back to top

Najbolje prakse za SEO u online prodavnicama

Za svaku online prodavnicu, ključno je privući veći broj posetilaca.

Ali kako to postići bez trošenja velikih suma na reklame i marketing? Odgovor leži u umeću korišćenja SEO tehnika za online prodavnice.

Koje su najbolje prakse za SEO u online prodavnicama? SEO (Search Engine Optimization) za online prodavnicu je veština fino podešavanja vaše online prodavnice kako bi odgovarala najboljim praksama pretraživača i osigurala da vaš sadržaj odražava potrebe i želje vaših kupaca.

Prednosti SEO-a za vlasnike online prodavnica su brojne, uključujući povećanje broja poseta, jačanje prepoznatljivosti brenda i povećanje prodaje. Međutim, sa konstantnim ažuriranjem pretraživačkih algoritama, pristup SEO optimizaciji može biti izazovan.

Uz odgovarajuće znanje i pristup, možete značajno poboljšati vidljivost svoje online prodavnice i privući veći broj kupaca.

U ovom tekstu pokušaćemo da Vam skrenemo pažnju na najbitnije stavke ukoliko sami želite da radite SEO optimizaciju na svom sajtu.

Kratki pregled glavnih SEO faktora

Postoji mnogo faktora koji utiču na SEO, uključujući ključne reči, sadržaj, tehnički aspekti sajta, korisničko iskustvo (UX), link building. Razumevanje i implementacija ovih faktora može značajno poboljšati performanse vaše online trgovine na pretraživačima.

U daljem tekst pokušaćemo da objasnimo važnost svakog od ovih procesa.

Istraživanje ključnih reči

Ključne reči su reči i fraze koje korisnici unose u pretraživače kada traže proizvode ili usluge. Pravilno istraživanje ključnih reči omogućava vam da razumete šta vaši potencijalni kupci traže, čime možete optimizovati svoj sadržaj da odgovara tim pretragama.

Postoji mnogo alata koji vam mogu pomoći u istraživanju ključnih reči, uključujući Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush, i Ubersuggest.

Ovi alati pružaju podatke o volumenu pretrage, konkurenciji i relevantnim ključnim rečima koje možete koristiti za svoju online trgovinu.
Odabir pravih ključnih reči zavisi od vaše niše, ciljne publike i konkurencije.

Ukoliko je vaš biznis u niši koja ima veliku konkurenciju fokusirajte se na long-tail fraze.

To su duže fraze koje imaju manju konkurenciju ali su specifičnije za vaše proizvode.

Takođe, kombinujte glavne ključne reči sa sekundarnim ključnim rečima kako biste pokrili širi spektar pretraga.

Najbolje prakse za SEO u online prodavnicama
Najbolje prakse za SEO u online prodavnicama

On-Page SEO

Optimizacija naslova stranica (title tags)

Naslovi stranica su jedan od najvažnijih SEO elemenata. Trebalo bi da budu kratki, relevantni i da sadrže ključne reči.

Na primer, umesto generičkog naslova “Proizvodi”, koristite specifičan naslov poput “Kupite najnovije iPhone dodatke online”.

Meta opisi (meta descriptions)

Meta opisi su kratki opisi stranica koji se pojavljuju ispod naslova u rezultatima pretrage. Trebalo bi da budu privlačni i informativni, kako bi korisnici kliknuli na vašu stranicu. Uključite ključne reči i poziv na akciju (CTA).

Upotreba ključnih reči u tekstu

Ključne reči treba prirodno uklopiti u tekst, bez preterivanja (keyword stuffing).

Fokusirajte se na kvalitet sadržaja, jer pretraživači kao što je Google vrednuju korisničko iskustvo više nego samo prisustvo ključnih reči.

Struktura URL-a

URL-ovi treba da budu čisti, kratki i da sadrže ključne reči. Na primer, umesto “www.vasaprodavnica.com/proizvod123”, koristite “www.vasaprodavnica.com/zastitno-staklo-za-iphone”.

Unutrašnje povezivanje (internal linking)

Unutrašnje povezivanje pomaže pretraživačima da indeksiraju vaš sajt i poboljšava korisničko iskustvo.

Pišite Blogove sa kvalitetnim tekstovima gde ćete opširnije objasniti čitaocima zašto da kupe baš vaš šampon za kosu.

Izbegavajte reči Klikni ovde i sl. koristite ključne reči za veze sa tekstovima na primer: “šampon bez sulfata” i tu reč linkujete na odredjenu kategoriju ili podkategoriju proizvoda na kojoj se nalaze ti proizvodi.

Rich snipeti

Rich snipeti su posebni rezultati pretrage koji se pojavljuju sa dodatnim informacijama ispod naslova i URL-a u rezultatima pretrage.

Za online prodavnice, posebno su važni “Product” rich snipeti koji prikazuju informacije o proizvodima kao što su cena, dostupnost, ocene korisnika i slično.

Instalirajte schema.org markup – Koristite Schema.org markup na stranicama proizvoda kako biste označili ključne informacije kao što su naziv proizvoda, cena, dostupnost, ocene itd.

Najbolje prakse za SEO u online prodavnicama
Najbolje prakse za SEO u online prodavnicama

Optimizacija sadržaja

Pisanje kvalitetnog sadržaja

Kvalitetan sadržaj je srž svakog uspešnog SEO-a. Pišite informativne, korisne i angažujuće tekstove koji odgovaraju na pitanja vaših korisnika. Izbegavajte plagijat i uvek pružajte originalni sadržaj.

Dugi članci često bolje rangiraju jer pružaju detaljne informacije.

Razmislite o pisanju vodiča, e-knjiga ili opsežnih blog postova koji pokrivaju teme relevantne za vaše proizvode i usluge.

Podstaknite korisnike da ostavljaju recenzije, komentare i pitanja. Korisnički generisan sadržaj ne samo da povećava angažovanost već i poboljšava SEO jer pretraživači vrednuju aktivne i ažurirane stranice.

Optimizacija slika

Kod optimizacije slika, važno je prvo odabrati odgovarajuću veličinu slike koja će se koristiti na sajtu.

Zatim, treba obratiti pažnju na format slike i na kraju dodati odgovarajuće ključne reči na slici.

  1. Odabir odgovarajuće veličine slike: Prilikom odabira veličine slike, treba imati u vidu da bude dovoljno velika da bude jasna i privlačna, ali da ne bude prevelika kako bi se ubrzalo učitavanje stranice. Preporučuje se korišćenje slike koja će biti prikazana u realnoj veličini na stranici, a da se preko CSS-a može skalirati ako je potrebno.
  2. Format slike: Preporučujemo pored JPG, PNG najnoviji WEBP. Kod WEBP formata je bolja kompresija slika bez gubitka kvaliteta, što rezultira manjim veličinama fajlova i bržim učitavanjem stranica na internetu. WEBP takođe podržava transparentnost i animaciju, što ga čini fleksibilnim formatom za različite vrste sadržaja na webu.
  3. Ključne reči na slici: Dodavanje ključnih reči na sliku može pomoći u boljem rangiranju slike u pretrazi slika. Ključne reči treba dodati u alt tekst slike (alt attribute) i naziv fajla slike. Alt tekst treba da bude kratak, jasan i opisuje sadržaj slike, uključujući relevantne ključne reči.

Primer:

<img src=”zenske-nike-crvene-patike.jpg” alt=”Ženske NIKE crvene patike.”>

Kombinacija pravilno odabrane veličine slike, odgovarajućeg formata i dodavanje ključnih reči može značajno poboljšati rangiranje vaših slika i doprineti boljoj vidljivosti vašeg sajta u pretrazi.

Tehnički SEO

Brzina učitavanja stranica

Brzina učitavanja stranica je ključna za SEO i korisničko iskustvo. Koristite alate kao što su Google PageSpeed Insights da biste identifikovali probleme i optimizovali brzinu sajta.
Sve više korisnika pristupa internetu putem mobilnih uređaja oko 80%, pa je mobilna optimizacija neophodna.

Vaš sajt treba da bude responsive, što znači da se automatski prilagođava različitim veličinama ekrana.

SSL sertifikati i HTTPS

Sigurnost sajta je važna za SEO pogotovo ako imate online shop. Instalirajte SSL sertifikat kako bi vaš sajt bio HTTPS, što pokazuje korisnicima i pretraživačima da je vaša online trgovina bezbedna.

Struktura sajta i navigacija

Jasna struktura sajta i laka navigacija poboljšavaju korisničko iskustvo i pomažu pretraživačima da indeksiraju vaše stranice.

Koristite kategorije, podkategorije i jasne menije. Neka se do krajnjeg proizvoda stiže najviše iz 3 klika.

XML mapa sajta

XML mapa sajta pomaže pretraživačima da pronađu i indeksiraju sve vaše stranice i slike.

Generišite XML mapu preko Yoast ili Rank Math plugina ako je sajt u WordPress-u i pošaljite je na indeksiranje u Google Search Console.

Najbolje prakse za SEO u online prodavnicama

Link building

Link building je proces dobijanja povratnih linkova sa drugih sajtova. Kvalitetni povratni linkovi povećavaju autoritet vašeg sajta i poboljšavaju rangiranje na pretraživačima.

Gugl je uveo jednostavno pravilo nije bitno “šta se kaže” nego “ko kaže”.

Fokusirajte se na dobijanje linkova sa autoritativnih i relevantnih sajtova. Jer samo takvi sajtovi mogu da vam prenesu rejting i autoritet.

Strani sajtovi, Indijski linkovi mogu samo da vam oštete sajt trajno.

Gostujući postovi

Pisanje gostujućih postova za druge sajtove je odličan način za izgradnju linkova.

Povežite se sa sajtovima u vašoj niši i ponudite kvalitetan sadržaj zauzvrat za povratne linkove.

