16.6 C
Sarajevo
PoslovnePoslovne vijestidm razvio Pro Climate proizvode koji su neutralni po okoliš

dm razvio Pro Climate proizvode koji su neutralni po okoliš

U saradnji s Tehničkim univerzitetom u Berlinu, dm drogerie markt razvio je jedan cjeloviti, naučno utemeljeni i dosada jedinstveni pristup, kako bi proizvode učinio klimatski ali i okolišno neutralnima. 13 proizvoda nove linije Pro Climate iz segmenata njege lica, tijela i kose, damske higijene kao i domaćinstva prvi su se našli na policama dm-a.

Oznake proizvoda na policama poput „eko“, „vegan“, „bez glutena“, smanjenje plastike i jačanje udjela recikliranih materijala i materijala za reciklažu u ambalažama te proizvodnja čvrstih proizvoda bez plastičnih ambalaža – dm je postavio za cilj da svoje kupce oduševi održivim alternativama u ponudi i tako zauzme vodeću poziciju kada je u pitanju stvaranje boljeg svijeta za buduće naraštaje.

Prostor za razvoj nude nam upravo naše dm robne marke i tu smo uspjeli da razvijemo liniju proizvoda, koja je neutralna za okoliš“, izjavila je Admira Isaković, članica Uprave dm-a u BiH i istakla značaj ove dosada jedinstvene inovacije dm-a. U saradnji s Tehničkim univerzitetom u Berlinu i partnerima u proizvodnji, razvijen je koncept, u okviru kojeg su sveobuhvatno analizirani ali i smanjeni uticaji na okoliš: „Neizbježne uticaje na okoliš izazvane proizvodnjom i odlaganjem proizvoda kompenziramo u pet okolišnih kategorija: klimatske promjene, eutrofikacija, acidifikacija, fotohemijski smog i oštećenje ozonskog omotača. Kroz projekte renaturacije, odnosno obnove zapuštenih zemljišnih područja, pružamo svoj doprinos obnavljanju ekološke ravnoteže. Na taj način, naši proizvodi postaju neutralni po okoliš i doprinose njegovoj zaštiti“, pojašnjava Isaković.

Pored toaletnog papira, proizvoda za damsku higijenu, šampona i gelova za tuširanje, dostupni su i po okoliš neutralni proizvod dm-ovih robnih marki u segmentu njege lica i tijela, kao i deterdženata: dm marke alverde NATURKOSMETIK, Denkmit, Jessa, SUNDANCE i Sanf&Sicher kupcima nude održive alternative u vidu Pro Climate proizvoda.

PROČITAJTE:  Otvorene nominacije za nagrade Sarajevo Business Bridge Awards 2022
ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je proclimate_2.jpg
Pro Climate

Analizirani i redukovani uticaji na okoliš

Proces postizanja neutralnosti za okoliš prati jedan cjeloviti, naučno utemeljeni i dosada jedinstveni pristup: Za razliku od klimatski neutralnih proizvoda, koji isključivo kompenziraju emisiju CO2, mi posmatramo uticaje u pet okolišnih kategorija, koji nastaju u cijelom procesu nastajanja i postojanja jednog proizvoda: od dobijanja njegovih sirovina, proizvodnje materijala i proizvoda preko transporta pa sve do njegovog odlaganja. Uticaje na okoliš redukujemo u procesu razvoja proizvoda optimizacijom proizvodnih procesa, sastojaka ili pakovanja – koliko god je to moguće“, objašnjava prof. dr. Matthias Finkbeiner sa Tehničkog univerziteta u Berlinu.

Neizbježni uticaji uravnoteženi u skladu sa zaštitom okoliš

Kako bi se adekvatno kompenzirali uticaji na okoliš nastali proizvodnjom i odlaganjem, po proizvodnji jednog proizvoda obračunavaju se okolišni troškovi u pet navedenih kategorija. Dobijeni iznos, dm će investirati u obnavljanje zelenih površina koje su oštećene pod uticajem industrije i rudarstva. Preduzeće HeimatERBE upravlja i vrši renaturaciju tih površina, podižući njihovu vrijednost na najbolji mogući način u različitim razvojnim fazama – stručno, u skladu sa zaštitom okoliša. Na taj način dugoročno nastaju ekološki vrijedni biotopi, koji pomažu u razvoju biodiverziteta i savladavanju klimatskih posljedica. „Ako nam uspije naše kupce oduševiti „Pro Climate“ proizvodima, koji su neutralni po okoliš, onda ćemo ovakve projekte kompenzacije moći realizovati i u Bosni i Hercegovini“, zaključuje Isaković.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

PROČITAJTE:  United Grupa donira 1 milion eura pomoći Ukrajini

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima