sve se obavlja preko interneta.

Dakle, kada napravite PayPal račun vi taj račun morate povezati s vašim računom u banci odnosno s bankovnom karticom. Samo povezivanje je veoma jednostavno i sigurni smo da nećete imati problema ako tek sada otvarate vaš PayPal račun.

Kako podići novac sa PayPala

kako podići novac sa paypal - a
Kako podići novac sa PayPal – a

Kako da plaćate preko PayPal računa

Sigurni smo da svi znate uplatiti novac preko interneta odnosno znate kako se izvrši transakcija. Međutim možda se pitate da li je potrebno prebaciti novac na PayPal prije plaćanja, kojom valutom se plaća. Da biste plaćali putem PayPal – a samo vam je potreban novac na kartici i to je sve.

Nakon što na web stranici na kojoj kupujete prođete kroz klasičnu proceduru prije kupovine i odaberete PayPal kao način plaćanja, te kliknete na plati otvara se PayPal – ova stranica za autorizaciju plaćanja. Dakle, još jedan plus PayPal – a je taj što je sve sigurno i akcenat je stavljen na povećanu sigurnost i provjeru prilikom kupovine ili uplate novca na drugi račun.

Autorizaciju obavezno provjerite i nikada nemojte ostavljati vaše login podatke nigdje osim na PayPal stranicama. Ako je stranica povezana s PayPal – om onda ćete to moći provjeriti tako što u URLu piše PayPal ili ako se nalazite na https stranici.

Na samoj stranici nalaziće se kompletan opis transakcije s lijeve strane i login forma s desne, a biće potrebno da se ulogujete isključivo vašim nalogom i potvrdite plaćanje.

Nakon što se plaćanje obavi vi ćete biti vraćeni na stranicu gdje ste kupili robu ili uslugu. Potom dobijate notifikaciju od PayPal – a putem e – maila koja vas obavještava da je transakcija uspješno obavljena.

Mnogo je pogodnosti koje nudi PayPal kao što je „recurring“ plaćanje koje predstavlja periodično odnosno automatizovano plaćanje. Vi postavite datum koji želite da pošaljete novac odnosno da platite određenu transakciju i PayPal obavi sve ostalo.

kako podići novac sa paypala
Kako podići novac sa PayPala

Kako se povlači novac s PayPal računa

Svi se pitaju da li je moguće prebaciti novac direktno s PayPal – a iako je taj sistem funkcioniše u svijetu na našim prostorima i dalje mora da se sve obavlja preko banke i bankovnog računa. Naime ne možemo vršiti klasični withdrawal.

PayPal je prebacivanje novca s naloga na karticu za zemlje s Balkana riješio preko refundacije. Refundacija sama po sebi vjerovatno je izabrana da bi se premostile prepreke pravne regulative.

Ono što malo zbunjuje ljude je što po definiciji refundacija podrazumijeva da vam neko vraća novac koji ste vi negdje potrošili.

Ako vam neko uplati novac na PayPal, a vi ga povučete na račun to i nije refundacija međutim tako se ovaj proces nazvao na našim prostorima. Novac s PayPal – a možete prebaciti kada god želite sve što vam je potrebno jeste stabilna internet konekcija.

Obično cijeli proces prebacivanja novca traje oko 3 do 4 dana, a ponekad cijeli proces može potrajati i čak do 7 dana.

kako podići novac sa paypala

Sada dolazimo do provizije i pitanja da li PayPal uzima proviziju. Odgovor na ovo pitanje je naravno da inače PayPal ne bi zarađivao nikako novac.

Možda vam se čini skupo i za pojedine osobe možda i jeste, ali to je cijena koju moramo platiti za sigurno plaćanje na internetu. Kada se omogući proces automatskog povlačenja troškovi će nestati međutim do tada smo zapeli s plaćanjem provizije.

Stoga je najbolji savjet koji vam možemo dati taj da ne povlačite novac u malim količinama nego da skupite par plata i da podignete sve odjednom tako smanjujete troškove provizije na minimum.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima