Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?

()


Centralna banka Bosne i Hercegovine je objavila publikaciju u kojoj su objašnjeni osnovni finansijski pojmovi koji se koriste u kontekstu novčanih transfera.

U publikaciji se podsjeća da svaka osoba koja želi primiti novac iz inostranstva mora sa pošiljaocom podijeliti sljedeće podatke: naziv i adresu banke, međunarodnu oznaku banke (SWIFT ili BIC kod), ime, prezime, adresu i IBAN broj računa. Preporučljivo je poslati i informaciju o korespondetnoj banci u državi pošiljaoca (ako je to moguće) i valuti računa (ako račun primatelja nije viševalutni).

SWIFT ili Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication je međunarodna bankarska mreža koja omogućuje kvalitetnu i sigurnu razmjenu poruka između banaka u svijetu i prihvaćena je u većini zemalja. SWIFT omogućava pristup raznim finansijskim institucijama, a svi procesi su automatizovani, što u konačnici skraćuje vrijeme transfera.

Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?
Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT? 3

SWIFT ili BIC – Bank Identifer Code, koji se dobiva sa instrukcijom za uplatu, je jedinstvena identifikacijska šifra banke.

IBAN ili Internationa Bank Account number je jedinstveni identifikacijski broj bankovnog računa i prihvaćen je kao standard u međunarodnim platnom prometu. IBAN za Bosnu i Hercegovinu sadrži ukupno 20 alfanumeričkih oznaka.

Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?
Naučite finansijske pojmove/ Znate li šta znači IBAN ili SWIFT? 4

U kontekstu novčanih transfera koristi se i pojam korespondentnog bankarstva. Korespondentna banka je strana banka koja za račun banke primatelja u Bosni i Hercegovini obavlja ugovorene poslove u inostranstvu odnosno određenoj državi svijeta.

Najneposredniji oblik saradnje jeste vođenje depozita u određenim valutama za potrebe vaše banke. Prednosti korespondentnog poslovanja su u konačnici brzina transfera i znatno niže provizije pošiljaoca i primaoca, što ovisi o odabranoj opciji plaćanja troškova.

Treba znati da pošiljalac određuje putem naloga za plaćanje opcije snošenja troškova u transferima putem bankovnih računa. Ponuđene oznake mogu biti: OUR – troškove snosi pošiljalac sredstava, SHA – troškove snose i pošiljaoc i primalac ili BEN – sve troškove snosi primalac sredstava.

Izradu i objavu publikacije “Međunarodni novčani transferi: osnovni pojmovi” podržali su Svjetska banka i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

IZVOR: Klix.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Kako da otvorite prodavnicu kuhinjske opreme (UPUTSTVO)

Kako da otvorite prodavnicu kuhinjske opreme - Već nekoliko godina unazad primjetili smo da je kuhanje veoma popularno, a i na malim ekranima smo...

Zašto nam je potrebna SEO optimizacija ?!

SEO optimizacija - Optimizacija sajta za pretraživače ili SEO (eng. – search engine optimization) je danas nešto bez čega se izrada sajtova teško može...

Izrada svijeća kao biznis ili dodatna zarada! (UPUTSTVO)

Izrada svijeća kao biznis ili dodatna zarada - Ukoliko tragate za odličnom poslovnom mogućnošću Razmislite o pokretanju radionice za izradu svijeća, piše biznis portal poslovne.com....

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.