12 C
Sarajevo

BHRT – Javni emiter u Bosni i Hercegovini

Prvi elektronski medij u BiH nakon Drugog svjetskog rata

Kada se spominju mediji u Bosni i Hercegovini na prvom mjestu je Bosanskohercegovačka radio – televizija(BHRT). Prvenstveno je bila radio pod nazivom Radio Sarajevo.

Emitovanje je počelo 10. aprila 1945. godine najavom čuvenog Đorđa Lukića koji je rekao: ” Ovdje Radio Sarajevo. Smrt fašizmu – sloboda narodu!”

Važno je napomenuti da je Radio Sarajevo bio prvi elektronski medij u Bosni i Hercegovini nakon Drugog svjetskog rata. 

Tada se program emitovao u tri bloka – jutarnji, popodnevni i večernji – i trajao je 6 sati. Radiotelevizija Sarajevo počinje sa radom sredinom 1960-tih godina kao republička televizija za NR Bosnu i Hercegovinu i bila je članica tadašnjeg emiterskog sistema Jugoslavenske radiotelevizije.

Promjena imena iz Radiotelevizija Sarajevo u Radiotelevizija Bosna i Hercegovina desila se 1992. godine.

Izvještavanje u ratnom periodu nije bio lagan zadatak. Novinari su se svakodnevno suočavali sa razaranjem opreme, predajnika i nažalost stradanje kolega koji su se borili protiv medijske blokade Sarajeva ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Član Evropske emiterske unije

U januaru 1998. godine postala je aktivni član Evropske emiterske unije što je omogućilo da se  Bosna i Hercegovina prvi put pojavi i učestvuje na Evroviziji.

 U skladu s vremenom BHRT danas je prisutna i u online formatu gdje se mogu pratiti najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
spot_img