25 C
Sarajevo
PoslovneBiznis savjetiPregled najbolje elektroničke laboratorijske bilježnice (ELN) za vaš laboratorij 2021. godine

Pregled najbolje elektroničke laboratorijske bilježnice (ELN) za vaš laboratorij 2021. godine

Polako ali sigurno digitalizacija dokumenata postaje sve češća. Danas elektronskim putem možete platiti račune, poslati novac, dogovoriti sastanak i sve ostale najprostije radnje svakodnevnog života. Prevelika papirologija može se lako izgubiti, pogotovo ako ne volite organizaciju. Pogotovo kada je u pitanju laboratorij papirologija može samo stvarati dodatni nered koji nikada nije poželjan.

Elektroničke laboratorijske bilježnice omogućavaju da brzo, jednostavno unesete sve podatke, rezulate analiza i istraživanja. Uz to možete podijeliti sa vašim kolegama, ova opcija dodatno olakšava posao pogotovo kada su u pitanju timski projekti.

ELN nude mnoge prednosti za laboratorij. One štite vaše podatke i nude opcije brzog pretraživanja. Također, svi uneseni dokumenti su sigurni i za sve se stvara sigurnosna kopija. Digitalizacija podataka u laboratoriju olakšati će bilo koji posao i uštedjeti će vrijeme koje bi se inače gubilo na traženju papira.

Zbog svih pogodnosti koje ona ima donosimo vam pregled najbolje elektroničke laboratorijske bilježnice (ELN) za vaš laboratorij 2021. godine.

Organizacija podataka

ELN nudi efikasnu organizaciju podataka gdje su svi dokumenti, rezultati, eksperimenti spremljeni na jedno mjesto. Već smo spomenuli da elektroničke bilježnice omogućavaju brzu pretragu podataka. Ukucajte samo ključnu riječ i ELN bilježnica pronaći će dokument koji tražite. Najbolja elektronička bilježnica sve podatke automatski generira u PDF ili Word (dokument) formatu. Tako u slučaju da morate podatke ipak isprintati ili poslati preko e-maila možete vrlo lako skenirati dokumente koji se nalaze u ELN-u.

Također, postoji mogućnost stvaranja popisa uzoraka, instrumenata i reagensa koje možete povezati sa eksperimentima. Time ćete imati bolji uvid u obavljenu analizu ili eksperiment. Workflow opcija je namijenjena za sve zadatke koje ste obavili i gdje možete vizualizirati vaše laboratorijske procese.

PROČITAJTE:  Štednja novca uz 11 odličnih savjeta!

Putem elektroničke bilježnice zajedno sa vašim kolegama uređujte, dijelite i upravljajte sa dokumentima. Svi laboratorijski podaci se mogu dijeliti ali su u isto vrijeme zaštićeni. U slučaju brisanja dokumenta ne brinite se jer ELN podupire sigurnosna kopija svih unesenih podataka.

pregled najbolje elektroničke laboratorijske bilježnice (eln) za vaš laboratorij 2021. godine
Važnost praćenja podataka u laboratoriju

Brza komunikacija

Elektroničke bilježnice imaju više namijena. Osim dijeljenja i unosa raznih laboratorijskih podataka uz pomoć nje također komunicirajte sa vašim kolegama. Budite upućeni u sve novosti, rezultate istraživanja. Brza komunikacija i obavijesti učinit će posao u laboratoriju lakšim uz elektronsku bilježnicu.

Digitalno okruženje je pogodno za sve laboratorije. U 21. stoljeću zapisivanje toka eksperimenta na papir nije baš funckionalno niti poželjno. Ali u digitalnoj formi sve je lakše pa čak i papirologija i vođenje eksperimenta.

Sigurno se pitate kako možete pristupiti najboljoj elektroničkoj bilježnici. Odgovor je bilo kada i bilo gdje. ELN ne ograničava samo na pristup preko jednog uređaja. Ova platforma podržava pristup i preko pametnog telefona, laptopa, kompjutera ili tableta. Tako ćete na vrijeme biti obaviješteni o svim novostima iz laboratorija.

Ukoliko želite olakšati rad u laboratoriju www.scinote.net pomoći će vam u toj namjeri. Trenutno se  većina istraživanja, prikupljanje, analiza i rezultati istraživanja izvodi i prikazuje u digitalnom formatu.

Pisanje podataka na papir pa zatim prepisivanje u digitalnoj formi trebali bi biti u prošlosti. Ovaj postupak dodatno usporava, otežava i skolono je pogreškama. Velika laboratorijska istraživanja traže mnogo vremena, zbog toga je olakšavajuća stvar elektronička bilježnica koja vam štedi vrijeme.

Uz ovu platformu imate pristup dokumentima bilo gdje samo je bitno da imate internetsku vezu. Također i sigurnost podataka je zagarantovana. Opcije poput dvofaktorske identifikacije, jedinstvenih lozinkih, ograničenog broja IP adresa su samo jedne od sigurnosnih protokola koje ima elektronička bilježnica.

PROČITAJTE:  Internet komunikacija

Ne zaboravite na mogućnosti dijeljenja dokumenata u više formata koji se mogu ažurirati. Svoje laboratorijske eksperimente možete planirati izravno unutar svog ELN-a, nadilazeći samo unos podataka i organizaciju. Već smo spomenuli koliko one eksperimente čine lakšim i bržim. Kada unosite sve rezultate sprovedenog istraživanja možete imati bolji uvid u trenutne rezultati i uspoređivati ih.  

Rad u laboratoriju nije lagan zadatak. Stoga, svaki oblik pomoć u organizaciji papirologije je dobrodošao. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji u nekoliko minuta imate na raspolaganju organizovane podatke analiza, istraživanja i eksperimenata.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima