12.7 C
Sarajevo

iPhone 12- Apple nam donosi prvi iPhone sa 5G tehnologijom

iPhone 12 – Prema najavama Apple-a, prezentacija vrlo očekivanog iPhonea 12, prvog Appleovog pametnog telefona sa tehnologijom 5G, očekuje se 15. septembra, piše biznis portal poslovne.com

Još uvijek ništa nije otkriveno, ali kao što je poznato kompanija već godinama predstavlja svoje nove modele na jesen.

Prema riječima Wendbushov analitičra Daniela Ivesa, Apple i njegovi azijski snabdjevači očekuju veću tražnju za veliki model od 17 centimetara što navodi na očekivanje da će iPhone 12 biti telefon ove decenije. Po njegovom mišljenju, američka kompanija bi mogla da proda više od 75 miliona telefona.

Takođe, ocijenio je da bi više od trećine od 950 miliona iPhonea, koliko ih je u upotrebi u svijetu, odnosno 350 miliona komada, moglo da bude zamijenjeno novijim modelom već narednih mjeseci. Ključni argument će biti mogućnost korištenja ultrabrzih veza 5G, u vrijeme kad se aparati te nove generacije mobilnih telefona već nude u Južnoj Koreji i u Kini.

Dva lidera u sektoru, južnokrejski Samsung i kineski Huawei već su izbacili više modela sa 5G.

Uprkos trgovinskim i političkim tenzijama sa SAD-om, Ives ocjenjuje da je kinesko tržište i dalje presudno za Apple i da se može očekivati skok tražnje u Indiji.

spot_img