Sponzorisani tekstovi

Sponzorisani tekst treba da bude u native formi ne PR, koristan i relevantan za čitaoce.

Ako je sadržaj kvalitetan, korisnici će provoditi više vremena na stranici, deliti je i vraćati se, što pozitivno utiče na SEO.

Korisničko iskustvo (UX)

Korisničko iskustvo je ključni faktor za SEO. Pretraživači kao što je Google vrednuju sajtove koji pružaju dobro korisničko iskustvo, što uključuje brzinu sajta, mobilnu optimizaciju i laku navigaciju i kvalitetan sadržaj.

Optimizujte svoj sajt za brzinu, koristite jednostavnu i intuitivnu navigaciju, i osigurajte da je vaš sajt mobilno responisve. Testirajte korisničko iskustvo redovno i napravite potrebna prilagodjavanja ako je to neophodno.

Koristite alate kao što su Google Analytics i Hotjar da biste analizirali korisničko ponašanje na vašem sajtu. Hotjar prati i snima ponašanje korisnika, tako da možete videti sve što i korisnik.

Pratite metrike kao što su stopa napuštanja (bounce rate), prosečno vreme na sajtu i stranice koje se najviše posećuju.

Lokalni SEO za online trgovine

Lokalni SEO je optimizacija vašeg sajta za lokalne pretrage. Ovo je posebno važno ako imate fizičke prodavnice ili pružate usluge na određenoj lokaciji.

Koristite lokalne ključne reči, kao što su “online trgovina Beograd”. Registrujte se na lokalnim direktorijumima i koristite Google My Business da biste poboljšali svoje lokalno prisustvo.

Najbolje prakse za SEO u online prodavnicama

Google My Business i drugi direktorijumi

Optimizujte svoj Google My Business profil dodavanjem tačnih informacija, fotografija i korisničkih recenzija.

Takođe, prijavite se na druge lokalne direktorijume kako biste poboljšali svoje lokalno rangiranje.

Analitika i praćenje rezultata

Koristite alate kao što su Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, i SEMrush da biste pratili performanse svog sajta.

Ovi alati pružaju uvid u ključne metrike kao što su organski saobraćaj, pozicije ključnih reči i stopa konverzije. GSC je potpuno besplatna.

Redovno analizirajte podatke kako biste identifikovali šta funkcioniše, a šta ne.

Pratite promene u saobraćaju, konverzijama i pozicijama ključnih reči. Identifikujte stranice koje treba optimizovati i prilagodite svoju SEO strategiju na osnovu tih podataka.

SEO je kontinuirani proces. Koristite podatke da biste donosili prave odluke i prilagođavali svoju SEO strategiju.

Testirajte različite pristupe, pratite rezultate i optimizujte svoj sajt u skladu sa njima.

Najbolje prakse za SEO u online prodavnicama

Najčešće greške u SEO-u

Neke od najčešćih grešaka uključuju keyword stuffing, zanemarivanje mobilne optimizacije, sporo učitavanje stranica, i lošu strukturu sajta.

Izbegavajte ove greške fokusiranjem na korisničko iskustvo i tehničku optimizaciju.

Primeri loše prakse uključuju kupovinu linkova, duplicirani sadržaj, i neprirodno umetanje ključnih reči.

Ove taktike mogu dovesti do kazni od strane pretraživača i negativno uticati na rangiranje vašeg sajta.

SEO je ključan za uspeh online prodavnice. Fokusirajte se na istraživanje ključnih reči, optimizaciju sadržaja, tehnički SEO, link building, korisničko iskustvo, i lokalni SEO. Redovno pratite i prilagođavajte svoju SEO strategiju kako biste postigli najbolje rezultate.

Poslednji saveti za SEO uspeh

SEO je kontinuirani proces koji zahteva strpljenje i posvećenost. Pratite najnovije trendove, koristite kvalitetne alate i resurse, i uvek imajte na umu korisničko iskustvo.

Sa pravilnom strategijom, vaša online trgovina može postići visoko rangiranje i privući više kupaca.

FAQ

Šta je SEO i zašto je bitan za online prodavnice?
Prednosti SEO-a za vlasnike online prodavnica su brojne, uključujući povećanje broja poseta, jačanje prepoznatljivosti brenda i povećanje prodaje.

Kako da odaberem prave ključne reči za svoju online trgovinu?
Koristite alate za istraživanje ključnih reči i fokusirajte se na long-tail ključne reči koje su specifične za vaše proizvode i usluge.

Koji su najvažniji faktori tehničkog SEO-a?
Brzina učitavanja stranica, mobilna optimizacija, SSL sertifikati, struktura sajta, i XML mapa sajta su ključni tehnički faktori.

Koje su najčešće greške u SEO-u i kako ih izbeći?
Najčešće greške uključuju keyword stuffing, zanemarivanje mobilne optimizacije, i lošu strukturu sajta. Fokusirajte se na korisničko iskustvo i tehničku optimizaciju kako biste izbegli ove greške.

Preporučujemo da pročitate:

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima