17.7 C
Sarajevo
PoslovnePoslovne vijestiBoje i lakovi – širok izbor za profesionalnce i individualce

Boje i lakovi – širok izbor za profesionalnce i individualce

U Senigor asortimanu možete pronaći širok izbor boja i lakova, kako za profesionalne, tako i za osobne primjene

Bogat izbor ogleda se kroz kvalitetnu ponudu: boje i lakovi za drvo i metal, dekorativne tehnike, fasadne i unutrašnje boje, boje za beton i bazene, kao i mnogobrojne vrste premaza, ali i ostalih potrebnih i pomoćnih sredstava.

Prema sistemu putem kojeg nastaje očvrsli sloj, boje se mogu podijeliti u dvije posebne skupine: nekonvertibilne i konvertibilne. Prilikom njihove proizvodnje, koristi se širok izbor sirovina, koje se grupišu u skladu sa njihovom funkcijom.

Sredstvo, nosač ili vezivo

Sredstvo, nosač ili vezivo definišu pojmove, koji se upotrebljavaju za označavanje ulja ili smola, ali i njihovih kombinacija, koje čine bazu svih boja. Dobar primjer biljnog ulja predstavlja laneno ulje, koje se može koristii kao vezivo. U svim slučajevima mora sadržavati sposobnost da se putem tečnosti niskog viskoziteta pretvori u tvrdu plastičnu foliju, kako bi istovremeno povezivao sitne čestice pigmenta.

Pigmenti

Pigmenti predstavljaju fine, neotopive, kristalne čestice koje osiguravaju boju bojama, kako bi dale određen ton nekom prelazu, pa tako možemo razlikovati organske ili anorganske spojeve. Pigment treba biti ispod površine, da bi nastali očvrsli sloj boje bio sjajan. Odnos pigmenta i veziva obično se mjeri na bazi volumena, dok se količina sjaja određuje. Upijajući i odbijajući svjetlost, vrše proces bojenja materijala. Često pružaju i zaštitu od UV zračenja, ali i ostalih atmosferskih utjecaja, te tako omogućavaju postojanost i dužinu trajanja premaza.

Međutim, veoma sjajne boje sa manje pigmenta imaju slabu vezujuću moć, te ispod površine skoro da ne postoji nikakav sjaj. Gledajući kvalitetu i količinu pigmenta, treba znati da ista utječe na druga svojstva, kao što su otpornost na koroziju i vanjsku trajnost.

Fasadne i unutrašnje boje

Promjena godi. Da li ona bila sitna ili ogromna, možemo reći da je uvijek pravi čas za nju. Nemojte čekati, osvježite vaš dom ili prostor, malom, ali efektivnom promjenom, koju će biti vođena vašim željama.

PROČITAJTE:  Mikrokreditna fondacija Sunrise u Tuzli otvara još jednu kancelariju

Da li ste znali da boje koje vas okružuju mogu utjecati na vaše raspoloženje? Ako vašim enterijerom dominiraju tamnije boje, uvijek ih možete promijeniti, te učiniti da vaš prostor zrači u potpuno novoj dimenziji, koja se ogleda kroz svijetle boje, koje će omogućiti novi, sretniji, ali i topliji izgled. Pratimo trendove, te tako u našoj ponudi, možete pronaći širok spektar neodoljivih boja, koje će znatno poboljšati izgled vašeg doma.

Odabir boje za fasadu treba biti vrlo pažljiv, zato što ima bitnu ulogu u definisanju estetskog izgleda eksterijera. Ova godina nam je donijela neke nove trendove, gdje preovladavaju neutralne i nezasićene boje. U tom smislu, ističu se nijanse, poput, tamno sive, svijetlo sive, ali i nijanse boja koje podsjećaju na zemljane elemente. Upotreba datih nijansi uključuje kombinaciju sa tamnijm tonovima, kako bi se stvorio potreban kontrast.

Lak

Lak najčešće karakteriše malo ili nimalo boje, ne posjeduje dodatni pigment, kao boje. Nanosi se preko drvene površine kao završni korak u primjeni sloja za sjaj i zaštitu. Kao i boje, upotrebljava se za razne površine. Senigor u svojoj ponudi, nudi šriok spektar dugotrajnih i kvalitetnih premaza za drvene površine, otpornih na različite vremenske prilike, štiteći drvo od UV zraka, kao i vlage.

Za dodatanu pomoć pri izboru boja ili drugih proizvoda, možete računati na naš tim, koji će vam vrlo rado odgovoriti na zahtjeve, te ćemo zajedno doći do uspješnog rješenja!

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima