6 C
Sarajevo

Google počinje naplaćivati svoju uslugu

Korisnici Google Photosa će od 1. juna iduće godine nakon što potroše 15 gigabajta dostupnog prostora morati platiti dodatnu zapremninu

Kompanija je nakon pet godina beskonačnog pohranjivanja svih vaših fotografija u ‘visokoj kvaliteti’ odlučila uvesti ograničenje. Tako da će uvesti maksimalnu zapremninu od 15 GB clouda po profilu, a pravilo će početi provoditi od 1. juna 2021.

Takođe, početi će brojati dokumente u Google Workspaceu, dokumente i druge sitnice na kojima bi mogao više zaraditi. Za kraj, uvest će se brisanje dokumenata i podataka na svim profilima koji se nisu prijavili tokom prošle dvije godine.

Ono što je dobra vijest iz ove kompanije jeste da sve fotografije i dokumenti koje su korisnici spremili na Googleove servere prije 1. juna neće se uračunati u ograničenih 15 GB.

Kako bi prodao više Pixela, Google u 15 GB neće uračunati ‘visokokvalitetne’ fotografije snimljene na njihovom smartfonu. Konačno, ako se približite 15 GB, dobit ćete pravovremeno upozorenje

Kompanija ovaj potez objašnjava da već u sistemu imaju hrpe fotografija i ta usluga se nekako mora održavati. Što se cijena tiče, Google One ne planira podizati brojke. Početna cijena usluge je 1.99 dolara mjesečno za 100 GB, 2.99 za 200 GB, 9.99 dolara za 2 TB i najskupljih 149.99 dolara mjesečno za 30 TB.

Stiže i upozorenje

Maksimalnu zapremninu u cloudu također će dobiti Google Docs, Sheets, Slides, Drawings, Forms i Jamboard, što znači da će korisnici morati voditi računa o kumulativnoj zapremnini, odnosno promjenama koje donosi era ograničenog besplatnog prostora na cloudu.

Kako bi bio maksimalno fer, kompanija će svim korisnicima na vrijeme pružati upozorenje da se približavaju granici te će napraviti sve da saznaju o potencijalnom brisanju prije nego što im podaci, ako ne koriste profil dvije godine, u jednom trenutku nestanu.

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback

[…] tekst pročitajte na biznis portalu […]

trackback

[…] Kada govorimo o Balkanu generalno bilo bi pametno da se odlučite za Android. Naime Android je uveliko zastupljeniji od iOsa tako da ciljate na veću grupu ljudi što povećava vašu šancu za uspjeh. Aplikaciju po završetu objavite na Google Play Store, sve što vam treba je korisnički račun i da pošaljete aplikaciju direktno Google, te sačekate par sati da je Google odobri. […]

spot_img