Definirana trasa autoputa Sarajevo-Beograd kroz Brčko – Poslovne.com

Definiran je dio trase autoceste Sarajevo–Beograd koji prolazi kroz Brčko distrikt BiH – potvrđeno je danas nakon sastanka u Brčkom ministra komunikacija i prometa BiH Vojina Mitrovića s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Ćorićem, direktorom Autocesta FBiH Elmedinom Voloderom, v. d. direktora Autoputeva RS Slobodanom Stanarevićem, gradonačelnikom Brčko distrikta Esadom Kadrićem, predsjednikom Skupštine Sinišom Milićem i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Jonathanom Mennutijem.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić je kazao da se, nakon što je Skupština Distrikta povjerila Zavodu za planiranje Brčko distrikta BiH da pristupi izmjenama prostornog plana kojim će definisati trase autocesta, dugo radilo na valorizaciji ponuđenog rješenja uz jednu konstruktivnu savjetodavnu ulogu nadležnih entitetskih javnih preduzeća i veliku podršku ministra Vojina Mitrovića.

– Mi danas možemo obznaniti da je došlo do dogovora o koridorima autocesta kroz Distrikt Brčko, ostalo je da na tehničkom nivou Zavod za planiranje u skladu sa procedurama koje struka nalaže sačini konačan prijedlog koji bi još jednom u savjetodavnom smislu bio sagledan od Autocesta Federacije i Autoputeva Republike Srpske i onda se može ići u parlamentarnu proceduru, odnosno na javni uvid kako bi građani imali priliku da kažu svoj sud o tome. Brčko će učiniti sve da ovo vrijeme koje smo izgubili nadoknadi svojim vrijednim postupanjem i oko eksproprijacije, ali i oko izrade neophodnih zakonskih propisa koji će omogućiti da imamo brzo utvrđene koridore koji se tiču i protoka energije, ali i cestovne infrastrukture – izjavio je Kadrić.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović je kazao da se više od godinu dana radilo na rješavanju ovog pitanja. Projekt koji su danas usvojili je, navodi on, osnov za dalje aktivnosti, što je izuzetno važno za Brčko distrikt, Republiku Srpsku, Federaciju BiH i cijelu BiH.

– Ovi autoputevi povezuju i entitete i Bosnu i Hercegovinu sa zemljama zapadnog Balkana, ali i Evropskom unijom. Autoput kroz Brčko će donijeti jednu novu mogućnost da Brčko ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače. Još jednom izuzetno mi je drago što smo usvojili ove koridore, prije svega zahvaljujući Zavodu za planiranje Brčko distrikta BiH koji je sarađivao sa entitetima i predstavnicima autoputeva RS i autocesta Federacije BiH. Ovo je samo još jedan dokaza da se svaki posao može riješiti ako zainteresirane strane imaju za cilj naći rješenje – izjavio je ministar Mitrović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovo već treći sastanak u Brčkom ovom povodom.

– Nešto se promijenilo u pristupu, prije svega promijenilo se to da smo praktično Koridor 5C zatvorili kada je u pitanju finansijska, a mogli bismo reći i tehnička strana, te da sad predstoje proceduralne, tehničke i tehnološke pretpostavke i uvjeti da se to privede kraju. Naša pažnja i dio naših potencijala se sada prebacuje, uslovno rečeno, na periferiju, iako ovo zaista nije periferija. Time dio svojih sposobnosti i potencijala prebacujemo i na cestu Tuzla-Brčko distrikt, što je dio koridora Sarajevo- Beograd – naglasio je premijer Novalić.

Podvlači da Vlada Federacije BiH još od januara projektuje taj dio ceste i da im je veoma važno gdje su konektivne tačke na ulazu u Brčko distrikt, južno od strane Tuzle i sjeverno od Orašja. Ovo je, kako je istakao Novalić, veliki korak naprijed u tehničko-tehnološkom smislu.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić je izrazio zadovoljstvo što su usaglašeni koridori autoputeva koji će prolaziti kroz Distrikt te da su time otklonjene prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata.

I supervizor za Brčko Jonathan Mennuti je kazao da je projekt važan za cijeli region te je izrazio zadovoljstvo što su stručnjaci Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj došli do rješenja za Koridor uz saradnju sa stručnjacima s entitetskog nivoa.

– Uvjeren sam da će projekt ići dalje i će se ubrzano krenuti u implementaciju onog što je dogovoreno – kazao je Mennuti.

 

Poslovne.com / FENA

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima