PoslovneBiznis savjetiŠta je transfer menadžment ?

Šta je transfer menadžment ?

Transfer menadžment – podrška prenosu vlasništva i upravljanja na nasljednike

Poslovni transfer ili transfer menadžment podrazumijeva prenošenje poslovanja preduzeća na drugu osobu kako bi se osigurao kontinuitet postojanja i poslovnih aktivnosti. Pored nasljeđivanja vlasništva, ovaj postupak podrazumijeva i prenošenje upravljanja i rukovođenja preduzećem.

Česta grešaka vlasnika preduzeća je insistiranje na tome da djeca preuzmu posao i nastave upravljanje firmom, bez obzira da li su oni zainteresovani za tako nešto ili ne.

I ovaj proces, kao i svaki drugi u preduzeću, mora biti adekvatno analiziran, planiran, vodjen i to spada u domen transfer menadžmenta.

Porodične kompanije na našim prostorima su vrlo česte. Istraživanja govore da oko 12,000 preduzeća u Srbiji čini rizičnu grupu sa aspekta kontinuiteta  poslovanja, zbog značajnog broja vlasnika koji će se u skoroj budućnosti suočiti pitanjem smjene generacija.

Preduzeća čiji su vlasnici starosti 55 i više godina čine oko 30% svih registrovanih preduzeća u Agenciji za privredne registre Srbije, a oko 90% njih su i osnivači tih preduzeća, (eKapije, autor Marko Andrejić)

Vlasnici smatraju da je za poslovni kontinuitet bitno da sa vođenjem posla nastavi osoba od povjerenja i usljed toga favorizuju članove porodice, bez obzira na stručnost i interesovanja nasljednika.

Priprema kompanije za uspješan prenos vlasništva i upravljanje podrazumijeva da su ispunjeni neki preduslovi koji se odnose na transparentnost dosadašnjeg poslovanja.

Transparentno poslovanje oslanja se na jasnu organizacionu strukturu, poslovnu politiku preduzeća kao dokument koji definiše strategiju i ciljeve preduzeća, reguliše interno operativno funkcionisanje, transparentnu komercijalnu politiku preduzeća, koja kao dio poslovne politike, uređuje odnose sa eksternim saradnicima-kupcima, dobavljačima, omogućava kontinuitet rada bez obzira da li upravljanje nastavlja nasljednik ili neko iz menadžerske strukture ko nije u srodstvu.

transfer menadžment

Vlasništvo ne treba izjednačavati sa upravljanjem

Čak i ako se realizuje situacija da budući vlasnik, nasljednik bude i direktor kompanije pisana dokumenta mogu samo da olakšaju taj transfer.

  Kako da otvorite kafić?

Na ovaj način za transfer biznisa su spremni i osnivač i potencijalni nasljednici.

Na temu transfer menadžmenta ponešto je rekao i Miodragom Pantović, saradnikom kompanije i jednim od nasljednika kompanije Akvapan inženjering iz Čačka. Kompanija Akvapan postoji preko 20 godina, ima izgrađene modele funkcionisanja i ono što on ističe kao izazove vezano za uključivanje u porodični biznis tiče se cjiene koja se mora da “platiti”.

 Po njemu to je da imate malo privatnog vremena, i da se taj mali dio slobodnog vremena mora staviti u u službu posla. Uključivanje u porodični posao dosta zavisi od uticaja osnivača, ali isto tako zavisi od toga da li druga generacija želi da se uključi u poslovanje, da li je spremna na učenje i naporan rad.

Nasljednici treba da se pripreme da prepoznaju sve jake strane svoje kompanije, a da slabosti kompanije otklone u najvećoj mjeri. Kao preporuku za prevazilaženje generacijskog jaza on smatra bitnm adekvatno uključivanje nasljednika u poslovanje firme kroz određivanje odgovarajuće pozicije u firmi. Vlasnik treba da pripremi kompaniju da može da funkcioniše bez njegovog prisustva.

On mora da odluči kada i kako će da prepusti vođenje kompanije. Vlasnik kompanije prema svojoj procjeni treba polako da prepušta operativno poslovanje nasljedniku, a upravljanje kapitalom i strateške odluke treba da donose zajedno.

šta je transfer menadžment ?

Gledano iz ugla nasljednika, prenos vlasništva je još složeniji, i očekivanja su drugačija

Nekada postoji volja i od strane osnivača i nasljednika da zajednički rade na ovom kompleksnom i strateški bitnom pitanju presudnom za održivost i rast preduzeća, ali je potrebna i dodatna spremnost da se investira u dalje obrazovanje i učenje, stručnu podršku u uključivanju nasljednika, primjenu novih poslovnih modela i sagledavanja, poput saradnje sa poslovnim udruženjima, poslovnim školama, konsultantima itd.

  Kako napisati ostavku 3 važna savjeta

Adizes SEE je osnovao Klub 2040, koji okuplja mlade ljude između 20 i 40 godina starosti, za koje se vjeruje da bi do 2040. godine ili prije mogli da nasljede svoje roditelje na čelu porodičnih kompanija. Na sastancima se razgovara o njihovoj budućnosti i pripremama za transfer biznisa.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima