13.8 C
Sarajevo
Geek svijetNaučnik Ivan Đikić objavio 10 mjera/ Ukoliko se budemo pridržavali bićemo zdravi

Naučnik Ivan Đikić objavio 10 mjera/ Ukoliko se budemo pridržavali bićemo zdravi

Kako se uspješno pripremiti za nove izazove na jesen posebno u svjetlu neočekivano visokih brojeva proširenosti virusa?

Zašto je došlo do velikog povećanja broja zaraženih i umrlih tijekom ljeta, te možemo li nešto naučiti iz toga? Imamo li dovoljno znanja i iskustva kontrolirati pandemiju do pronalaska cjepiva?

Pitanja su to koja postavlja naučnik Ivan Đikić u svojoj najnovijoj objavi koja se tiče priprema za jesen, a u kojoj objašnjava zašto je došlo do povećanja broja zaraženih tokom ljeta, naglašava važnost testiranja te donošenje dosljednih poruka Krizni štabova.

Najvažnije je da ne plašimo i zbunjujemo javnost toplo hladnim vijestima, nego treba informirati građane o tačnim podacima, te biti odgovoran za donesene odluke.

”Mišljenja sam da ukoliko se budemo na vrijeme pripremili i dosljedno pridržavali ovih bazičnih mjera moći ćemo osigurati zdravlje, zaštititi socijalno ugrožene, potaknuti gospodarstvo, održati turizam i omogućiti neometano školovanje tijekom jeseni i zime’, kaže Ivan Đikić te navodi deset tačaka.

  1. Donositi odluke na temelju tačnih naučnih podataka, koji moraju biti kritično evaluirani.
  2. Testirati više, brže. efikasnije i tačnije te ciljano testirati definirane grupacije. Brža testiranja su važna za liječnike primarne prakse zbog diferencijalne dijagnoze s drugim respiratornim bolestima.
  3. Donositi epidemiološke mjere na temelju transparentnih informacija te biti odgovorni za njihovu primjenu. Dati veće ovlasti i odgovornost regionalnim centrima javnog zdravstva.
  4. Pripremiti i bolje povezati zdravstveni sistem – od liječničkih ordinacija, centara za testiranje do bolnica.
  5. Povećati brigu o oboljelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sistema, te osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.
  6. Uvesti pravilni program cijepljenja protiv gripe među zdravstvenim radnicima, rizičnim populacijama i drugim građanima.
  7. Osigurati sigurno školovanje djece i studenta pravovremenim pripremama i preventivnim mjerama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada provode u školama u Njemačkoj su dobar putokaz.
  8. Unaprijediti javnu komunikaciju štabova. Jasno, iskreno i konzistentno komuniciranje odluka prema javnosti.
  9. Potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Štabova, te njihovo prihvaćanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. Za političare, kao i za naučnike, treba vrijediti da su kritika i samokritika vrline, a ne slabosti.
  10. Obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mjera: održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, osobna higijena, prijava prvih simptoma, pravovremeno testiranje, dodatna briga o bližima posebno o rizičnoj populaciji

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima