3.8 C
Sarajevo
Geek svijetIstraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara

Istraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara

Američko Ministarstvo energetike saopćilo je da će osigurati 625 miliona dolara u narednih pet godina za pet novoformiranih centara za istraživanja u oblasti kvantne informatike, s ciljem da pretekne rivalske zemlje poput Kine u tehnologiji koja je u povoju

Ova sredstva čine dio od 1,2 milijarde dolara predviđenih Zakonom o nacionalnoj kvantnoj inicijativi iz 2018. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istraživači smatraju da bi kvantni računari mogli raditi milion puta brže od današnjih najsavremenijih super računara, omogućavajući realizaciju potencijalno brojnih zadataka u rasponu od mapiranja složenih molekularnih struktura i hemijskih reakcija do povećanja snage vještačke inteligencije.

Imperativ nastaviti s vodećom ulogom

“Apsolutni je imperativ da SAD nastavi s vodećom ulogom u svijetu u vještačkoj inteligenciji i kvantnoj informatici. Znamo da naši suparnici širom svijeta ulažu napore za vlastiti napredak u tim oblastima”, rekao je Michael Kratsios, glavni direktor za tehnologije SAD-a.

Najavio je dodatnih 100 miliona dolara ulaganja u Institut za istraživanje vještačke inteligencije Nacionalne naučne fondacije.

Pet istraživačkih centara kojima rukovodi Ministarstvo energetike i u koje će biti uložena sredstva su nacionalne laboratorije Argonne, Brookhaven, Fermi, Lawrence Berkeley i Oak Ridge.

Istraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara
Istraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara 2
spot_img