Poslovne vijestiBiH prijeti nestašica mlijeka, čeka nas rast cijena – Poslovne.com

BiH prijeti nestašica mlijeka, čeka nas rast cijena – Poslovne.com

Poljoprivredni proizvođači i struka za N1 kažu da je situacija u mljekarskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini alarmantna te da vlast mora učiniti značajne korake kako ne bi došlo do prizora kao u Srbiji gdje su police maloprodajnih objekata sa mlijekom prazne.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske za N1 kaže da je situacija izuzetno teška i da nestašica mlijeka nije samo u Bosni i Heregovini nego i drugim evropskim državama.

“Nestašica mlijeka je zbog toga što nema radne snage, godina je izdala nema hrane, nema ko da radi u selima jer nema mladih da se bave poljoprivredom. Naši političari su se pozivali na sporazum o slobodnoj trgovini, neka se pozovu sada i kažu da moraju izvesti mlijeko u Bosnu i Hercegovinu,  neka sada izvezu juneće meso koga nema nigdje, goveđe, svinjsko meso, neka izvezu ako mogu. Sada je došlo do izražaja da smo s pravom tražili zaštitu domaće proizvodnje”, objasnio je Usorac.

Usorac kaže da je plavi dizel neophodan i da za njega znači 80 hiljada KM i da je za taj iznos toliko za njega veća cijena mlijeka.

Adin Fakić,  agroekonomski stručnjak za N1 kaže da je u prvom polugodištu došlo do značajnog pada proizvodnje mlijeka i da će se taj trend zasigurno nastaviti.

“Razlog za pad proizvodnje mlijeka su različiti faktori od značajnog rasta cijene đubriva, kukuruza te goriva. Nema sumnje da će u narednom periodu doći do povećanja cijena mlijeka koje građani kupuju u maloprodaji. Vlast mora učiniti da tokom proljetne sjetve sufinansira poljoprivrednu prozvodnju. Vlada FBiH već vrši doređene subvencije goriva te je to istovjetan slučaj i na nivou RS. To se mora povećati, subvencije se moraju povećati”, kazao je Fakić.

Ono što Usorac za N1 kaže jeste da građani kupuju zadnju klasu mlijeka koja već u RS košta i preko 2 KM. I Usorac tvrdi da će doći do povećanja cijena za građane.

“U Austriji cijena mlijeka je naših četiri KM i više. Do nove godine cijene u BiH će biti i preko tri KM”, upozorava Usorac.

U jednom periodu, Fakić podsjeća da je prvo došlo do enormnog rasta prozvodnje mlijeka koje je potom doživio pad i onda se cijelokupna prozvodnja morala oporavljati. Velika je opasnost, Fakić ukazuje da mljekari počnu klati stoku i odustajati od mliječne prozvodnje.

“Ne želim biti pesimističan, ali vlasti mora shvatiti da inflacija i rast cijena energenata koji utiču na proizvodnju mlijeka ne smije u konačnci se prebaciti na teret građana. Mljekare svakako rade sa malim maržama i pitanje je do kada će uspjeti da rast troškova pokrivaju manjim maržama”, naveo je Fakić.

Usorac je za N1 kazao da je broj mljekara sve manji i da se oni kada jednom napuste proizvodnju mlijeka ne vraćaju se ovoj djelatnosti, dok Fakić pojašnjava da odluke o ograničavanju cijena u konačnici ne donose ništa dobro, što kako ukazuje pokazuju i prazne police u regionu i da to ne smije biti potez kojim bi se trebale rukovoditi vlasti.

Obojica sagovrnika N1 na kraju dodaju da svi nivoi vlasti moraju “još jučer” početi praviti planove i programe koji će građane doslovno spasiti “eksplozije cijena” ne samo mlijeka već i mesa koji će se desiti u narednom periodu jer nestašica mlijeka na policama u BiH se ne može isključiti.

(N1)

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima