Aplikacije koje najviše troše bateriju

Svoje pametne telefone koristimo svakodnevno, pa ih zbog toga često držimo na punjaču. Dnevno otvorimo po nekoliko različitih aplikacija, a aplikacije koje najviše troše bateriju će vas iznenaditi.

Unaprijeđena grafika, poboljšanje kodiranja ali i mnoštvo dodatnih funkcija omogućile su da sve komponente pametnih uređaja koriste maksimalni potencijal. Ipak nisu sve aplikacije razvijene po istim standardima, pa ne treba čuditi da neke aplikacije troše puno više resursa u odnosu na video igrice koje čine da grafički procesor radi punom parom što se odražava na potrošnju baterije.

No, postoji i ona tamna strana aplikacija za pametne uređaje. Nekoliko aplikacija se na prvu predstavljaju kao obične aplikacije, ali upravo su one aplikacije koje najviše troše bateriju pametnih telefona.

Kompanija pCloud, koja se bavi računarima u oblaku, obavila je istraživanje u kojem su pronašli šta najviše utiče na bateriju pametnog telefona, odnosno drugim riječima rečeno koje aplikacije izvlače najviše energije.

U svojoj studiji pCloud se fokusirao na tri svari i to: funkcije koje aplikacija koristi, potrošnju energije pri normalnom korištenju te ima li aplikacija takozvani tamni način rada (dark mode).

Kombinacijom pomenutih rezultata, pCLoud je uspio izračunati koje su od 100 najpopularnijih aplikacija najveći potrošači baterije odnosno “najveće ubice pametnih telefona”.

aplikacije koje najviše troše bateriju
Aplikacije koje najviše troše bateriju

Kako je ipak riječ o prilagođenom istraživanju za američko tržište, neki od rezultata čine se posve nebitnima, no to ne znači da nisu iznenađujući, s obzirom na vrstu aplikacije i njezinu namjenu.

Prema studiji pClouda, najveću štetu po bateriju prave aplikacije Fitbit i Verizon, koje koriste 14 od 16 dostupnih karakteristika uređaja. Obje navedene aplikacije ostvarile su nevjerovatni rezultat od 92,31 posto.

Društvene mreže su ubice baterije

Iako će to malo koga iznenaditi, aplikacije društvenih mreža svih vrsta također su itekako zaslužne za prebrzo pražnjenje baterije na pametnim mobitelima. S obzirom na to da većina tih aplikacija koristi praćenje lokacije kao i učitavanje fotografija, ali i kameru uređaja, to je bilo i za očekivati. U listi je navedeno deset aplikacija društvenih mreža koje predstavljaju najveću štetu za bateriju uređaja.

Aplikacije koje najviše troše bateriju:

  • Facebook (82 %)
  • Instagram (79 %)
  • Bumble (77 %)
  • Snapchat (77 %)
  • Tinder (77 %)
  • Grindr (72 %)
  • Likke (72 %)
  • Twitter (69 %)
  • Houseparty (62 %)
  • TikTok (62 %)

Studija je jasno pokazala da su aplikacije društvenih mreža i dalje jedan od najvećih ubica baterije. No istraživanje također ističe da su aplikacije za fitnes i putovanja, koje zahtijevaju rad više funkcija uređaja u pozadini, još zahtjevnije za bateriju mobitela a i za pohranu podataka, ističe pCloud u objavi na svojem blogu.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima