back to top

Bloging za početnike

Bloging za početnike. Napokon ste odlučili da pokrenete vlastitit blog, te nakon kupovine domene i puštanja web stranice na internet ne znate šta dalje.

Današnji tekst govori o blogu tačnije o tome šta predstavlja bloging za početnike i kako da početnici najbolje započnu svoj blog. Hrpa tekstova nalazi se na internetu koja govori o blogu i o tome koliko je blog kvalitetna način zarade novca. Pored zarade daje vam određeni vid slobode da ne provodite 8 sati na poslu i da nemate šefa iznad sebe koji će vam stvarati konstantni pritisak. Ako se do sad niste uvjerili u moć bloga nadamo se će vas naredni tekst u potpunosti uvjeriti i navesti da pokrenete vlastiti blog.

Kako napisati blog

Često se možda pitate kako napisati blog. Odgovor na ovo pitanje nalazi se upravo u slobodi i slobodnoj atmosferi koja se nalazi na svakom blogu. Zbog relativno slobodnog karaktera koji ide sa blogom potrebno je da u samom početku ostvarite prijateljski odnos sa svojim čitateljima. Predstavljanje je najbolji način da razbijete led i povežete se sa čitaocima, kroz par riječi im kažete ko ste vi, odakle dolazite i kojom temom ćete se baviti odnosno o kojoj temi ćete pisati. Ovih par rečenica je sasvim dovoljno da stvorite kvalitetnu vezu sa svojim čitateljima i na taj način ostvarite početnu prednost.

Prva objava je jako važna

Ako niste jedini autor na blogu i ako planirate da vaš blog vodite vi i još par autora bilo bi dobro da se i ti autori predstave ili da ih vi predstavite. Nakon sastavljanja teksta vrijeme je da objavite vaš prvi članak i veoma je bitno da koristite ključnu riječ „Prva objava“ kako bi korisnici znali da je blog tek počeo i da mogu očekivati još više svježeg sadržaja.

Bloging Za Početnike

Plan rada odnosno u ovom slučaju urednički plan je veoma bitan stoga ga sastavite. Pokretanje bloga je jednostavno ali svakodnevno smišljanje novih tema je dosta teže. Potrebno je da napišete određenu količinu tekstova koji će moći u samom početki biti objavljeni na blog kako bi korisnici imali još dodatnog sadržaja osim „Prve objave“. Budite transparetni sa svojim čitaocima i jasno im prikažite urednički kalendar odnosno plan objava kako bi oni tačno znali kada mogu doći na vaš blog kako bi pročitali novi tekst.

Organizacija je ključna

Prvi dani su ključni u ovim danima i sedmicama potrebno je da se dobro organizirate i da sve spremljene tekstove objavite. Nakon toga kreirate kao što smo spomenuli plan objavljivanja i vaše tekstove objavljujete redovno i prema navedenom planu rada. Sa ovom organizacijom vi stičete i određeni nivo profesionalnosti koji će korisnici cijeniti. Ako vi u samom početku budete organizovani kasnije kada vaš blog počne da zarađuje novac vi ćete moći uzeti sebi oduška i objavljivati manje sadržaja, ali u samom početku odmora nema.

Jedna od boljih načina kako da postignete što bolju organizaciju i da pronađete inspiraciju za teme nalazi se u čitanju drugih blogova. Kada čitate druge blogove vi otkirvate sadržaj koji već postoji, a vi se sa tim otkrićem informišete i dobijate inspiraciju da pročitanu temu obradite iz novog ugla ili nove perspektive.

Također još jedna taktika koju treba uvažiti je čitanje blogova sa kojima se isključivo ne slažete, zbog toga što vam ovi blogovi otvaraju oči i šire vidike i donose vam nove perspektive o kojima niste ni razmišljali. Daklje, čitanje blogova konkurencije i blogova sa kojima se ne slažete mogu vam uveliko pomoći u samom početku da se afirmišete i postanete kvalitetan blog koji će korisnici svakodnevno posjećivati.

Koristite razne multimedije i potaknite diskusiju

Sigurno ste čitali određene tekstove koji su dugi i samo su sadržani od riječi i vjerujemo da su vas ti tekstovi dosađivali i bili vam naporni za čitanje. Zbog razbijanja monotonosit i kreiranja slikovitih primjera za ono što pišete korištenje fotografija i video zapisa je ključno u kreiranju dobrog bloga.

Sa korištenjem razne multimedije vi angažujete vašu publiku i potičete interaktivnost što u očima čitalaca može biti samo veliki plus. Možete koristit standardne fotografije i video zapise, ali ako želite da podignete vaš blog na veći nivo koristite infografiku, prezentacije, pa čak i kvizove.

Još jedan vid povečavanja interaktivnosti na vašem blogu su komentari. Upravo su komentari jedan od razloga zašto je blog toliko popularan. Ljudi vole da komentarišu i vole da daju svoje mišljenje na bilo koju temu, a blog je dizajniran da ljudima omogući davanje vlastitog mišljenja. Pored izražavanja korisnika komentari su dobri za vas zbog povratne infomracije koju vam daju korisnici.

Povratna informacija je toliko važna i možete da stvorite odnos sa svojom publikom gdje će vam oni u komentare pisati razne ideje za nove teme što će vama uveliko olakšati posao. Nemojte se premišljati otvorite tu sekciju za komentare i ne brinite kakve god poruke bile budite sigurni da će sa napornim radom i trudom na vaš blog dolaziti sve pozitivniji i bolji korisnici.

Ako želite naučiti nešto novo o tome šta je blog i kako zaraditi uz pomoć bloga posjetite portal miltonmedia.

Preporuka:

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima