-1.2 C
Sarajevo
Novac i finansijeNaučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?

Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?


Centralna banka Bosne i Hercegovine je objavila publikaciju u kojoj su objašnjeni osnovni finansijski pojmovi koji se koriste u kontekstu novčanih transfera.

U publikaciji se podsjeća da svaka osoba koja želi primiti novac iz inostranstva mora sa pošiljaocom podijeliti sljedeće podatke: naziv i adresu banke, međunarodnu oznaku banke (SWIFT ili BIC kod), ime, prezime, adresu i IBAN broj računa. Preporučljivo je poslati i informaciju o korespondetnoj banci u državi pošiljaoca (ako je to moguće) i valuti računa (ako račun primatelja nije viševalutni).

SWIFT ili Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication je međunarodna bankarska mreža koja omogućuje kvalitetnu i sigurnu razmjenu poruka između banaka u svijetu i prihvaćena je u većini zemalja. SWIFT omogućava pristup raznim finansijskim institucijama, a svi procesi su automatizovani, što u konačnici skraćuje vrijeme transfera.

Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?
Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT? 3

SWIFT ili BIC – Bank Identifer Code, koji se dobiva sa instrukcijom za uplatu, je jedinstvena identifikacijska šifra banke.

IBAN ili Internationa Bank Account number je jedinstveni identifikacijski broj bankovnog računa i prihvaćen je kao standard u međunarodnim platnom prometu. IBAN za Bosnu i Hercegovinu sadrži ukupno 20 alfanumeričkih oznaka.

Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?
Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT? 4

U kontekstu novčanih transfera koristi se i pojam korespondentnog bankarstva. Korespondentna banka je strana banka koja za račun banke primatelja u Bosni i Hercegovini obavlja ugovorene poslove u inostranstvu odnosno određenoj državi svijeta.

Najneposredniji oblik saradnje jeste vođenje depozita u određenim valutama za potrebe vaše banke. Prednosti korespondentnog poslovanja su u konačnici brzina transfera i znatno niže provizije pošiljaoca i primaoca, što ovisi o odabranoj opciji plaćanja troškova.

Treba znati da pošiljalac određuje putem naloga za plaćanje opcije snošenja troškova u transferima putem bankovnih računa. Ponuđene oznake mogu biti: OUR – troškove snosi pošiljalac sredstava, SHA – troškove snose i pošiljaoc i primalac ili BEN – sve troškove snosi primalac sredstava.

Izradu i objavu publikacije “Međunarodni novčani transferi: osnovni pojmovi” podržali su Svjetska banka i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

IZVOR: Klix.ba

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img