Naučnik Ivan Đikić objavio 10 mjera/ Ukoliko se budemo pridržavali bićemo zdravi

()

Kako se uspješno pripremiti za nove izazove na jesen posebno u svjetlu neočekivano visokih brojeva proširenosti virusa?

Zašto je došlo do velikog povećanja broja zaraženih i umrlih tijekom ljeta, te možemo li nešto naučiti iz toga? Imamo li dovoljno znanja i iskustva kontrolirati pandemiju do pronalaska cjepiva?

Pitanja su to koja postavlja naučnik Ivan Đikić u svojoj najnovijoj objavi koja se tiče priprema za jesen, a u kojoj objašnjava zašto je došlo do povećanja broja zaraženih tokom ljeta, naglašava važnost testiranja te donošenje dosljednih poruka Krizni štabova.

Najvažnije je da ne plašimo i zbunjujemo javnost toplo hladnim vijestima, nego treba informirati građane o tačnim podacima, te biti odgovoran za donesene odluke.

”Mišljenja sam da ukoliko se budemo na vrijeme pripremili i dosljedno pridržavali ovih bazičnih mjera moći ćemo osigurati zdravlje, zaštititi socijalno ugrožene, potaknuti gospodarstvo, održati turizam i omogućiti neometano školovanje tijekom jeseni i zime’, kaže Ivan Đikić te navodi deset tačaka.

  1. Donositi odluke na temelju tačnih naučnih podataka, koji moraju biti kritično evaluirani.
  2. Testirati više, brže. efikasnije i tačnije te ciljano testirati definirane grupacije. Brža testiranja su važna za liječnike primarne prakse zbog diferencijalne dijagnoze s drugim respiratornim bolestima.
  3. Donositi epidemiološke mjere na temelju transparentnih informacija te biti odgovorni za njihovu primjenu. Dati veće ovlasti i odgovornost regionalnim centrima javnog zdravstva.
  4. Pripremiti i bolje povezati zdravstveni sistem – od liječničkih ordinacija, centara za testiranje do bolnica.
  5. Povećati brigu o oboljelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sistema, te osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.
  6. Uvesti pravilni program cijepljenja protiv gripe među zdravstvenim radnicima, rizičnim populacijama i drugim građanima.
  7. Osigurati sigurno školovanje djece i studenta pravovremenim pripremama i preventivnim mjerama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada provode u školama u Njemačkoj su dobar putokaz.
  8. Unaprijediti javnu komunikaciju štabova. Jasno, iskreno i konzistentno komuniciranje odluka prema javnosti.
  9. Potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Štabova, te njihovo prihvaćanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. Za političare, kao i za naučnike, treba vrijediti da su kritika i samokritika vrline, a ne slabosti.
  10. Obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mjera: održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, osobna higijena, prijava prvih simptoma, pravovremeno testiranje, dodatna briga o bližima posebno o rizičnoj populaciji

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Dropshipping za početnike (KOMPLETNO UPUTSTVO)

Dropshipping za početnike - Prva pomisao ljudi kada netko spomene dropshipping je laka zarada i novac bez imalo truda. Iako je to možda prije nekoliko...

Poslovni savjeti by Tony Soprano! Mafija je jaka firma!

Tony Soprano kojeg je u hit seriji “Sopranovi” glumio James Gandolfini, dao nam je neke od najefikasnijih poslovnih savjeta. Stručnjaci poslovnog menadžmenta kao uzore nerijetko...

Internet komunikacija je neophodna za svako poslovanje

Internet komunikacija - U današnje vrijeme internet je neophodan medij na kojem bi trebale biti prisutne sve firme, neovisno o industriji u kojoj se...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.